Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagyot bukott, mégis beleszeretett - Alaphilippe világbajnokként nyerne Flandriát

Bodnár Gergő

Frissítve 03/04/2021 - 19:51 GMT+2

Előzetes: 105. Flandriai körverseny

Wout van Aert, Mathieu van der Poel és Julian Alaphilippe

Fotó: Getty Images

Tavaly indult először, mégis azonnal beleszeretett. Pedig egy kísérő motor miatt be sem tudta fejezni azt a versenyt, ami Belgiumban valóságos nemzeti ünnepnek számít. Ezért is annyira fontos, hogy a Roubaix-val ellentétben idén újra az eredeti, áprilisi időpontban tudják megrendezni a Flandriai kört.

Amikor Julian Alaphilippe tavaly októberben kijött a kórházból a flandriás bukását követően, csak annyit mondott a barátnőjének:
ide még visszatérek.
És erre most a tavalyi furcsa naptár miatt nem is kell egy teljes évet várnia, hisz október után megint itt a Flandria, az év egyik legjobban várt egynaposa. Újra a Geraadsbergen nélkül, de megint Mathieu van der Poellal, Wout van Aerttal és persze a világbajnok Julian Alaphilippel a mezőnyben. Aki ígéri, mindent megtesz azért, hogy a Quick-Step vasárnap sikeres legyen. Ha kell, elsőként fog segíteni az egyik csapattársának, de akkor is vállalni fogja a felelősséget, amennyiben a verseny „rákényszeríti", és messziről kellene támadnia.
Tavaly egy kisérőmotor fogott ki rajtad hajrában, most fűt a bizonyítási vágy?
Az igen, de szó sincs revansról, visszavágóról vagy valami ilyesmiről. Az egy 2020-as verseny volt, ez meg az új szezon. Buktam, elestem, megsérültem, ezen már rég túlléptem. Ilyen az élet, elfogadtam, amit akkor kaptam.
picture

Julian Alaphilippe bukása a Flandrián

Fotó: Getty Images

Van számodra ideális forgatókönyv a Flandriára?
Persze. Annál optimálisabb dolog nem létezhet, mint az, ha mi nyerünk. Nem én, hanem mi. Ezért állunk rajthoz, hogy csapatként alkossunk nagyot.
Ettől még szerinted is van Aert a legnagyobb favorit?
Igen, ő és a csapata biztosan szeretne majd irányítani. És ez jó, mert így legalább nem csak tőlünk várja a mezőny, hogy elöl dolgozzunk.
És Sagan?
Rá is figyelni kell, ez biztos.
A Flandria tényleg olyan, mint a focistáknak a BL-döntő?
Jó hasonlat, hisz a legjobbak mind ott vannak egymás mellett egy nehéz versenyen. Én tavaly indultam először, de egyből beleszerettem.
Mi kell a győzelemhez?
Erős csapat, ami nálunk adott, még Stybar elvesztése ellenére is. Aztán lényeges a folyamatos koncentráció, meg az intelligencia, hisz tudni kell olvasni a versenyt. És az sem árt, ha bizonyos helyzetekben kellően ravasz tudsz lenni.
Asgreen két éve már volt második, szereti ezt a versenyt. De tényleg képes lennél érte dolgozni a Flandrián?
Persze. Ki kell használnunk a csapatunk erejét, ez a legfontosabb. Én leszek az első, aki beáll a sorba, amennyiben valakinek segítségre lenne szüksége. De azt is vállalom, ha netán messziről kellene támadni.
Ezen a versenyen már életbe lépnek az új UCI szabályok, ehhez mit szólsz? Nehéz lesz átállni?
Azt hiszem, a mezőny nagy részének nevében mondhatom, hogy nem tetszenek az új szabályok. Engem sem sikerült meggyőzniük az érveikkel. Nem tartom veszélyesnek a vázra fekvős lejtmenetet, ezért is használtam annyit. De mindegy, ez a szabály, erre kell odafigyelni, nehogy egy ilyen hülyeség miatt utólag kizárjanak.


105. Flandriai körverseny – Az ESB esélyesei

⭐⭐⭐ Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe
⭐⭐ Peter Sagan, Kasper Asgreen, Matteo Trentin, Michael Matthews, Greg van Avermaet, Jasper Stuyven
⭐ Mads Pedersen, Yves Lampaert, Florian Senechal, Alexander Kristoff, Oliver Naesen, Tiesj Benoot
☝ Søren Kragh, Davide Ballerini, Dylan van Baarle, Stefan Küng, Tom Pidcock, Anthony Turgis, Christophe Laporte, Sonny Colbrelli, Sep Vanmarcke, Giacomo Nizzolo, Ivan Garcia Cortina, Nils Politt, Christophe Laporte, Tim Wellens, Alberto Bettiol
📺 Eurosport: 9.55 (ismétlés: 20.45)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés