Pantani hegyén nyert és Nibali utódjának tartják. Olyan versenyzőnek, aki az olaszok következő háromhetes menője lehet. Miért? Mert a Montecampionén mutatott teljesítmény nyilván nem a véletlen műve. A legendás emelkedő - ahol 1998-ban Marco Pantani leszakította magáról Pavel Tonkovot, és gyakorlatilag megnyerte a Girot - most Fabio Aruról szólt. Egy 23 éves szárd srácról, aki nagyjából 6 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy profinak áll. Tizenöt éves koráig teniszezett, majd a következő pár évben – némi ciklokrossz mellett - kizárólag montizott. Majd elvégezte a gimnáziumot és elhagyta Szardíniát. Északra, bolognai majd bresciai utánpótlás csapatokhoz került. Főleg az olaszoknál ez nagy ugrásnak és komoly változásnak számít. Ugyanaz az ország, de teljesen más kultúra. Aru később elárulta, nagyon közel volt ahhoz, hogy feladja. Hiányzott neki a sziget, a tenger, a család (az anyukája általános iskolai tanár, az apukája narancs- és mandarintermesztéssel foglalkozik) és az otthoni ízek. Órákat beszélt telefonon a „mammával”, aki erőt adott neki a folytatáshoz. Az a sok lemondás és szenvedés most kárpótolta mindenért. Megnyerte az idei Giro egyik legnehezebb szakaszát.
Szerencsés, hisz van kitől tanulnia. Tavaly még Vincenzo Nibali segítőjeként tekert az olasz körön, most a rutinos Paolo Tiralongo a szobatársa. És Giuseppe Martinelli a sportigazgatója. Az a Martinelli, aki 1998-ban duplázott Pantanival. Nem mellesleg kiválóan ismeri a Montecampionét. A brescai szakember elárulta, a mozgása alapján már látta, hogy az esélyesek közül Fabio a legfrissebb. De visszafogta. Mert tudta mikor kell megindulni. „Az alagút után, az alagút után” – ordította a rádióba. És Aru támadott, 3.8 km-el a cél előtt.
Ötvenhárom perc, három másodperc. Az Astana versenyzője ennyi idő alatt ért fel a 19.3 km hosszú emelkedőre. Pantani 15 évvel korábban 48.40-et ment. Az edzője Paolo Slongo (aki Nibali felkészítéséért is felel) a hétfői Gazzettában elárulta, mi Aru sikerének titka. „Először is. Fabio egy igazi hegyimenő alkat. 61,5 kiló  és 181 centi. Vékony, de még mindig tud lejjebb menni. A súlykérdés mindig fontos. A Giro előtt 490-es watt leadásra volt képes, 185-ös maximum pulzusszám mellett. A nyugalmi pulzusa 38-as. A legnagyobb feladatunk, hogy a formája kitartson a harmadik hét végéig. De bizakodó vagyok, mert nem kezdett 100%-on. Most teker a legjobb formája közelében. Amikor megindult, 440 wattos teljesítményt produkált. Pontosan tudjuk, háromhetest nem fog jó időfutam nélkül nyerni. De erre is sokat készültünk a télen. Sőt, még a Giro előtt is rengeteget jártunk kondizni. Folyamatosan erősítettük.”
Giro d'Italia
Giro 2015: nem fogunk unatkozni
07/10/2014 16:00

Fotó: Eurosport

Sokak szerint az Astana - így Vinceno Nibali egyik titka – pont Paolo Slongo. A 42 éves trevisoi szakember 2008-óta dolgozik a profik között. A Liquigasnál kezdett, majd Nibali kifejezett kérésére, idén télen került a kazah csapathoz. A tavalyi Giro győztese egyébként ezekben a napokban a Teidén készül magaslati edzőtáborban, és az elsők között gratulált Arunak. Jól fogható tv adás hiányában, a tegnapi szakaszt Twitteren követte a Tourra készülő társakkal együtt. Nibali sem tagadja, a 23 éves Aru a jövő embere. Télen sokat edzettek együtt, látta mire képes. Kicsit hasonlítanak is egymásra. Egyikük sem az a kifejezett sztár alkat. Szépen csendben teszik a dolgukat. Egy ilyen győzelem után azonban Fabionak is meg kellett szólalnia.
„Úgy jöttem ide a Girora, hogy csak 13 napot versenyeztem. Inkább magaslati edzőtáborokban készültem. Alig láttam a családomat, szerencsére az utolsó Sestriere-i összetartásra a barátnőm is elutazhatott. Ariannának ajánlom a győzelmet. Nélküle biztosan nem tartanék itt. Még nem tudom, hol vannak a határaim. Szeretném megismerni magam. A helyzetem ezzel a győzelemmel sem változott. Nekem még nagyon sokat kell bizonyítanom”. Mindössze a hatodik szárd versenyző, aki elindult az olasz körön. És az első, aki szakaszt tudott nyerni. Alberto Contadort tekinti a példaképének. De állítja, mindenkitől van mit tanulni. Normális, átlagos srác. Imád utazni, olvasni és netezni. Utoljára Novak Djokovic életrajzi könyvét olvasta. Szabadidejében, amikor csak tud, a barátnőjével van. Együtt szoktak tekerni.
A vasárnapi győzelemmel azonban megváltozott az élete. Ma mindhárom olasz sportnapilap úgy jelent meg, hogy ott mosolygott a címlapon. Mindenki arról ír, hogy Aru lesz a következő hazai Giro győztes. Ő azonban nem kezeli teherként a magas elvárásokat. Sőt, inkább motiválja a még keményebb munkára.
„Az én Marcomra emlékeztet” - mondta róla Martinelli. Ennél nagyobb dicséretet talán nem is kaphatott volna. Egy olyan szakember állítja ezt róla, aki 1998. június 4-én is ott ült a Montecampionén a kisérőkocsiban. Pantani sportigazgatójaként.
Képgaléria: Így ünnepeltek Aru szülővárosában, Villacidroban
Az összetett állása, 15 szakasz után:ITT
Giro d'Italia
Giro 2015
06/10/2014 16:13
Giro d'Italia
Madonna di Campiglio visszatér
16/09/2014 10:52