A holtszezonban kiderült, hogy ősszel még koránt sem volt teljes a négyszeres Tour-győztes versenyző rehabilitációja. Ennek ellenére Froome nagyon készül a visszatérésre, új csapattársai szerint pedig sem őt, sem az Israelben összeállt „öregfiúk válogatottat” nem szabad leírni. 


Tavalyi visszatérése óta rengeteg minden történt Chris Fromme-mal, de elég kevés eseményt sorolhatnánk a pozitív kategóriába. Augusztus óta a négyszeres Tour-győztes előbb kimaradt az Ineos keretéből, majd a Vueltán lehetőséget kapva többnyire csak a mezőny hátsó felében szenvedett. Az ősz folyamán elég messzinek tűnt a csúcsra való visszatérés.
Froome azonban nem adja fel, az idei szezonban már új sorában, az Israel Start-Up Nationben próbál meg visszatérni a Tourra és újra versenyezni a legjobbakkal. Ehhez viszont még számos akadályt kell leküzdenie, mint kiderült, őszre a rehabilitációja sem volt teljes:
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
8 ÓRÁJA
„Kiderítettük, hogy a jobb oldalamon még mindig 20%-kal gyengébbek a combizmaim. Ez volt a legnagyobb felfedezésünk, hiszen tulajdonképpen kiderült, hogy a rehab nem volt százszázalékos, még van teendőm ezen a téren.”
Emellett egy másik zavaró jelenséget is sikerült kiiktatni, ami a törött csontok összeforrását segítő fémlapokhoz kötődött.
„A Vuelta alatt megmagyarázhatatlan fájdalmat éreztem az izmaimban. Utána megnézettem és
kiderült, hogy egy fémlap valójában átfúrta a csontot
és az idézhette ellő az irritációt. Ezeket azóta kiszedték, a fájdalom pedig elmúlt, szóval a jó irányba haladok.”
Persze azt Froome is látja, hogy a régi formájához még nagyon hosszú út vezet, ha egyáltalán az ő korában, egy ilyen komoly sérülés után elérhető az a szint.
„Bizonyos értelemben ez karrierem legnagyobb kihívása. Nem csak a sérüléssel küzdök, de azzal is, hogy két éve nem indultam a Touron.
Sok olyan sráccal versenyzek majd, aki ellen nem mentem korábban, mint Pogacar.
Sőt, ott lesz a korábbi csapatom is. Teljesen új tapasztalat lesz, de épp ezért nagyon várom.”
Ha viszont a dolgok jól működnek és megközelíti korábbi teljesítményét, akkor a brit bringás szerint az idei útvonal papíron akár kedvezhetne is neki:
„Az elmúlt 4-5 évet nézve ez az útvonal kiegyensúlyozottabb, két normális hosszúságú időfutammal és pár érdekes hegyi befutóval. Egy olyan bringás lehet majd a győztes, aki mindkét műfajban erős.”
Új tapasztalatok terén Froome-nak nem csak eddig nem látott ellenfelekkel kell megküzdeni, de sok más változáshoz is alkalmazkodnia kell. Az Israelben nem csak az edzőjét cserélte le hosszú idő után (még mindig bajlódik az új trénere, Paulo Saldanha nevének kiejtésével), de a csapat felépítése, szervezettsége is teljesen más, mint az Ineosnál megszokta.
Emellett valószínűleg a bevált stratégiát sem követheti majd, ülve egy bombaerős vonat kerekén, hiszen új csapatában ehhez nincsenek meg az emberek. Bár az Israel sokat erősített a holtszezonban, sokan kételkednek, hogy a jobbára 30 év feletti érkezők – Michael Woods, Daryl Impey, Sep Vanmarcke és Alessandro De Marchi – mennyire lehetnek ütőképesek.
Impey szerint azonban hiba lenne leírni ezt a nagyon rutinos sort.
Nem kérdés, hogy változtak az erőviszonyok, de szerintem a tapasztalat még mindig számít egy kicsit. Nem minden arról szól, hogy ki hány wattra képes,
az erő helyes beosztása pedig a kellő  tapasztalattal lehetséges igazán.
Szerintem sokan tévúton járnak a kor fontossága kapcsán. Még mindig komoly ambícióink vannak, ez nem levezetés nekünk.
” – mondta el a 36 éves dél-afrikai.

froome-israel.jpg

Fotó: Eurosport

Woods pedig arra figyelmeztet, hogy attól, hogy a mostani fiatalok nagyon hamar a csúcsra értek, még nem biztos, hogy tovább tudnak fejlődni:
„Ha megnézzük például Usain Bolt esetét, 23 évesen futotta a 9.58-as idejét 100 méteren és azt mondta, idővel gyorsabb lesz, de aztán sose lett. Ez volt számára a csúcs.”
Legyőzendő akadályok tehát bőven vannak még Froome előtt, a négyszeres Tour-győztes azonban nem érzi átugorhatatlannak ezeket. Ha más nem, a 2018-as Giro óta tudjuk, hogy lehetetlen helyzetből is képes fordítani, így amíg teker, számolni kell vele. Márpedig Froome még érzi magában az erőt a folytatáshoz.

„Egyszerűbb lett volna visszavonulnom, de nem így akartam befejezni a karrieremet. Úgy érzem, több van még bennem”


Cyclingweekly magazin
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
TEGNAP - 13:03
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
TEGNAP - 11:17