"Ahogy meghallottam a zsűri döntését úgy voltam vele, kész, itt a vége, én megyek haza. Aztán nyilván átgondoltam az egészet."

Elia Viviani természetesen marad, az eredmény meg nem változik: a 3. szakaszt hivatalosan Fernando Gaviria nyerte. Aki nagyon korrekten nyilatkozott az eredményhirdetés után. Ahol nem sokat mosolygott.

"Egy ilyen pillanatban nem is lehet. Én a pályán második lettem, kikaptam Eliától. Nehéz mosolyogni akkor, ha egy barát így veszít. Jól ismerem őt, tudom mennyi melót tesz abba, hogy ennyire eredményes legyen, mindig korrekt a sprintekben, szóval nálam ő a győztes."
A zsűrinél nem, ráadásul a sportszerűtlen viselkedése miatt, Vivianitól nem csak a győzelmet vették el. Az olasz sprinter hivatalosan a 73. pozícióban zárt, vagyis a csoportja utolsó helyére sorolták vissza. Ezen kívül 500 svájci frankra büntették, (!) 50 pontos levonást kapott a ciklámen trikóért folyó versenyben, valamint 30 másodperc hátrányt az összetettben.
Giro d'Italia
Nincs meglepetés, három olasz csapat kapott szabadkártyát a Giróra
16/01/2020 16:32
"Már a befutó után is egyből mondtam, hogy összeértünk Moschettivel" - nyilatkozta a Gazzettának Viviani, aki este 21.30-ig nem állt szóba sajtóval.

"Azt hiszem érthető, hogy mérges vagyok.

Szembeszél volt a befutónál, az utolsó pillanatig ki kellett várni, mikor kiborítottam, csak arra figyeltem, hogy meglegyen a győzelem. Később elmagyaráztam a zsűrinek, hogy nem akartam senkit akadályozni, egyszerűen csak elindultam.

És ilyenkor, ekkora tempónál ez történik. Egy világ omlott össze bennem, nagyon csalódott vagyok, tényleg marha ideges voltam a döntésük után. Hagyni akartam az egészet, de ez csak az első reakcióm volt, akkor a düh beszélt belőlem."De mi lesz így a folytatásban a ciklámen trikóval? Hisz az 50 pontos büntetés elég keménynek tűnik.

"Az is. Így nem sok esélyem lesz a pontversenyben" - mondta Viviani. "Azért ez elég komoly hátrány a többiekkel szemben. Egy sprinter számára pont a ciklámen trikó lett volna a komoly motiváció arra, hogy eljusson Veronáig. Így azért az előzetes tervek némileg módosulhatnak. Van még esély a héten, talán háromszor lehet sprint, mindenhol próbálkozni fogok. Próbálom pozitívan nézni a dolgokat, hisz tegnap én voltam a leggyorsabb..." 
Két korábbi kiváló olasz sprinter, Alessandro Petacchi és Mario Cipollini is egyetért abban, hogy erre a manőverre valamit lépnie kellett a zsűrinek. És szerintük bár fájdalmas, de jó döntés született.

"Elia nem akart rosszat, viszont szabálytalan volt"

- nyilatkozta a Gazzettának Cipollini.

"Alapból egy kaotikus sprintből jött, nem tudtak jól összeállni a vonatok, egyedül Sabatini volt képes korrektül helyezkedni. Eliából szerintem ebben a hajrában kijöttek a pályás ösztönök és a mindenáron való győzni akarás. De tényleg akadályozta Moschettit. Ennek ellenére látszik, hogy nagyon gyors. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy nem látta a mellette érkezőt, az ilyen dolgokat egyszerűen érzik a sprinterek."


"Én azt nem értem, hogy miért borított annyira ki, amikor ő volt a leggyorsabb" - mondta az esetről Petacchi. "Lett volna helye menni, és a kiborításával tényleg akadályozta Moschettit. Senki nem beszél róla, de én kiemelném, hogy Elia milyen szépen felállt egy vasárnapi vereség után, most jó kereket választott, és nagyon gyors volt. Tanult az első sprintben elkövetett hibákból. Nyilván ki van akadva, én abszolút megértem, de ebből akár erőt is meríthet a folytatásra."
Giro d'Italia
Ciccone nem tagadja, Nibali utódja szeretne lenni
16/01/2020 09:13
Giro d'Italia
Evenepoel: "Néha úgy érzem, nem csak egy sima kerékpáros vagyok"
11/01/2020 10:08