Eurosport

Fuglsang: A Dauphiné még csak a kezdet?

Fuglsang: A Dauphiné még csak a kezdet?
By Eurosport

The 11/01/2018 at 13:16Updated The 11/01/2018 at 13:26

Edzője szerint a legjobb időszak még csak ezután jön a számára.

Jakob Fuglsnag hosszú évek óta fontos szerepet tölt be az Astanánál. 2017-re azonban még tovább lépett előre, első számú ember lett. Ráadásul megszerezte élete legnagyobb győzelmét azzal, hogy megnyerte a Dauphinét.

2016 őszén Fuglsang fejében többször is megfordult, hogy hagyja a háromheteseket, és inkább az egynaposokkal próbálkozik. Szó nincs arról, hogy elege lett volna a hosszú, emberpróbáló körversenyekből, viszont az, hogy ezüstérmet nyert a riói olimpia mezőnyversenyében, egy új út lehetőségét villantotta fel előtte. Ez az új út pedig nem volt más, mint, hogy rámenjen a hegyes klasszikusokra.

Jakob Fuglsang lors de la 12e étape du Tour de France 2017

Jakob Fuglsang lors de la 12e étape du Tour de France 2017Getty Images

Korábban egymás után három Tour-on is részt vett, mindannyiszor segítőként. A legjobb helyezése egy hetedik hely volt, még 2013-ból.

2017 elején a helyzet elég bizonytalan volt a csapatnál. Vincenzo Nibali a Bahrain-Meridához igazolt, Fabio Aru a 100. Giróra készült, Miguel Ángel López, a fiatal kolumbiai tehetség pedig lábát törte egy edzés során. Ezek után ajánlotta fel neki Alexander Vinokourov, hogy kapitány lehet a Tour-on.

Naná, hogy elfogadta. A klasszikus-ambíciókat pedig törölte, de legalábbis elhalasztotta.

Nem tudni, voltak-e benne komoly kétségek a döntését illetően, de ha voltak is, a Dauphiné biztosan eloszlatta azokat. Nyert két kemény hegyi szakaszt, és övé lett az összetett egy olyan mezőnyben, amelyikben ott tekert Richie Porte és Chris Froome is.

A Dauphiné megerősített abban, hogy hinnem kell magamban, és, hogy a kapitányi poszt tökéletes a számomra a háromheteseken” – mondta Fuglsang.

TDF : Itw Fuglsang

TDF : Itw FuglsangEurosport

Jött a Tour, ahol bukott és az alkarja két helyen eltörött, majd augusztusban eltörte még a kulcscsontját is pluszban. A nyár tehát nem sült el valami jól, de a Dauphiné sikerét senki sem vehette el tőle.

Mikor Nibali 2016 végén elhagyta a csapatot, magával vitte azt a Paolo Slongót is, aki ugyan elsősorban az olasz edzője volt, de azért vele is dolgozott.

Paolo Vincenzóra koncentrált, én alig kaptam visszajelzéseket tőle. Havonta kétszer küldött egy edzéstervet, és ennyi.”

Fuglsangnak most tehát lehetősége nyílt arra, hogy megtalálja a saját edzőjét. Ő pedig visszatért Rune Larsenhez, a dán mountain-bike-szakemberhez, aki fiatalabb korában dolgozott Jakobbal. Az utóbbi években pedig amolyan második-számú mentor volt a számára.

Rengeteget segített, hogy ismét száz százalékban vele készülhettem. Végre újra volt valaki, aki komolyan foglalkozott velem. Ha valamit kétszer megpróbálsz, és kétszer nem sikerül, könnyebben adod fel a harmadik próbálkozást, ha nincs melletted egy olyan szakember, aki tényleg rád figyel.”

Jakob Fuglsang

Jakob FuglsangScanpix