Aki már készített interjút Tao Geoghegan Harttal határozottan állítja, ezt a srácot képtelenség megunni. Órákig képes mesélni a kerékpársporttól, és ez a Giro-győzelem ellenére sem változott. Mondjuk nehezen is unhatta volna meg a témát, hisz a londoni kijárási tilalom miatt elmaradtak a tiszteletére rendezett ünnepségek. 

"Nem könnyű Londonban felnőve tekerni, nekem minden alkalommal negyven perc kellett ahhoz, hogy átverekedjem magam a városon, és kiérjek a zöldbe. Ahol már nincs forgalom és nem zavar senki."
Tao Geoghegan Hart ezzel is megbirkózott, mint ahogy az idei Giro 21. szakaszán rá nehezedő nyomással, amikor döntetlenről indulva "hozta a kötelezőt", és nyomta le a napot rózsaszínbe kezdő Jai Hindley-t. 
Giro d'Italia
Remco Evenepoel, akit néha muszáj megvédeni saját magától
18/01/2021 14:28
Jó pár héttel a Giro-győzelem után, milyen érzés GT-győztesnek lenni?
Durva. Igazán csak akkor fogtam fel, amikor a verseny után hazaértem. Azért az utolsó napon megszerezni a trikót, nem ugyanaz, mintha ha mondjuk végig vezeted a harmadik hetet. Kezdem érezni, hogy Girót nyerni óriási dolog, és tényleg valami extrát értem el.
Sokat változott az életed a Giro óta?
Nem igazán. Itt Londonban kijárási tilalom van, szóval nem is lehetne nagy ünneplést szervezni. De jól van ez így, legalább a családommal töltöm a szabadidőmet. Néha mozdulok csak ki, akkor is maximum kiülünk a parkba valamelyik haverommal, és kávézunk egyet.

000_8TU6AV.jpg

Fotó: Eurosport

Lehet, hogy buta kérdés, de így Giro-győztesként, mit jelent számodra a kerékpársport?
Magát a sportágat imádom, de mielőtt profi lettem volna, akkor is napi kapcsolatban voltam vele. Ugyanis kerékpárral jártam suliba, meg bandázni a haverokkal. Szerintem az én történetem is megmutatta, ha szeretsz tekerni, akkor az sem akadály, ha egy ekkora városban laksz, mint London. Amennyiben ezzel a győzelemmel egy-két embert arra tudok sarkallni, hogy menjen el bicózni, már rengeteget tettem a kerékpársportért.
De akkor meséld el légy szíves, hogy lesz valaki Londonból indulva profi versenyző?
Kezdjük azzal, hogy a szüleimnek nem volt autója, így ha messzebbre akartam menni, kellett a kerékpár. Aztán idővel megszokottá váltak a vasárnapi 5-6 órás tekerések, egyre messzebb merészkedtünk a haverokkal. Nyilván az igazi változás akkor állt be az életembe, mikor elköltöztem Spanyolországba, és rájöttem arra, milyen igazi hegyeken edzeni. Nálunk itthon 2 perces volt a leghosszabb emelkedő:)
A Merckx-család benne volt abban, hogy profi lettél, ugye?
Ha van fontos embere a pályafutásomnak, aki rengeteget segített, akkor ő Axel. Három évig voltam nála, elképesztően sokat fejlődtem a keze alatt. Ha tanácsra lenne szükségem, vele a mai napig bármikor tudok beszélni. Volt szerencsém több alkalommal is Eddy Merckx házában vacsorázni, vele nézhettem végig néhány közvetítést, ami olyan volt, mint egy egyetem. Mikor Milánóban ránéztem a trófeára, és megláttam rajta a nevét, egy kicsit elérzékenyültem.
A friss Giro-győztes, aki tavaly még csak hülye díjakat nyert, idén azonban már háromhetest | Eurosport
Tao Geoghegan Hart a 2019-es Vuelta 20. szakaszának legagresszívebb versenyzője lett, miután végrehajtotta a verseny történetének hetedik leghosszabb, igaz, végül sikertelen szökését. Ehhez képest brutális szintlépés, hogy bő egy évvel később már Giro-győztesnek mondhatja magát. "Tao, végül csak felállhattál a dobogóra, nem igaz? Te lettél a nap legagresszívebb versenyzője."
De azért a Sky népszerűsége is kellett ahhoz, hogy ilyen messzire jussál...
Azt tudom mondani, hogy motiváció szempontjából a lehető legjobb időpontban alapították a csapatot:) Én abban az évben kezdem el nagyon komolyan követni a sportágat, és ugye Bradley Wiggins miatt volt is kit nézni a tv-ben. Emlékszem mennyire szurkoltunk neki a Mont Ventoux-n, mert akkor még teljesen irreális volt, hogy egy brit bejön a top 5-be valamelyik háromhetesen. Ő és Cavendish jelentették nekünk a kerékpársportot. Rájuk tényleg fel lehetett nézni, és kaptál magad elé egy követendő példát. Figyeltük őket és azt mondtuk magunkban: igen, ez nekünk brit versenyzőknek is sikerülhet.
Te már egy követendő példaképnek gondolod magad?
Nem így fogalmaznék. Inkább azt mondanám, hogy remélem, vannak olyanok, akik az én pályafutásomból tudnak motivációt meríteni. Azt viszont sajnálom, hogy a Giro-győzelem után nem jutottam el sok iskolába, mert ott személyesen lehetett volna mesélni a srácoknak. 

000_8TU6LM.jpg

Fotó: Eurosport

Gondolkoztál már a jövő évi céljaidon?
Bár egy hónap kihagyás után nemrég kezdtem újra tekerni, a 2021-es idény nekem még mindig nagyon távolinak tűnik. Szerintem januárban fogjuk látni, hogy lehet-e esélyünk egyáltalán a normális versenynaptárra. Addig nem is tervezek semmit. Amúgy nyilván van verseny - ilyen az olimpia - amit szívesen megpróbálnék, és van olyan, ahova jó lenne visszatérni.
Például a Giróra?
Egyre jobban érlelődik bennem a gondolat, hogy megint ott kellene indulnom, bár erről nem csak én döntök. Imádtam azt a három hetet, mindig is szerettem Olaszországban versenyezni, szóval miért ne!?
Gazzetta
Giro d'Italia
Inkább a Giro, mint a Tour - ha a háta is megengedi, Bernal inkább Olaszországban villantana
15/01/2021 09:48
Giro d'Italia
Valóságshow helyett inkább a sövénynyírás - Ganna nem szeretne sztár lenni, de a Giróra visszatérne
13/01/2021 09:04