Ugyan már, hagyd a fenébe!
Ha van tipikus Geraint Thomas-féle mondat, akkor ez pont az. Gyakorlatilag G egyik védjegye. Szerinte, ha valami rossz történik velünk az életben, amilyen hamar csak lehet, tovább kell lépni.
És az a legszebb az egészben, hogy ő ezt nem csak mondja, hanem e szerint él.
Tour de France
Sok hegy és csak egy időfutam – bemutatták a 2023-as Tour de France útvonalát
27/10/2022 - 12:22
A motoros, aki miatt bukta a 2017-es Giróját? „Ugyan már, hagyd a fenébe!” A kóbor kulacs, amely miatt kiesett szintén az olasz körről 2020-ban, akkor, amikor csúcsformában volt? „Ugyan már, hagyd a fenébe!” A pocsékul sikerült 2021-es szezon? „Ugyan már, hagyd a fenébe!”
2022 azonban nem ilyen volt, legalábbis az eredmények szempontjából. Megnyerte a svájci kört, és dobogóra állhatott a Touron. Mindezek ellenére a szezon azért nem volt épp egy rózsakert a számára.
Közte és csapata, az Ineos között ugyanis végérvényesen megváltozott a kapcsolat. Pedig finoman szólva sem mostanában került oda, több mint egy évtizede teker már náluk.
Thomas eddig nemigen beszélt arról, mennyire rettenetesen nehezen mentek a szerződésével kapcsolatos tárgyalások. Aki azonban tudott olvasni a sorok között, érezhette, hogy nem kedélyes teázgatás folyt közte és a csapatvezetés közt.
Mintha csak számokat és adatokat láttak volna a papírjaikon, statisztikákat. Én, az ember pedig mintha ott sem lettem volna, pedig ismernek már vagy 20 éve.

Geraint Thomas

Fotó: Getty Images

A 2018-as Tourt megnyerte, 2019-ben másodikként zárt, 2021 végére azonban eljutott oda, hogy már nem úgy tekintettek rá, mint aki versenyképes lehet egy háromhetesen. Segítőként számítottak rá, plusz a fiatal tehetségek mentoraként, nyilván jóval kevesebb fizetésért, mint korábban.
„Nem volt tehát arról szó, hogy kapitány leszek, és saját magamért versenyezhetek. A Tourt illetően Adam Yates és Dani Martínez voltak képben, és persze Egan Bernal is a balesete előtt. Arról, hogy én kiemelt versenyző lehetek, szó sem volt.”
„Oké, tavaly gyengén mentem a Touron, de az volt az első év, amikor ez történt. Az első év! A felvezető versenyek is jól sikerültek, úgyhogy eléggé meglepett, hogy ennyire megváltozott a hozzáállásuk velem kapcsolatban.”
Thomas végül elfogadta a neki szánt szerepet. Megint jött egy „Ugyan már, hagyd a fenébe!”, és túllépett a dolgon. Ezúttal azonban csak látszólag lépett túl. Szépen tette a dolgát, edzett kőkeményen, de hajtotta egy plusz erő is.
Valahol hátul ott motoszkált a fejemben, hogy na, majd én megmutatom nekik!

Geraint Thomas

Fotó: Imago

Nem kezdte rosszul a szezont, volt néhány eredménye, de aztán jött a svájci kör, ami mindent megváltoztatott. A győzelmét ugyan többen a tömeges covid-visszalépéseknek tudták be, az azonban jól látszott, hogy iszonyú jó állapotban van, és elszántabb, mint valaha.
Végül ő lett a három kiemelt ember egyike a Touron, és mivel Yates és Martínez elszálltak összetettben már az első héten, megnyílt előtte az út. Az jól látszott, hogy Pogačar és Vingegaard másik ligában fociznak, de a harmadik helyet betonbiztosan megcsípte.
Tessék. Bizonyított mindenkinek. Ráadásul látja a csapat teljesítménye mögött meghúzódó okokat is.
„Tessék megnézni a csapatot, a hangsúly egyértelműen a jövőn van. A kis versenyeken jól teljesítenek, de az igazán nagyok kihívást jelentenek. Trükkös a dolog, nagyok az elvárások, ők teljesíteni akarnak, de hiányzik a tapasztalat, ez lehet a gyenge pont.”
A kerékpársport most teljesen rá van kattanva a fiatal versenyzőkre, és próbálják megtalálni a következő Evenepoelt meg Pogačart. De ők egyediek, nincs belőlük egy minden évben.
„Nálunk is érdekes lesz a szitu, mert ha a sok tehetséges fiatal mind jól teljesít, gond lesz. Nem lesz pénz őket mind megtartani.”

Geraint Thomas

Fotó: Getty Images

Ezzel Thomas finoman be is jelentkezett a 2023-as kapitányi szerepre is. Persze nem érdemtelenül. Mivel azonban járt már a Tour-dobogó valamennyi fokán, most inkább a Girót szemelte ki. Fontos infó, hogy Richard Carapaz és Yates elhagyták a csapatot, Bernal pedig még nem százszázalékos.
„Nem túl vastag a keret. Egan nagy kérdőjel. Dani ott van, de egyébként… Tao Geoghegan Hart a Giro-győzelme óta szenved egy kicsit, Pavel Sivakov pedig még nem tart ott, ahol kellene. Kinyílik tehát a Giro felé az ajtó, kell a jó forma, mint az idén a Touron, aztán meglátjuk.”
Thomas nem kertel az őszinteségével kapcsolatban sem.
„Vagyok már abban a helyzetben, hogy azt mondjam, amit gondolok. Ahogy idősebb leszel, több az önbizalmad, és könnyebben kimondod, ami benned van. Meg ez üzlet is, a csapatvezetéssel nem haverok vagyunk. Kijövünk, van egy munkakapcsolat, de a személyes és az üzleti ügyek elválnak egymástól.”

Pogacar, Roglic és Thomas

Fotó: Imago

És hogy mit hoz a távolabbi jövő? Hogy 2023 lesz-ez az utolsó szezonja?
„Nem tudom még, de szeretném minél előbb tudni. Nem akarok mondjuk júliusban dönteni. Most úgy gondolom, 50-50.”
Bárhogy lesz is, tutira azt mondja majd magának, „Ugyan már, hagyd a fenébe!” És teszi a dolgát tovább. Vagy versenyzőként, vagy civilben.
via cyclingnews
Giro d'Italia
Hat szakasz, amit látnod kell a jövő évi Girón
20/10/2022 - 17:10
Giro d'Italia
Giro 2023: Három időfutam az útvonalban, jöhet Evenepoel?
17/10/2022 - 18:07