A fantasztikus tavalyi év után Filippo Ganna nem tud leállni, ebben az idényben már három győzelemnél jár, ráadásul a legutóbbi (!) 8 időfutamát sorozatban megnyerte.


AZ UAE Tour tegnapi egyenkéntijén sem kegyelmezett, ami azt jelenti, hogy már csak kettőt kell nyernie, és beállítja Tony Martin 2013-ban elért tízes rekordját.
Most azonban még az előző, áttörést hozó évéről, az idei céljairól, legózásról, favágásról meg arról mesél, miért néz fél és tiszteli messzemenőkig a háziasszonyokat.  
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
20 ÓRÁJA
Jól mész pályán, jól mész országúton. Ez kicsit olyan lehet, mintha egyszerre randiznál egy barnával és egy szőkével. Hogy bírod?
Ameddig sikerül eljárnod mindkettőjükkel, miért ne...:) Komolyra fordítva, idén szeretném megismételni a 2020-as évemet. Egy jó Giro, aztán egy erős olimpia, legalábbis ez a tervem.
Tokióban reális lehet a három érem?
Már a kettő is hihetetlen lenne. Az országúti mezőnyversenyen esélytelen vagyok, ez tiszta sor, ott vannak nálam erősebb olaszok. Vagyis a pálya mindent visz.
Pedig a tavalyi Girón nyertél olyan szakaszt, ahol előzetesen esélytelennek tartottak.
Ez igaz, de az már a múlt. Szeretnék megint egy jó Girót menni, egy-két szakaszgyőzelem hatalmas dolog lenne. Tavaly azt sem tudtam hova nézzek, hisz minden új volt, most már azért ismerni fogom a körülményeket. De tavaly már éreztem magamon, hogy valahogy többet bírok, és a nehezebb terepen is sokáig kitartok. Eszembe jutott, hogy végre megérkeztem, és a világ legjobbjaival is lépést tudok tartani.
Edzés közben azért csak többen felismernek egy ilyen szezon után?
Előfordul, persze. Hiába van rajtam a maszk, sokan megtalálnak. Bele sem akarok gondolni, mit kell elviselnie a hétköznapok során egy híres focistának.

000_92F7GE.jpg

Fotó: Eurosport

És ha tükörbe nézel, te mit látsz?
Ugyanazt a Filippót, aki anno általánosban tekerni kezdett. Csak rövidebb a hajam.
Sokat kaptál a kerékpásporttól?
Gyors alkalmazkodás, szervezőkészség, nagy fokú önállóság, nagyjából ezekre tanított meg az elmúlt pár év profiként. Tényleg megtanultam megszervezni az életemet és beosztani az időmet. Hülye példa, de kicsit olyan, mint a katonaság. Ott is gyorsan felnőttet csinálnak belőled.
Te is gyorsan felnőttél?
Amióta elköltöztem otthonról, igen. Hiába van egy hosszú edzésnapom, csak el kell menni valamikor bevásárolni, és nekem kell kitakarítani. Ezért kell beosztani az idődet, és odafigyelni mindenre. Máshogy nem megy. Szóval azt mondom: minden tiszteletem a háziasszonyoké! Nem könnyű nekik, már tudom.
Ha már szervezőkészség. Apukád kiváló kajakos volt, indult az 1984-es olimpián, és volt egy fura beceneve: a német.
Az egyik első edzőjétől kapta, mivel a berlini fal idején versenyzett. Apu mondogatta mindig nekem: állj készen ha lehetőséget kapsz, mert a vonat csak egyszer jön. És akkor nem lehet lemaradni. Én és a suli régebben nem voltunk jóban, szóval maradt a sport. Abba tettem bele mindent.
És a te beceneveid?
Pippo, Top Ganna, Viviani néha 'állatnak' hív, a szó jó értelmében. Nekem ez nem fontos, a haverok úgy szólítanak, ahogy akarnak.
Milyen Filippo Ganna a hétköznapok során, mikor nem látjuk a tv-ben?
Szerintem alapvetően egy nyugodt srác, aki valamivel egyáltalán nem foglalkozik, valamire viszont képes nagyon rápörögni. Előre tudtam lépni az eredményeket illetően, de ehhez elengedhetetlen volt a belső egyensúly megtalálása. Régebben csomót stresszeltem a taktikán, a versenyeken, az edzéseken meg az interjúkon. Néha annyira elvitték a gondolataimat, hogy nehezen tudtam aludni. Aztán anyutól kaptam egy határidőnaplót, elkezdtem minden fontosat felírni, és onnantól fogva nem agyaltam lefekvés előtt. Furcsa, de valahogy jobban szeretem a papír alapú dolgokat, mint a telefonos bejegyzéseket.

043_2638653.jpg

Fotó: Eurosport

Mi a helyzet a régi barátokkal? Ők maradtak?
Nincsenek sokan, négy igazán jó barátom van, velük gyerekkorunk óta együtt vagyunk, pár srácot a kerékpárnak köszönhetően ismertem meg, és ide sorolom Carlottát a tesómat, akivel szintem nagyon jóban vagyunk. Ennek az egyik jele, hogy van egy közös tetoválásunk. Szerintem ez testvérek között nem gyakori.
Azért a munkád még mindig elég sok stresszel jár. Hogy lazítasz?
Van egy szép nagy kertünk, közel az erdő, lehet jó nagyokat sétálni. De a nagy kertben sok a munka, szóval ha fát kell vágni a kandallóba, apu egyből befog. Amúgy imádok csak úgy simán otthon dögleni a kanapén. Mondjuk valamelyik belga klasszikus után nincs is máshoz kedvem. 
Miért?
A tv nézők el sem tudják képzelni mekkora stresszel jár az, hogy kilométereken keresztül összeérsz a másikkal a szűk utakon, állandóan megy a helyezkedés, folyamatosan "levállaz" valaki, meg szétráz a kockakő. Szóval ezek nem túl nyugis versenyek. Én egy ilyen után általában le is szoktam betegedni egy picit, nem egyszer be is lázasodom. Szóval kell a két nap fekvés.
Pedig, hogy szeretjük ezeket a klasszikusokat...
Nincs ezzel baj, lehet szeretni őket, tök jók, csak mondom, hogy koncentrálósak meg stresszesek. Nem olyanok, mint egy hosszú hegy. Ott egy idő után valami elveszi a figyelmed és agyalni kezdesz. Például azon, hogy mi lesz a vacsi, vagy mit kell csinálnod, ha másnap hazaérsz. Itt ez nem fér bele, végig koncentrálni kell.
Mióta laksz egyedül?
Pont egy éve költöztem Svájcba, Asconába. Teljesen jól megvagyok, minden házimunkát elvégzek, anyu egész jól megtanított főzni, szóval megy minden. Múltkor Gran Canarián Mosconnal meg Bassóval voltunk egy szálláson, és rájöttünk, hogy nem főzünk rosszul:) Három ügyes séf került össze. Amúgy szeretek enni, már amikor lehet.
Amikor például érzed az ízeket...
Hát a COVID-nak ennyi előnye volt, nem híztam el. De tényleg sokáig nem éreztem az ízeket. Két hétig ületem a PS előtt és csak játszottam. Nem tudtam más csinálni.

000_92F7DL.jpg

Fotó: Eurosport

Még valami játék?
Nagy LEGO fan vagyok, most legalább azokra is volt időm. Gyerekkorom óta nyomom, de mostanság csomót kapok ajándékba.
PS, LEGO, de azért csak van egy barátnőd is...
Igen, 5 éve találkoztunk, természetesen egy versenyen. Ő az egyik szervezőnek a lányaként volt ott a díjátadón, majd pár nappal később ráírtam. Próbálunk sokat együtt lenni, de elég messze lakunk egymástól. Mondjuk most karácsonykor megleptem. Nem számított rám, aztán délután megjelentem az ajtóban.
Más extrább meglepetés?
Tavaly szülinapjára elvittem Madagaszkárra. Consonnival és a barátnőjével együtt mentünk. Valami extrább ajándékot akartam annál, mint egy telefon vagy egy táska. Valami emlékezetesebbet.
És ő, hogy bírja, hogy neked a hobbid a semmittevés? Vagy eljártok mondjuk bulizgatni?
COVID előtt talán kétszer voltunk valahol. Amúgy ha évi 70 napot versenyzel, 120 napot edzőtáborban töltesz, folyamatosan utazol, akkor szerintem érthető, hogy miért szeretsz ennyire otthon lenni. De ő pontosan tudta milyen lesz egy kerékpáros barátnőjének lenni.
Kedvenc film vagy sorozat?
Nagy sorozatos vagyok, ha van időm, rá tudok pörögni. A filmek egyszerűbbek. Megnézed, aztán vége. Mint valamelyik egynapos. 
A Top Gun-ból jött a Top Ganna becenév, azt a filmet hányszor láttad?
Őszinte leszek, soha. Sokáig azt se tudtam, hogy az a híres zene a filmhez kötődik.

000_92D8E9.jpg

Fotó: Eurosport

Gondolkoztál már azon, mi lesz belőled, ha nem jön a kerékpársport?
Főzni szeretek, a vendéglátás érdekel, szerintem valami ilyesmi. Programozónak kezdtem tanulni, de azt tuti nem folytatnám. Mondom, egyre inkább nem izgatnak az elektromos kütyük.
Se tv, se netes oldalak?
Ha anyuéknál vagyok és megy a hírek a tv-ben, próbálok oda sem figyelni rá. Amikor utazom, akkor sem olvasok például újságot.
Nem tetszik a világ ahol élünk?
Nem, nem ezt mondom, meg hát sok választásom nincs is, próbálom azt a részét élvezni, amelyik nekem tetszik.
Félretéve a járványt, mi döbbentett meg leginkább a tavalyi év során?
A COVID-nak köszönhetően kissé leállt a világ, kevesebben utaztak, csökkent a környezetszennyezés, csomó helyen eltűnt a szmog, és ez tök jó. Kissé megtisztult a Föld. Ez jót tesz a környezetünknek, és így jó tesz nekünk is. Remélem megfelelő volt a válaszom:)
Sportweek
,
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
21 ÓRÁJA
Tour de France
„A Tourt szívesen törölném az agyamból” – Enric Mas mélyről jött vissza a Vuelta-dobogóra
TEGNAP - 17:18