Ez már invázió. Tizennégyen jöttek, és szinte az összes fontos trikót kisajátítják maguknak. Három szakaszt nyertek (Uran, Quintana és tegnap Arrendondo), további öt alkalommal álltak dobogón. Eddig hét napig tekertek rózsaszínben. Mi ez, ha nem egyértelmű fölény?Pontosítsunk, egyértelmű kolumbiai fölény!
Alacsonyak, lendületesek, erősek, kitartóak, és nagyon jól mennek hegyre. Ezeket tudtuk róluk. Pár nap múlva „övék a 2014-es év első háromhetesének győztese” kifejezéssel is kiegészíthetjük a felsorolást. Tizenhárman voltak tavaly a Giron, eggyel több versenyzőjük indult idén. Amelyik összetett igazán fontos, abban ők vezetnek: Quintanaé a rózsaszín és a fehér, Arredondoé a kék trikó. Valószínűsíthetően, ez Triesztben sem lesz másként.
Hector Urrego, az egyik kolumbiai rádió (Rcn) munkatársa elárulta, otthon legalább 20 millió embert érdekel a sportág. Az ország 41 milliós… A foci a legnépszerűbb, a kerékpár a legfontosabb. Tíz kontinentális, egy pro.konti csapatuk van, a legjobb versenyzőik pedig a legerősebb World Tour együttesekben tekernek. És meghatározó emberek. A kolumbiai körverseny szerény 63 éves múltra tekint vissza.
Giro d'Italia
Giro 2015: nem fogunk unatkozni
07/10/2014 16:00

Fotó: Eurosport

Még 1987-ben Lucho Herrera volt az első, aki háromhetest (Vueltát) tudott nyerni, majd jött Santiago Botero. A Kelme csapat egykori kiválósága 2002-ben, az első kolumbiaiként nyert aranyérmet országúti világbajnokságon (egyéni időfutamban). Öt év múlva Juan Mauricio Soler pöttyös trikós volt a Touron. 2012-ben pedig egy bizonyos Rigoberto Uran olimpiai ezüstérmes lett Londonban.
A mostani Giron indultak be igazán. Quintana a legnagyobb favorit, Uran talán az egyetlen versenyző, aki megszoríthatja. Érdekes, a két nagy esélyesnek ugyanaz a menedzsere. Sőt, két évig ugyanabban a házban éltek Pamplonában.
Erre a párosra úgy tekintenek Kolumbiában, mint anno az olaszok a Coppi-Bartali versenyfutásra. Akkor Magni volt a két nagy sztár mellett/mögött az úgynevezett, harmadik ember. Most ez a szerep Arredondonak jut. Ő is Ciudad Bolivarban született, mint a tavalyi Giro fehér trikósa, Betancur, és ő is Olaszországban vált elismert versenyzővé. Luca Guercilena figyelt fel rá a Team Nippo csapatában. Arrendondo még kedden másodikként ért fel a Stelviora, de az utolsók között ért le a hegy aljára. Szétfagyott és a verseny feladásán gondolkozott. Jó, hogy kitartott. Mert elérte a célját. Tegnap végre szakaszt nyert.
A kolumbiai uralom tovább folytatódik.
Nem csoda, hogy csütörtök délután Fernando Alonso kijelentette, a jövőben két versenyzőt szeretne mindenféleképp a csapatában látni: Urant és Quintanát.
Giro d'Italia
Giro 2015
06/10/2014 16:13
Giro d'Italia
Madonna di Campiglio visszatér
16/09/2014 10:52