Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási új korszakot nyitott Geoghegan Hart Giro-győzelme az Ineosnál

Eurosport
Eurosport

Publikálva 01/11/2020 - 09:51 GMT+1

Dave Brailsford szerint egy csapásra változtatja meg csapata gondolkodási módját és szurkolók felé mutatott képét az olaszországi győzelem - avagy eddig nem nagyon ismert fogalom került az Ineos-kódexbe.

Fotó: Eurosport

Dave Brailsford szerint egy csapásra változtatja meg csapata gondolkodási módját és szurkolók felé mutatott képét az olaszországi győzelem - avagy eddig nem nagyon ismert fogalom került az Ineos-kódexbe.

A történet adott és világos: október 25-én, vasárnap minden idők egyik legszorosabb, legizgalmasabb háromhetesét nyerte meg Tao Geoghegan Hart. A Giro d'Italia utolsó heti hegyi szakaszain kiemelkedő, londoni versenyző az összetett élén Jai Hindleyvel holtversenyben vágott neki a milánói döntő időfutamnak, hogy aztán remek teljesítménnyel, végül 39 másodperces előnnyel legyen az Ineos (korábbi Sky) tízéves történetének 11. GrandTour-győztese. 
A 25 éves Geoghegan Hart Chris Froome, Bradley Wiggins és Geraint Thomas után a negyedik brit nemzetiségű bajnok a csapat történetében, egyben a 2019-es Tour de France-t megnyerő Egan Bernal mellett az abszolút új, a háttérből előtörő vonulat zászlóshajója. Ne feledjük, hogy zajlott eddig 2020 a háromheteseket tekintve az Ineosnál: Bernal a Tourról, Thomas a Giróról, Froome a Vueltáról szállt ki az esélyeket illetően nagyon hamar, Dave Brailsfordéknak pedig kapva kellett kapniuk az alkalmon, hogy javítsák a helyzetet. 
A B-terv olyannyira zseniálisan működött és működik, hogy Michal Kwiatkowski szakaszt nyert a Touron, Geoghegan Hart és Filippo Ganna parádézott a Girón (az összesen hét Ineos-etapsiker a rózsaszín trikó, a fehér trikó és a csapatverseny megnyerése mellett magáért beszél), míg Richard Carapaz jelen pillanatban második a Vueltán.
A friss Giro-győztes, aki tavaly még csak hülye díjakat nyert, idén azonban már háromhetest | EurosportTao Geoghegan Hart a 2019-es Vuelta 20. szakaszának legagresszívebb versenyzője lett, miután végrehajtotta a verseny történetének hetedik leghosszabb, igaz, végül sikertelen szökését. Ehhez képest brutális szintlépés, hogy bő egy évvel később már Giro-győztesnek mondhatja magát. "Tao, végül csak felállhattál a dobogóra, nem igaz? Te lettél a nap legagresszívebb versenyzője."
A Giro azonban több volt annál, mint sima kiemelkedés. Az elmúlt évtizedben a Sky/Ineos dominanciája sok kritikát kapott, a kerékpársport izgalmainak gyilkosaiként állították be őket. Régóta a levegőben lógott, hogy szükség van vérfrissítésre, és ez most, a koronavírus-járvány miatt egyébként is nagyon furcsa szezon végén, az októberi olasz körön érkezett el. 
Az újjáélesztő folyamat abszurd módon Thomas bukásával kezdődött a 3. szakaszon, a sérülés miatt a versenyt végül feladó walesire várva Geoghegan Hart két percet kapott, és úgy tűnt, a csapat magával hozta Franciaországból a balszerencsét, így maximum a támadásokból, időfutamokból lehetnek esélyeik valami nagyot alkotni. 
A taktikusok összedugták a fejüket, és egy cseppet sem finom svédcsavarral élve variálták meg a szálakat: Ganna szökése az ötödik napon beindította a bulit, a második héten Jhonatan Narvaez szintén odapakolt egyet, a hosszú időfutam után pedig jött az összetettben ekkor 3:44-es hátránnyal a 11. helyen álló Geoghegan Hart, aki előbb győzött a Piancavallón, majd oltári nyugodtsággal, Hindleyvel kéz a kézben jutott el Milánóig - ahol csupán a pontot kellett feltennie az i-re.
Egy rossz helyre guruló kulacs, ami mindent megváltoztatott | EurosportOktóber 5-e, a Giro 3. szakasza. Valamivel fél egy előtt a mezőny elindult Enna városából, hogy a nap végén megmássza az Etnát. A lassú rajtnál, még a belvárosban elrepül (vagy inkább kirepül a helyéről) egy kulacs, épp az út jobb oldalán guruló Geraint Thomas elé.
A sikerhez ennél több kellett. Egyrészt ott volt Rohan Dennis, akinek emberfeletti munkája nélkül könnyen lehet, hogy a Sunweb "megeszi" a Stelvión és a sestriere-i emelkedőn a britet, másrészt olyat tett az Ineos, amit korábban nem, vagy csak nagyon ritkán lehetett látni tőlük: hátrányból indulva, agresszív, támadóstílusú versenyzéssel értek a csúcsra, egy percig sem finomkodtak, helyenként tényleg show-t csináltak.
Nem véletlen, hogy a milánói sajtótájékoztatón Brailsford arról beszélt, hogyan kapott friss erőre az egész csapat, az egész eddig felépített rendszer a Giro által. "Régebben összeraktuk a vonatot, picit defenzíven tekertünk és úgy győztünk, ám az nem volt annyira szórakoztató a mostanihoz képest, nemde? A sport a versenyzésről, az érzelmekről, az izgalmas pillanatokról szól. Tetszett, amit láttam, teljesen egyértelmű, hogy ilyenek akarunk lenni!" - mondta az Ineos első embere. 
Így lett rózsaszín trikós Tao Geoghegan Hart | EurosportVideó az Ineos elmúlt három hetéről, és Tao Geoghegan Hart Giro-győzelméről.
Mindebben Geoghegan Hartnak a Froome-korszak robotszerű precizitásával szembemenve lehet főszerepe. "Tao felnőtt a feladathoz. Semmi nyomást nem helyeztünk rá, minden nap egy új kalandot jelentett. Az volt az álma, hogy profi kerékpáros legyen, csatlakozzon a csapathoz, és láss csodát, most GrandTourt nyert. Képregénybe illő sztori az övé" - tette hozzá Brailsford.
Geoghegan Hart személyiségéhez illően szerényen és lazán fűzött megjegyzéseket a sajtótájékoztatón elhangzottakhoz. 
"Egy hónappal ezelőtt, amikor Szicílián elkezdtük a versenyt, meg sem fordult a fejemben, hogy összejöhet valami hasonló, a legvadabb álmaimban is top5-ös, top10-es helyezésekben gondolkoztam korábban. Azt hiszem, kis időbe fog telni, míg felfogom, mi is ez az egész pontosan. Az egész olyan, mint egy különleges álom: napról napra csak arra törekedtem, hogy az adott szakaszból hozzam ki a maximumot, és az időfutamra sem görcsöltem rá."
picture

