Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: Segíteni megyek a Giróra, de lesz lehetőségem nyerni is

Rév Dániel

Publikálva 29/06/2022 - 17:31 GMT+2

Csütörtökön rajtol a női Giro d'Italia, a mezőnyben egyedüli magyarként ott lesz Vas Blanka, akivel az országúti bajnokság mezőnyversenye után beszélgettünk. Mesélt a tavaszáról, a magaslati edzőtáborról, és arról, mire számítsunk tőle a Girón.

Vas Blanka

Fotó: Getty Images

Élete első Grand Tourjára készül, mindössze 20 évesen. Vas Blanka a mezőny egyik legerősebb csapatának számító SD Worx keretében lesz ott a Girón, így természetesen nem csak a teljesen új szintű terhelés - 11 nap alatt 10 szakasz - lesz neki új, hanem az is, hogy nagyon sokféle szerepkörben találhatja magát a következő másfél hétben.
Amikor Pannonhalmán, az országúti bajnokság után beszélgettünk, Blankán érződött, hogy izgatottan várja a Girót. A tavasz során, ahol fontos egynapos versenyeken segítette társait, már megtapasztalta, hogy a kerékpározás ezen szakágában az eredményeket másképp kell nézni, mint a Blanka által egyaránt magas szinten űzött cyclocrossban vagy mountain bike-ban.
"Én nem voltam elégedett magammal, de a csapat vezetői maximálisan elégedettek voltak velem" - mondta, hozzátéve, hogy míg a cyclocrossban egyedül vagy, itt a csapat eredményei határozzák meg azt, hogy jól sikerül-e egy verseny, vagy nem. "Talán elégedettebb lettem volna, ha Demi nyerni tud" - gondolt vissza az Amstel Gold Race-re, ahol az utolsó 30 kilométeren belül Chantal Van Den Broek-Blaakkal dolgozott rengeteget azért, hogy egy veszélyes szökést utolérjen a mezőny. Ő elvégezte a feladatát, Demi Vollering azonban "csak" második lett egy remek ütemű támadásból nyerő Marta Cavalli mögött. Blanka arról is beszélt, hogy még meg kell tanulnia: országúton néha egy 30. hely mögött is lehet olyan munka, ami elégedetté teheti őt.
A magyar bajnokság előtt nagyjából három hetet magaslati edzőtáborban töltött a francia Alpokban a csapattársaival, részben azokkal, akikkel a Girón is együtt fog tekerni. 2000 méter alatt nem sokkal laktak, és bejárták a környék kerékpáros útvonalait - többek között azt a Col de la Loze-t, ahol két éve Miguel Ángel López nyert szakaszt a Tour de France-on. Nagyrészt azt az edzésmunkát végezte el ő is, amit a csapat kiemelt embere, Demi Vollering, aki a női mezőny egyik legjobb versenyzője. Egy hétig a csapattal tekert Anna Van Der Breggen is, aki tavaly vonult vissza, és egyből a csapat egyik vezetője lett.
picture

Blanka az SD Worx edzőtáborában

Fotó: From Official Website

A háromhetes munka után hazatérve elég nagy fölénnyel nyerte meg a Debrecen melletti magyar időfutam-bajnokságot, majd a Pannonhalma központtal megrendezett mezőnyversenyen a pálya ismerete és a mezőnyből kiemelkedő technikai tudása is hozzásegítette ahhoz, hogy sorozatban harmadszor magyar bajnok legyen.
"Volt a kör elején egy lejtmenet, és utána egy éles jobbkanyar, ami már a verseny előtti napon, a pályabejárás során megtetszett. Ott egy kicsit Mikit (Szabó Miklós, korábbi versenyző, Blanka barátja és szerelője - a szerző) is le tudtam rázni, amikor bejártuk az útvonalat, és amikor támadgattak minket, akkor úgy döntöttem, hogy megpróbálok ott elszakadni. Elég nagy tempóban vettem a kanyart, és amikor nem sokkal később körülnéztem, láttam, hogy csak Jordán Dorka tudott velem jönni. Onnantól ketten végigvezettük a versenyt, először lassan nőtt az előnyünk, aztán egyszercsak mondták, hogy 5 perccel vezetünk."
Blanka végül az utolsó másfél kis kör alatt szakította le Jordán Dorkát, és az utolsó 50 méteren egykerekezve nyerte meg a magyar bajnokságot.
Hat nappal később pedig már Cagliariban, a Giro Donne rajtjánál láthatjuk a piros-fehér-zöld mezben. "A pálya nem túl technikás, de a táv szerintem fekhet nekem" - mondta a 4,7 kilométeres prológról Blanka.
Ami pedig a csapatát illeti, rajta kívül a világ egyik legjobb klasszikus menője, a Flandriai körversenyt és a Strade Bianchét is megnyerő belga Lotte Kopecky, az olasz Elena Cecchini, a luxemburgi Christine Majerus, az új-zélandi Niamh Fisher-Black és a holland Lonneke Uneken lesz a keret tagja. Összetett menőjük nem igazán van, bár Fisher-Black odaérhet a legjobbak közé, így Blankának sokféle szerepkörben helyt kell majd állnia.
A sprintszakaszokon valószínűleg Lottéért megyünk majd. Nekem alapvetően segítői szerep fog jutni a versenyen, de ez a csapat nagyon szeret nyerni, így ha úgy alakul egy szakasz, hogy erre van esélyem, én is megkapom majd a lehetőséget. Lesz egy szakasz, ahol egy közepesen nehéz hegy után egy technikás lejtmenet visz le minket a célig, ott például jó lehetek."
Nagy vonalakban már megvan Blanka programja a szezon második felére is, több WorldTour-versenyen is láthatjuk majd az Eurosporton, az országúti szezonja pedig várhatóan a világbajnoksággal ér véget Ausztráliában.

A Giro Donne minden szakasza élőben lesz látható az Eurosport online felületein, a prológ, a pénteki és a hétfői szakasz pedig az Eurosport1-en is (a többi szakaszról a Tour de France szakaszai után egy-másfél órás összefoglalókat mutatunk a tv-ben).
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés