befutó.png

Fotó: Eurosport

Emlékezetesre sikerült az idei katalán kör első szakasza. No nem azért, mert a versenyen valami furcsa, különleges történt. Sokkal inkább azért, mert sikerült a helyi televíziós kollégáknak lemaradniuk a befutóról... A tovább után mutatunk célfotót is...
Kifejezetten jól kellett helyezkednie annak, aki a befutó pillanatában biztosra akart menni a győztest illetően. Aki nem a célhoz közel figyelte a történéseket, annak maradt a találgatás, ugyanis egy olyan operatőrt sikerült a kamera mögé állítani, aki azt az egyetlen- azért nem annyira nehéz- feladatát sem tudta ellátni, hogy komponáljon egy olyan képet, amelyből kiderül, ki is nyerte a katalán kör első szakaszát.
Kerékpár
"Az emberek azt hitték, egy ecuadori sosem nyerhet semmi komolyat"
EGY NAPJA
Persze nem ez volt a legfontosabb szakasz, a nagymenők nem is igazán mutatták meg magukat- a tv-s közvetítésben sem tartották fontosnak, hogy képernyőre kerüljenek-, viszont az a néhány sprinter, aki a számára nem túl kedvező útvonal ellenére is rajthoz állt az év ötödik WT-versenyén, most villoghatott. Habár több szökés is volt, ráadásul az ESB (ES Bringa rövidítése) titkos esélyese, Wilco Kelderman egészen sokáig jutott, két kilométerrel a cél előtt őt is utolérték. A szakasz után a holland azt is elmesélte, hogy a YouTube-on nézte vissza a tavalyi szakaszt, és azután döntött úgy, hogy megpróbál ellépni, mert lehet esélye egy jó lejtmenettel. A Belkin emberével tartó Mikael Cherel (Cofidis) és Romain Hardy (AG2R) is hasonlóban reménykedett, a gondot az jelentette, hogy ők ketten az egyik körforgalomban rossz kijáratot választottak, és annyira lelassultak, hogy már nem tudták segíteni Keldermant- tegyük hozzá, ha együtt maradnak is utolérik őket, csak a flamme rouge-on (utolsó km) belül.

célfotó.png

Fotó: Eurosport

Jöhetett a mezőnyhajrá, ami egy kicsit káoszosra sikeredett, gyakorlatilag mindenki korán indított, a végére maradt Leigh Howard (Orica) és a három nappal ezelőtt a Handzame Classic-ot megnyerő Luka Mezgec (Giant-Shimano). Az ausztrál egy ideig jó helyzetben volt, aztán kezdett lassulni, ekkor próbálta a szlovént a kordonhoz szorítani, aki azonban nem hagyta magát, és amint a célfotóból kiderül, a végén magabiztosan nyert. A világ legjobb sprintercsapata tehát egy újabb sikernek örülhet, és valószínűnek tartjuk, hogy nem az utolsónak ezen a héten.

Mezgec.jpg

Fotó: Eurosport

Ami Mezgecet illeti, a neten terjed egy kép- aminek eredetiségéről nem vagyunk teljesen meggyőződve, de elfogadjuk- amely alapján már februárban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Katalóniában nyerjen egy etapot... „Tudtam, hogy inkább papíron tűnik nehéznek ez a szakasz, de nem voltam biztos benne, hogy kibírom az emelkedőket. Az utolsó utolsó három kilométeren két csapattársam remekül dolgozott értem, úgyhogy az utolsó kilométerre tökéletes helyzetben érkeztem. Utána viszont hirtelen az Orica vonatában találtam magam, ezért muszáj volt megkezdenem a hajrát, kicsit korán, háromszáz méterrel a cél lőtt. Nyertem már korábban is szakaszt WT-versenyen, még tavaly Pekingben, de erre a mostani sikeremre nagyon büszke vagyok. Lesz majd még legalább egy lehetőségük a sprintereknek itt Katalóniában, de a hegyekben is jók lehetünk Warren Barguil-lel.”- nyilatkozta a 25 éves kerékpáros.
Ami a nagy neveket illeti, Richie Porte (Sky) gyomorproblémákkal küzd, több mint három perc hátránnyal érkezett be a célba, azt nyilatkozta, hogy a lábaival nincs gond, de teljesen üresnek érezte magát, és ha kedden is ilyen állapotban lesz, akkor hazamegy. A többiek gond nélkül megoldották a feladatot. Tegyük hozzá, igencsak cudar idő elé néznek a bringások, hiszen szerdára, La Molinára 2 fokot, csütörtökre, a Vallterre -5 fokot mondtak...
A szakasz végeredménye:
1Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano4:09:13
2Leigh Howard (Aus) Orica Greenedge
3Julian Alaphilippe (Fra) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
4Paul Martens (Ger) Belkin Pro Cycling Team
5Tosh Van Der Sande (Bel) Lotto Belisol
Az összetett állása:
1Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano4:09:03
2Leigh Howard (Aus) Orica Greenedge0:00:04
3Julian Alaphilippe (Fra) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team0:00:06
4Boris Vallee (Bel) Lotto Belisol0:00:08
5Cédric Pineau (Fra) FDJ.fr0:00:09
A folytatás a katalán kör második szakaszával, kedden délután fél 4-től élőben az Eurosporton!
Olympic Games
Két hónapja eltörte a kulcscsontját, most olimpiát nyert a legyőzhetetlen Tom Pidcock
TEGNAP 08:12
Olympic Games
Újabb ezüst, de ez valami egészen más – Van Aert mintha csak a Tourt folytatta volna
TEGNAP 17:14