Gentlemen’s agreement

. Ha rákeresünk a kifejezés pontos jelentésére az értelmező szótárban, a következőt találjuk:

"úriemberek megállapodása, azaz írásba nem foglalt, az adott szóra épülő megegyezés, néha államközi szinten is."

Hogy miért fontos mindez? Csak azért, mert Hirschi így kommentálta, pontosabban erre hivatkozva nem részletezte a Sunwebtől való gyors távozását.


Azt egyből lehetett sejteni, hogy a háttérben azért ott figyel a pénz, konkrétan az eddiginél jóval magasabb fizetés. Amire Hirschi egy ilyen 2020-as idény után rá is szolgált.
Mivel a távozás okait egyik fél, így az új néven futó Sunweb vezetősége, és maga a versenyző sem kommentálta, a L'Équipe utánament a témának. Nem nevezték meg a forrásukat, még az sem biztos, hogy a valóságot írták, de érdekesnek érdekes.
Kerékpár
Vas Blanka: „Egy dobogónak tudnék örülni”
5 ÓRÁJA
Szóval a francia újság cikke szerint Hirschi távozásának három fő oka volt, és jó eséllyel ezek közül legfontosabb a pénz lehetett.

1. Elmaradt a dicséret


Egyrészt a vezetőség egyáltalán nem honorálta (sem szóbeli dicséret, sem valamiféle bónusz formájában) a svájci versenyző 2020-as eredménysorát, amit azért még ki lehet bírni. Bár kétségtelenül furcsa. 

2. Külsős edzők tiltása


Aztán ott van a Team DSM-nél alkalmazott alapelv, miszerint egyik versenyző sem használhat külsős, tehát nem a csapat alkalmazásában álló edzőt. Erre a hírek szerint korábban Michael Matthews is panaszkodott, aki szintén eligazolt. Ez azért már érzékenyebb téma, főleg akkor, ha Hirschinek van bizalmi embere, akivel akár a pályafutása eleje óta együtt dolgozik.
Szintén a francia újság jegyezte meg, hogy a tervezett versenyprogramjával sem volt feltétlenül elégedett, ami nem ok a váltásra, de kétségtelenül idegesítő tud lenni egy ilyen erős szezon után.

ErWrBjFW4AIDykn.jpg

Fotó: Eurosport

3. A magasabb fizetés


És akkor elérkeztünk az egyik fő okhoz, ami természetesen a pénz. Pontosabban az UAE Emirates-től kapott magasabb fizetés. Leírva nyilván durván hangzik, hogy idén (!) tizennégyszer többet keres, mint 2020-ban, de itt azért fontos megjegyezni valamit: Hirschi már a 2018-as U23-as vb előtt (három évre) aláírt a Sunwebhez. Vagyis az első idényében nyilván a WT-minimumot kapta, ami kerekítve 40.000 euró. Ezt emelhették meg némileg a L'Équipe szerint tavaly, ami alapján 70.000 eurót kapott. Ha igaz a fent említett szorzó, akkor Hirschi most 1 millió euró környékén írhatott alá az Emirates-hez.
Erről azonban a svájci versenyző nem beszélhet. És nem csak a gentlemen’s agreement, hanem egy állítólag mindkét fél által aláírt szerződés miatt, melynek értelmében tilos nyilatkozni a csapatváltás okairól. 
A Team DSM az érvényes szerződése ellenére elengedte a svájci versenyzőt, akit az UAE Emirates azonnal le is igazolt. Hirschi meg versenyezhet tovább, jóval magasabb fizetésért. 
Kerékpár
Philippe Gilbert búcsúzik: „A virágokat a dobogón adjátok ide, ne a rajtnál, köszi!”
10 ÓRÁJA
Kerékpár
Karbonsemlegesség karbonvázon?
TEGNAP 15:27