Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gyönyörű befejezés vagy elhibázott döntés? – mi történt a tavalyi Gent-Wevelgem végén?

Bodnár Gergő

Frissítve 24/03/2024 - 11:59 GMT+1

Ha valamiről, Wout van Aert sok vitát kiváltó gesztusáról mindenféleképpen emlékezetes marad a tavalyi Gent-Wevelgem. A Christophe Laporte-nak „odaajándékozott” győzelem után több nagy név, például Tom Boonen is úgy nyilatkozott, hogy hibás döntést született. Fabian Cancellara és Valter Attila szerint azonban Van Aert igaz bajnokként viselkedett.

Két perc előny és totális Jumbo dominancia a Gent-Wevelgemen - összefoglaló

Ha valamiről, Wout van Aert sok vitát kiváltó gesztusáról mindenféleképpen emlékezetes marad a 2023-as Gent-Wevelgem.
Tom Boonen szerint a Jumbo-Visma versenyzője nem hozott jó döntést a tavalyi verseny végén, amikor simán „odaadta” csapattársának a győzelmet, Fabian Cancellara mellett viszont Valter Attila is azt mondta, hogy Van Aert igazi bajnokként viselkedett.
"Wout volt a legerősebb, de mégsem ő győzött, ugyanis nagyon szerette volna, ha Christophe is nyer egy nagyot. Vár még rájuk egy-két fontos egynapos, és akkor már inkább ő lesz a kiemelt ember” – mesélte Grischa Niermann, a Jumbo-Visma sportigazgatója, majd megjegyezte, ők a maguk részéről a versenyzőikre bízták a döntést.

„Annyit mondtunk nekik a rádión, hogy minket nem érdekel ki fog nyerni, de az utolsó kilométer előtt tegyék egyértelművé a dolgokat. ’Kellően rutinosak és tapasztaltak vagytok ahhoz, hogy ezt egymás között eldöntsétek’. Így szólt az üzenet.”
„Wout szerintem idővel meg fogja bánni ezt a döntését, bár marketingszempontból kétségkívül jól nézett ki a dolog. Anno én is adtam ajándékot, de nem egy ekkora versenyen” - mondta Tom Boonen.
„A Gent-Wevelgem azért más kategória, mint egy szakasz a Párizs-Nizzán. Szerintem én sprinteltem volna a győzelemért, úgy szebben néz ki az egész. A csapattársak jönnek-mennek, és bár Laporte valószínűleg kulcsfontosságú ember lesz vasárnap, de mi van akkor, ha Van Aert elesik a Flandria elején? Akkor kinek fog segíteni?”
A régi legendák közül Eddy Merckx is úgy nyilatkozott, hogy nem adott volna ajándékot, Fabian Cancellara viszont védelmébe vette a Jumbo-Visma versenyzőjét.
„Számomra pont ettől igazán nagy bajnok valaki, hogy ennyire emberséges, és ilyen szinten figyel a részletekre. Megengedhette magának, egy újabb Gent-Wevelgem-győzelem pont semmit nem változtat az életén, de a gesztusa után majd még jobban fogják tisztelni a csapattársai. Ha nem nyersz, de néha megosztod másokkal a sikert, az csak erősebbé tesz."
Adjatok Oscar-díjat ennek a srácnak.
Mivel pár nagy név meglepően ki volt akadva Van Aert döntésén, a tavalyi verseny után megkérdeztük a témában igencsak érintett Valter Attilát, hogy csapattársként ő mit szólt a Gent-Wevelgem végén látottakhoz.
Christophe Laporte győzelme
"Ahogy elléptek már sejtettem, hogy Christophe fog nyerni. Szerintem ez így egy gyönyörű befejezés volt, nem is értem, egyesek miért vannak kiakadva ezzel kapcsolatban” – mondta Ati tavaly az Eurosportnak.
„Laporte rengeteget dolgozik, sokat tesz azért, hogy eredményes legyen a csapat, Wout meg két nappal korábban nyert. Szerintem sokat nem számít neki még egy Gent-Wevelgem. Laporte meg betegséggel bajlódott a szezon elején, mentálisan nagyon kellett neki ez a győzelem. Amúgy meg, próbálja bárki utánuk csinálni ezt az egészet, és akkor eldöntheti, hogy mit tett volna a helyükben."
A vitát Van Aert zárta le, aki maga részéről egyáltalán nem bánta meg a döntését.
„Pár nappal korábban már nyertem egy versenyt, amiben Laporte is benne volt, így semmiből nem tartott átadni neki a győzelmet. Talán most én voltam a legerősebb, de egyedül nem tudtam volna megcsinálni a szökést. Nem hiszem, hogy később megbánom majd a döntésemet. Az én nézőpontom szerint mi együtt nyertük meg ezt a Gent-Wevelgemet".

A 2024-es Gent-Wevelgem férfi versenyét március 24-én, vasárnap 14:15-ös kezdettel mutatjuk az Eurosport 2-n és az eurosport.hu-n, utána pedig rögtön a női versenyt is megmutatjuk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés