George Bennett-től megszokhattuk már, hogy minden témában őszintén és nyíltan szólal meg, így nem meglepő, hogy a Jumbo versenyzőjének az UCI nagy visszhangot kiváltó új szabályairól is megvan a véleménye.

Hasonlóan a Michael Schär kizárásán kiakadó mezőnyhöz, Bennett sem rajongója az új szabályoknak, ami alapján már egy szurkolónak odagurított kulacs is szemetelésnek minősül. Nem érti, egy ilyen mindenki számára hasznos szokás ellen minek küzd az UCI:
„Ha valaki bedob egy kulacsot a folyóba, azért büntetés jár, ez oké. Ha viszont egy szurkolóhoz megy, azzal mindenki nyer. Ő örül, a kulacs nem megy egy árok mélyére, a versenyző pedig nem kell, hogy a bringán tartsa. Ez az arany középút, a jelenlegi szabályoktól ez azonban nagyon messze van.”
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
EGY NAPJA
Az utóbbi napokban minél többet gondolkozom ezeken az új szabályokon, annál jobban feldühítenek.
Bennett a saját példáit is felemlegette az eset kapcsán. Sok más profihoz hasonlóan egy ismert versenyzőtől (a monti világbajnok Christoph Sausertől a 2008-as vb-n) kapott kulacs számára is meghatározó élmény volt karrierje kezdetén, később így maga is figyelt arra, hogy emlékeket adjon a rajongóknak. Így tett két éve a Vueltán is:
„Adtam egy kulacsot egy kissrácnak, ő pedig ma minden versenyen ott van Spanyolországban, a busz előtt vár a bringamezes csapattársaival. Mind követik a sportot, annyira lázba hozta őket. A srácnak a kulacs az egész évét bearanyozta, most meg imád versenyekre járni. Egy hasonló esetért ma már kizárnának.
Szerencsére úgy tűnik, hogy a versenyzők egységes felháborodása segített a helyzeten. Az UCI friss közgyűlésén módosítottak a szabályokon, ennek eredményeként már nem egy, hanem két szemetelős vétség után jár a kizárás. Bár Bennett ez előtt nyilatkozott, egyértelműen kiderül, hogy szerinte sem hátrány, hogy újragondolták a dolgot, mert nem igazán voltak arányosak a büntetések:
„A kizárás a legsúlyosabb vétségek következménye. Konkrétan leállhatunk pisilni egy város közepén - ez valami, amiért versenyen kívül börtön járna – és megúszhatjuk pár száz eurós bírsággal. Ha viszont kulacsot adunk egy gyereknek, azért kizárást kapunk.”
Bennettnek nem ez az első komolyabb problémája idén az UCI szabályaival. Az új-zélandi versenyző ugyanis februárban megnyerte hazája nemzeti bajnokságát, az UCI-ra hivatkozva azonban a nemzeti szövetség nem engedte neki az általa tervezett bajnoki trikó viselését, csak egy nagyon hasonlót, felcserélt színezettel. Ennek a váltásnak viszont nem várt következményei lettek a versenyzőre nézve:
Egy is nagyon szép mez lett, de most pont úgy nézek ki, mint egy Qhubeka Assos versenyző. Emiatt pedig a mezőnyben senki nem tudja, ki vagyok és össze-vissza lökdösnek, nem engednek a csapattársaim kerekére sem. A Párizs-Nizzán egy idő után fel kellett vennem egy sárga sisakot, annyiszor zártak rám. Ezért is buktam egyszer.”
Bennett szerint az UCI-nak az ő meze és a kulacsok helyett jóval sürgősebb problémákat kéne kezelnie:
„Komoly kettős mérce van, amikor az UCI (ellenőrök) cowboynak képzelik magukat. Úgy tűnik, csak olyanok érdeklik őket, mint a világbajnoki csíkok egy mezen, vagy az én bajnoki trikóm kinézete. Miért nem koncentrálnak a versenyzők biztonságára a hajrákban, a dopping elleni harcra, vagy a szexuális zaklatási ügyekre a női csapatoknál? Ezek valós problémák.
„Ezeket a feladatokat mind túl nehéznek ítélték, de a kulacsok eldobásába beleálltak. Csak azzal foglalkoznak, ami az orruk előtt van, hogy tegyenek valamit a sportunk tényleges javítása helyett. Ez az egész kulacs-ügy egy jó metafora arra, milyen nevetségesek.
Forrás: Velonews
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
TEGNAP - 11:17
Tour de France
„A Tourt szívesen törölném az agyamból” – Enric Mas mélyről jött vissza a Vuelta-dobogóra
TEGNAP - 17:18