Hétfő este már 29. alkalommal rendezték meg a venetói Coniglanoban a Gran Gala Ciclistico Internazionale elnevezésű gálát, melynek keretében az év legjobbjait díjazták. Az esemény kapcsán a La Gazzetta dello Sport készített interjút a 2013-as Giro d’Italia győztesével, Vincenzo Nibalival.

timthumb.php.jpg

Fotó: Eurosport

Kezdjük a legfontosabbal, mi lesz veled 2014-ben? Giro vagy Tour?
Kerékpár
Ausztrál siker a Kékesen
6 ÓRA
Hát erről még a csapatommal is beszélnem kell. A fő cél a Tour, ez biztos. Le kell ülnöm a vezetőkkel pár hét múlva, hogy mindent pontosan átbeszéljünk.
Csak rajtad múlik a döntés?
A Giro egy csodálatos verseny, de jövőre mindent a Tour megnyerésére teszek fel. Azért megyek a francia körre, hogy meglegyen a sárga trikó. Magamért és Olaszországért fogok küzdeni.
Az Astana elég jó csapatot hozott össze mindehhez. Érkezett Pellizotti, Landa…
Igen, kiválóan erősítettünk. Köszönet ezért Vinokurovéknak. Meg a csapatnak is, hogy a kezdettől fogva bíztak bennem.
Hallani arról, hogy a Scarponi-Basso kettősből is jöhet valaki.
Mindketten kiváló hegyimenők, és nagyszerű emberek. Nagyon jóban vagyok velük. Ne kérjétek, hogy válasszak közülük, mert nem tudnék.
Van valami, amiben még előre kell lépned?
Az alapok megvannak. Tudom, hogy kell versenyezni egy háromhetesen. Tapasztalatszerzésre ez az év kiváló volt. Elemezni kell a gyenge pontjaimat, és ezekre kell rámenni. Ami a legfontosabb, hogy az időfutam kerékpáron elfoglalt pozíciómat még tökéletesebbé tegyem.
Szóval vannak gyenge pontok?
Talán azzal van a legnagyobb problémám, hogy a hegymenet során érkező folyamatos akciókra, hogy tudjak a legjobban reagálni. Ezeket a ritmusváltásokat, specifikus edzésekkel lehet javítani. Sőt kell is. Hisz a Vuelta megmutatta, hogy ebben előre kell lépnem.

nibali, num1.jpg

Fotó: Eurosport

Részlet a Gazzetta keddi számából
Ez a gála az évértékelésről szól. Mi mégis arra kérünk, hogy tanácsolj valamit azoknak a fiatal kerékpárosoknak, akik már nem Francesco Moserek, hanem Vincenzo Nibalik szeretnének lenni.
Először is a legfontosabb, hogy olyan egyesülethez kerüljenek, ahol nem az eredmények a legfontosabbak, hanem a fejlődés. A jó edző is fontos. A trénernek a magánéletben is tanárnak kell lennie. És tudni kell áldozatokat hozni. Én elhiszem, hogy manapság nem könnyű visszautasítani egy szombati esti bulit azzal a kifogással, hogy korán le kell feküdnöm a versenyem miatt. De hinni kell benne, hogy ezek az áldozatok igenis megtérülnek.

nibali-stat.png

Fotó: Eurosport

Nibali 2013-as eredményei:
6 győzelem
83 versenynap (ez 23-al több, mint Chris Froomé)
Első verseny: január 21. Tour de San Luis (Argentína)
Utolsó verseny: Október 10. Giro di Lombardia (Olaszország)
474 UCI pont (ezzel ötödik lett, Rodríguez, Froome, Valverde és Sagan mögött)
Giro d'Italia
„A holnapi még keményebb lesz, mint a mai”
6 ÓRA
Kerékpár
Lafay szökésből nyert, Valter Attila megtartotta a rózsaszín trikót
6 ÓRA