Chris Froome az UAE Touron kezdte meg a szezont új csapata, az Israel Start-Up Nation színeiben. Túl van egy súlyos sérülésen, mely a pályafutása végét is jelenthette volna, ennek ellenére, így a 36 felé közeledve is hisz abban, hogy ötödszörre is megnyerheti a Tour de France-t. 


Froome azt mondja, sokkal boldogabb most, hogy egy kis csapat kapitányaként, kvázi esélytelenként készülhet a Tourra, mintha a nagy óriás Ineos első embere volna. Kevesebb a nyomás, kevesebb a stressz, az elszántsága azonban mit sem változott.
"Az hajt előre, hogy most is ugyanolyan éhes vagyok a sikerre, mint régen"
- mondja
Froome
.
"Nagyon nagy feladat áll előttem, de a négy győzelmemmel rendkívül közel kerültem a rekordhoz. Semmi nem tarthat vissza, úgyhogy mindent beleadok és rámegyek az ötödikre. Egy csomó minden fejben dől, remélem a testem követni fogja, amit a fejembe vettem."
Kerékpár
Vermeersch az első hivatalos gravel-világbajnok, Oss ezüstérmes
12 ÓRÁJA
Froome teljesen komolyan beszél arról, hogy még öt évig a legmagasabb szinten versenyezne. "Egyre több példát látunk a profi sportban arra, hogy ez lehetséges. Legutóbb például ott volt Tom Brady, akinek a története egészen elképesztő. Nyilván sok oka van, hogy ez manapság lehetséges, melyek közül a legfontosabb a táplálkozás és a pszichológia fejlődése és egyre erősebb jelenléte a sportban."
A tavalyi Vueltán több, mint három és fél órát kapott a győztes Primož Rogličtól úgy, hogy már az első szakasz után tizenegy percen fölüli volt a hátránya.
Froome: "Az elmúlt tizenegy év emlékét örökké őrizni fogom magamban" | Eurosport
Chris Froome befejezte tizenegy évig tartó rendkívül sikeres pályafutását az Ineos (korábban Sky) csapatánál. A Vuelta vasárnapi zárószakaszán köszönt el tőlük, azon a versenyen, ahol 2011-ben az első igazán komoly győzelmét aratta. Igaz, ez a győzelem csak utólag lett az övé. Froome 2021-től az Israel Start-Up Nation csapatánál folytatja.
"Nem volt megalázó, hisz az adatokból tudtuk, hogy nem leszek harcban a győzelemért. De mindenképpen csalódás volt. Persze nézhetjük onnan is, hogy egy évvel korábban még járni is alig tudtam. Most szerencsére már nincsenek valódi fájdalmaim, egy kis diszkomfort van, amikor a jobb oldalamon alszom, és egy kis égő érzés ott, ahová betették a lemezt, de a kerékpáron nem akadályoz semmi. És szerencsére most már mindkét lábammal ugyanakkora erőt tudok kifejteni."
"Hogy miért az Israel? Tavaly tavasszal felvázolták nekem, hogy komoly ambícióik vannak a háromhetesekre, és ez tetszett nekem. Az Ineosnál minden profi módon, előre készen volt a számunkra, itt pedig zajlik a tervezés, a csapatépítés, én pedig örülök, hogy részese lehetek ennek a folyamatnak. Egy nagyon erős csapat jött létre, tapasztalt versenyzőkkel, komoly célokkal. Ezt most jobban élvezem, mintha topfavoritként érkeznék a Tourra."
Az Ineos vezetői közül a 40 évesen, tragikus hirtelenséggel elhunyt sportigazgató, Nicolas Portal állt hozzá a legközelebb. Az ő halála is szerepet játszott abban, hogy Froome végül eljött az Ineostól.
"Az, hogy Nicót elvesztettük, új megvilágításba helyezte a dolgokat számomra az Ineosnál. Ő egy hihetetlenül jó ember volt, a nyugalom hangja. A plusz egy versenyző a fülemben."

Chris Froome

Fotó: Eurosport

A 2017-es szalbutamol-ügy óta Froome újra és újra ki van téve a doppinggal kapcsolatos támadásoknak. Ő azonban fenntartja, a sport jelentősen tisztult az elmúlt évtizedben.
"Sokkal tisztább a kerékpár, mint régen, ami nem véletlen, hisz a szabályozás is borzasztóan szigorú. El kellett indulnunk azon az úton, hogy szépen lassan visszanyerjük a hitelességünket, és szerintem a nehezén már túl vagyunk. A szalbutamol-ügy utáni időszak komoly próbatétel volt a számomra, hisz veszélybe került minden, amit addig elértem, miközben nem csináltam semmi rosszat. Örülök, hogy végül kiderült az igazság, ha pedig valaki mást gondol, az az ő dolga. Remélem, mostanra vége az ilyen jellegű megpróbáltatásoknak, hisz ez az időszak egy új kezdet a számomra."
The Guardian
Tour de France
„Thomas példája segít, hogy higgyek magamban” – Froome úgy érzi, lehet még egy nagy dobása
12 ÓRÁJA
Kerékpár
Ismersz olyan színházat, ahol a színészek fizetnek a fellépésért? – Megugrottak a csapatok költségei
TEGNAP - 17:57