000_8TU6PW.jpg

Fotó: Eurosport

"A történtek ellenére is ugyanaz a személy maradok, aki voltam. Minden reggel azért fogok felkelni, hogy bringára pattanhassak, hogy szeressem az életemet, hogy meghálálhassam a bizalmat, a kiváltságot, amit ettől a csapattól és ezektől a versenyektől kapok."
Joggal adódik a kérdés, mi lesz a közeljövőben, így 2021-ben. Az új Ineos hosszú évekre előre mutat, ráadásul a Bernal, Carapaz, Geoghegan Hart, Thomas négyesen, valamint a meglévő, eléggé ütős soron felül Adam Yates, Daniel Martínez, Richie Porte, vagy épp a brit szupertehetség, Thomas Pidcock is csatlakozik a kerethez. 
"A szabadság és a magabiztosság elvén fogunk működni, azaz mindenki úgy mehet és robbanthat, ahogy ki tudja hozni a benne rejlő maximumot. Sokat nyertünk az utóbbi tíz évben, de valójában a versenyzők háttérsztorija a fontos, jelen esetben Rohan Dennis története vagy épp Tao hosszú útja Londonból indulva, amikor ő maga sétált oda Bradley Wigginsékhez. Minden összefügg, én pedig élvezem a sportág új filozófiáját. El kell fogadnunk a változást, és meglátjuk, mennyire tudunk jók lenni ezek után a szó szoros értelmében vett versenyzésben" - mondta Brailsford.
Ha valakinek, akkor neki csak van fogalma arról, mit beszél. Néhány hónap múlva pedig talán mi is megtudjuk, tényleg valós-e az a bizonyos Ineos-kódex változása.
részben via cyclingtips.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés