A Jumbo-Visma csapatának egy célja volt 2020-ban: megnyerni a Tour de France-t. Ez a győzelem ugyan az utolsó pillanatban kicsúszott a kezük közül, de összességében jól állták a sarat egy olyan szezonban, mely számtalan kihívással állította őket szembe.

"Néha szép volt, néha meg gusztustalan" - így jellemezte a szezont Merijn Zeeman, a Jumbo-Visma sportigazgatója. Úgy érezte magát egész évben, mintha hullámvasúton ült volna, miközben próbálta minden helyzetből a lehető legtöbbet kihozni.

A bizonytalanság


Tour de France
Pogačar megdöbbent, Roglič szinte ordított – nyilatkozatok a Tour őrült szakasza után
2 ÓRÁJA
A Jumbo volt az első csapat, amely visszalépett a március eleji Párizs-Nizzától. Felelőtlenségnek érezték volna, ha részt vesznek a versenyen. Maga a csapatfőnök Richard Plugge és Zeeman is elkapták a koronavírust.
"Richard esetében különösen komoly volt a dolog, ő kórházba is került, de én is lázas voltam három hétig. Ez nem olyan, mint egy sima influenza. Miután meggyógyultam, kimentem tekerni. Durva volt, a 15 kilométert 50-nek éreztem."
Következett egy hosszú bizonytalan időszak, a versenyzők próbálták fenntartani a formájukat, de senki sem tudta, meddig. Senki sem tudta, hogy lesz-e még verseny a szezonban. Zeeman biztos volt benne, ha csak egy versenyt rendeznek meg, az tutira a Tour lesz. Akármikor is lesz, a csapatnak ott kell lennie, ráadásul remek formában.

A remény


Májusban kész lett az új versenynaptár. A Tour őszre tolta a másik két háromhetest. A francia kör tehát fontosabb lett, mint valaha is volt. A Jumbo pedig célba vette a sárga trikót.
"Soha nem dolgoztunk még ilyen keményen. A kaja, a taktika, a formaidőzítés, még soha ennyire nem figyeltünk a részletekre."
"Meg akarjuk nyerni a Tourt; mindegy, hogy kivel" - A Jumbo-Visma letaszítaná a trónról az Ineost | Eurosport
A Dumoulin-Roglic-Kruijswijk trióval támadó Jumbo-Visma nem kertel, trónfosztásra készülnek az idei Tour de France-on, ám az utóbbi 8 versenyből hetet megnyerő Ineos felveszi a kesztyűt: két szupercsapat gigászi küzdelmére van kilátás szeptemberben, melynek főpróbáját a Critérium du Dauphinén láthatjuk. Na, de ki figyel a többiekre?
Júliusban a csapat összegyűlt egy francia síközpontban, és elkezdődött a buborék-időszak. Csak edzés volt, semmi más. A bárki mással való érintkezés tilos volt. Edzés közben rá is kiabáltak az emberekre, akik túl közel mentek hozzájuk. Augusztus elején újraindult a szezon. Tévén nézték, ahogy Wout van Aert megnyerte a Strade Bianchét. 
"Hatalmas lökést és önbizalmat adott ez nekünk. Tudtuk, hogy jó úton járunk."

A félelem


Augusztus 5-én a Tour egyszerre csak nagyon távol került. Zeeman a telefonján látta, ahogy Dylan Groenewegen a Lengyel Kör első szakaszának utolsó méterein ütközött Fabio Jakobsennel. 
"Láttam, hogy Dylan elhagyta azt a vonalat, amelyen haladt, és aztán láttam a szörnyű bukást. És a helyzet utána sajnos percről percre romlott. Dylan is nagyon nagyot esett, de ekkor még nem tudhatta, hogy hamarosan elviszi a népharag."
Zeeman este később nézegette a Twittert, és meglátta, hogy többen kiírták, 'Fabio, nyugodj békében'. Teljesen bepánikolt. Kb. fél óráig azt hitte, hogy Fabio tényleg meghalt. Szerinte a járványhelyzetnek komoly szerepe volt abban, hogy akkora tumultus alakult ki a mezőnyhajránál.
"Mindenki úgy versenyzett, mintha az élete múlt volna rajta. Bármelyik pillanatban véget érhetett a szezon, és ezt érezni is lehetett."
Groenewegen: "Jelenleg csak az foglalkoztat, hogy Fabio teljesen felgyógyuljon" | Eurosport
Nem lehetett egyszerű, de Dylan Groenewegen megszólalt. Kamerák elé állt, és a könnyeivel küszködve elmondta, mit gondol a szerdai szörnyű balesetről. Melynek következtében honfitársa Fabio Jakobsen, az intenzív osztályra került. Dylan Groenewegen."Először is szeretnék bocsánatot kérni, mert az egész az én hibám volt" - kezdte a nyilatkozatát "Letértem a saját ívemről, és ez nem volt szabályos.
A legfontosabb szerinte az, hogy hamarosan mindketten versenyezhetnek. Fabio is visszatérhet arra a szintre, ahol volt, Dylan pedig letölti a büntetést, amit le kell töltenie. "Igen, hibázott, de nem szándékosan."
Néhány nap múlva Van Aert megnyerte a Sanremót is, miközben Zeeman még mindig a horrorbukás hatása alatt volt.
"Az első monumentum, amit megnyertünk, és én úgy néztem végig, mint egy zombi."

A harag


Szeptember közepe volt, a Tour haladt Párizs felé, a vírusnak nyoma sem volt. A sérült Kruijswijk ugyan nem volt ott a versenyen, Dumoulin pedig még nem volt a régi, Roglic azonban magabiztosan haladt a győzelem felé.
A nyomás egyre erősödött. Az egyik UCI-ellenőr, miközben Roglic kerékpárját vizsgálta, hogy van-e benne motor, megrongálta a hajtóművet. Zeeman erre - érthető módon - baromi ideges lett, és leüvöltette az ellenőrt, amiért később kizárték a versenyről.
A sportigazgató utólag visszatekintve úgy látja, hogy ekkor már nagyon nagy volt a feszültség mindenkiben. Ott volt a covid-fenyegetettség, ráadásul mindenki azzal a kérdéssel zaklatta, hogy Roglic megnyerte-e már a Tourt. És ekkor egy ellenőr csak úgy nekiesett a szlovén első számú kerékpárjának és elkezdte szétszedni. Lehet, hogy az egészet le kellett volna nyelnie, de ezt akkor képtelen volt megtenni. 
Kizárták a Jumbo sportigazgatóját a Tourról! | Eurosport
Sportszerűtlen magatartás miatt kizárták a Tour de France-ról a sárga trikós Primoz Roglic sportigazgatóját, Merijn Zeemant. A holland szakember állítólag még a szerdai szakasz után inzultálta a zsűri tagjait, a csapat kerékpárjainak átvizsgálása közben. Merijn Zeeman a kizárás mellett 2000 svájci frankos büntetést is kapott, a hivatalos indoklás szerint "kirívóan sportszerűtlen magatartást tanúsított" a zsűri tagjaival szemben, a Tour 17.

A csalódás


Eljött a Tour mindent eldöntő utolsó előtti szakasza, a 36 kilométeres időfutam. Zeemanban elég korán tudatosult, hogy Roglic nem fogja megnyerni a sárga trikót.
Így is lett. Pogacar elképesztő tempót diktált, és közel két percet vert honfitársára. A Jumbónál döbbenet és sírás. A könnyekből még másnapra, a párizsi befutóra is maradt. Zeeman hétfőn ért haza, de nem ölelhette meg a gyerekeit, mert azonnal karanténba kellett vonulnia. 
"Iszonyú keményen dolgoztunk, és annyira szoros volt. Mindent jól csináltunk, de tényleg mindent az utolsó szombatig. Pogacar brutálisan fölülmúlta önmagát, miközben Primoz jó, de nem extra teljesítményt nyújtott. Hogy ezt gyanúsnak találtam-e? Nem, ez föl sem merült bennem. Nincs olyan szer, amivel valaki egyik napról a másikra ennyivel jobb lesz. Ráadásul mindkettejüket ellenőrizték minden szakasz után. A sport ilyen, a vereség is benne van."

A nyugtalanság


Miután elúszott a sárga trikó, a szezon hátralévő részéből kellett kihozni azt, ami még benne volt. A Giro nem jött össze, ugyanis Kruijswijk pozitív koronatesztje után az egész csapat visszalépett a versenytől. Nem érezték biztonságosnak az olaszországi körülményeket. 
"Féltünk, hogy megfertőzünk másokat. Féltünk, hogy valaki esetleg hazaviszi a vírust egy olyan családba, ahol komoly kockázatokkal rendelkező családtagok is vannak. Egyetlen jó megoldás volt: mindannyian hazamentünk."

Primoz Roglic

Fotó: Eurosport

A büszkeség


A nagy bónuszt Spanyolország hozta el a csapat számára. Roglic a Vueltán már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. A szlovén ráadásul október 4-én megnyerte a Liége-Bastogne-Liége-t is. 
"Példátlan, ahogy Primoz maga mögött tudta hagyni a Touron történteket. Hihetetlen, ahogy megrázta magát, és már a világbajnokságon is jól ment. Borzasztóan tisztelem őt ezért."
"Nehéz megmondani, milyen érzések dominálnak bennem. A Tour még mindig fáj, ugyanakkor a Vuelta a miénk lett, és nyertünk két nagy klasszikust is. Ott tartunk, hogy most már mi vagyunk a legerősebb csapat a mezőnyben. Akármerre járok, az emberek mosolyognak, jön a dudálás, a felfelé tartott hüvelykujjak. Hollandia büszke ránk. És ez is nagyon fontos."
hln.be
Tour de France
Van Aert maradt sárgában, Clarke nyerte a kockaköves káoszt - összefoglaló
3 ÓRÁJA
Tour de France
Káosz a kockakövön, pofozta az élet a Jumbót, a szökevények pedig hazaértek
4 ÓRÁJA