Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: "Talán nem is fogom fel, mekkora győzelem ez"

Lantos András

Publikálva 08/07/2023 - 21:23 GMT+2

Fantasztikus magyar sikert hozott a női Giro d’Italia szombati, nyolcadik szakasza; a Szardínián rendezett utolsó előtti napon Vas Blanka győzött, igazi világklasszisokat megelőzve. A magyar bajnoknak ki kellett bírnia az extrém körülményeket – a 38 fokot is elérte a hőmérséklet – és a szakasz végi emelkedő sem volt egyszerű feladat.

Vas Blanka őrületesen szép sprinttel nyerte a Giro d’Italia szombati szakaszát

Győzelem a Svájci körön, magyar bajnoki cím az időfutamon és a mezőnyversenyben, majd első hely a Giro Donne nyolcadik szakaszán.
Ez Vas Blanka elmúlt szűk egy hónapjának termése.
A 21 éves versenyző élete legjobb időszakát éli országúton, ám amikor pár órával a győztes szakasz után felhívtuk, azt mondta, nem biztos benne, hogy teljesen felfogja, mekkora sikert ért el. De ne a végénél kezdjük!
A szakasz előtt eldöntötte a csapat, hogy te vagy ma a kiemelt ember, vagy menet közben alakult így?
„Már a nap eleji meetingen mondták a sportigazgatók, hogy szerintük ez a szakasz jó lehet nekem, és én is így gondoltam. Az eredeti terv az volt, hogy Barbara Guarischi és én is sprintelhetek, ha kibírjuk a végét, de Barbi többször is leszakadt; ő ma nem volt igazán formában. Nekem viszont nagyszerűek voltak a lábaim, ezt a szakasz elejétől kezdve éreztem, és szerencsére jól bírtam a végén az emelkedőt” – mondta Blanka az eurosport.hu-nak.
Onnantól kezdve, hogy a sportigazgatók kimondják, aznap sprintelhetsz, máshogy készülsz a szakaszra?
„Igen. A megbeszélés után most is elvonultam, és nagyon alaposan átnéztem az összes emelkedőt, különösen az utolsó néhány kilométert. Minden kanyart, minden utcát, a szelet és minden részletet ismerni akarok, mert a hajrában apróságok dönthetnek.”
Menet közben több szökési kísérletben is benne voltál, de látszott, hogy csak tartalékosan.
„Igen, végig ott voltam elöl, és ha azt láttam, hogy erősebb emberek igyekeznek elszökni, akkor mentem velük. De próbáltam tartalékolni. Viszont korábban volt már olyan, hogy azt gondoltam magamban: ’ez még nem veszélyes szökés’, és aztán lemaradtam a győztes elmenésről, úgyhogy most nagyon figyeltem.”
picture

Vas Blanka iszonyatos hőségben győzött.

Fotó: From Official Website

Iszonyatosan meleg volt; a közvetítésben 38 fokot írtak ki. Hogy bírtad?
„Tényleg rettenetesen meleg volt, és a vége fele volt egy időszak, amikor elfogyott a vizem, és a nagy menés miatt se én nem tudtam hátra menni, se a csapattársak nem tudtak nekem hozni, úgyhogy vagy 20 percig nem volt frissítőm. Kibírtam, és ha nagy lett volna a baj, kérek egy riválistól. Annemiek van Vleuten (a rózsaszín trikós) ajánlott is kulacsot, de vele két napja volt egy kisebb összezördülésünk, úgyhogy tőle nem fogadtam el. Aztán végül a csapattársam, Niamh Fischer-Black hozott vizet.”
Mi volt ez az összezördülés?

„Két napja, amikor a leszakadás után a csapattársamat, Lorena Wiebest hoztam vissza a főmezőnybe, ő megpróbált kitúrni a helyemről, én pedig nem hagytam magam. Utána odajött és azt mondta, ez nem volt szép dolog, a rózsaszín trikó több tiszteletet érdemel. Én meg azt válaszoltam, hogy szerintem mindenkinek ugyanannyi tisztelet jár, és amúgy is ő akart oldalról befurakodni a helyemre. Ennyi történt.”
picture

A befutó pillanata.

Fotó: From Official Website

A végén eleinte a világklasszis sprinter Marianne Vos kerekét tartottad, majd a hajrában az amerikai Chloe Dygert mögött helyezkedtél. Tudatos volt a váltás?
„Nem, annyi történt, hogy valami miatt egyszer elveszítettem Marianne kerekét. Az elejétől kezdve az volt a tervem, hogy vagy Vos vagy Dygert mögött akarok helyezkedni. Végül nagyon jól jött ki a lépés, mert Chloe kereke bizonyult a létező legjobb pozíciónak.”
Na akkor jöjjön a lényeg, mesélj a sprintről!
„Az utolsó emelkedő nehéz volt, nehezebb, mint előzetesen gondoltam, és nagyon nem esett jól. De nem csak nekem, hanem a többieknek sem. Egy valamit tudtam, nem szabad túl korán indulni. Próbáltam elöl helyezkedni, de közben aggódtam, nehogy túl hamar kerüljek előre. Dygert egy kicsit hamar indított, és bár nagyon fáradt voltam, éreztem, van még bennem egy pici tartalék. Szerencsére tényleg volt, és le tudtam sprintelni.”
picture

A csapattársak talán jobban felfogják, mekkora siker ez.

Fotó: From Official Website

Szakaszt nyertél a női Giro d’Italián! Volt bármilyen különleges gondolat, amit eszedbe jutott, miután kaptál levegőt? Érezted, hogy ez most egy nagy győzelem?
„Igazából csak boldog voltam, és azt éreztem, hogy megérte végigküzdeni a versenyt, megérte ma is szenvedni, megérte csütörtökön elengedni a napot. De amúgy még nem érzem úgy, hogy ez egy nagy győzelem lenne. Ez is egy győzelem, aminek nagyon örülök. Azért lehet ez így, mert én montiban nőttem fel, és nekem egy világkupa-győzelem még mindig nagyobb eredménynek tűnik. Talán a csapattársaim most jobban értik, mekkora dolog ez, mint én.”

Blanka számára még nem ért véget a Giro Donne, vasárnap zárul a kilencszakaszos verseny, és a magyar bajnok az utolsó napon sem esélytelen egy jó eredményre. A záró szakaszt is élőben közvetítjük 13:00-tól az eurosport.hu-n és az Eurosport Applikációban, majd a Tour de France után lesz egy egyórás összefoglaló is az Eurosport 1-en.
Vas Blanka
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés