„Nem hiszem, hogy a szezonomnál lehet jobbat csinálni."

Ezt mondta Remco Evenepoel szeptemberben azok után, hogy magára ölthette a szivárványszínű trikót az ausztráliai vb-győzelme után.
Kétségtelen, hogy megnyert háromhetessel, monumentummal és világbajnoksággal a háta mögött a belga 22 évesen csúcsra ért, és – szépen fogalmazva – felrakta magát a sportág polcának legfelső szintjére.
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30
De vajon igaza volt a fenti kijelentésekor?
Ha van olyan, aki a saját igaza mellett érvelhet és felért Evenepoelhoz, az egyedül Tadej Pogačar. A szlovén azért nem nevezte tökéletesnek az idényét az újbóli Lombardia-sikere után, csak „majdnem tökéletesnek”, hiszen hiába fejezte be nagyon szépen 2022-t és hiába nyert nagy versenyt három különböző kontinensen is, maradt benne hiányérzet. A hiányérzet okozójának pedig neve is van: Jonas Vingegaard.
Elveszített Tour ide vagy oda, 5171 pontjával és 16 győzelmével Pogacar a számszerű statisztikákban Evenepoel előtt végzett. Íme:
Versenynapok:
Evenepoel: 68 (11046 versenykilométer)
Pogačar: 54 (9210 versenykilométer)
Győzelmek:
Pogačar: 16
Evenepoel: 15
Top 3-as helyezések:
Pogačar: 25
Evenepoel: 21
UCI-pontok:
Pogačar: 5171
Evenepoel: 4402,5
A szlovén az első három idei versenyét, az UAE Tourt, a Strade Bianchét és a Tirreno-Adriaticót is megnyerte, aztán a szlovén körön, a montreali egynaposon, a Tre Valli Varesinén és a Lombardián sem tudták legyőzni – a WorldTour-szintet tekintve ez több siker, mint az AG2R, Astana, Cofidis, EF, Lotto, Movistar hatosnak összesen. Minden évszakra jutott az első helyekből, és azért a Tour második, a Flandria negyedik vagy a Milánó-Sanremo ötödik helye sem mutat rosszul.

Remco Evenepoel és Tadej Pogacar

Fotó: Eurosport

Vele szemben Evenepoel teljesen más taktikával építette fel a programját, és ez a versenyzési taktikáján is látszott. Kevesebb WT-versenyen indult, viszont a hosszú szökései miatt többet töltött az élen szólóban és a „go big, go home” elven nagyobbakat is kaszált: a Liége-Bastogne-Liége-t és a vb-t is sokáig emlékezetes módon vitte, és a Vueltán sem lehetett igazán fogást találni rajta.
Evenepoel előtt a történelemben csak Alfredo Binda, Bernard Hinault és Eddy Merckx tudott vb-t, háromhetest és monumentumot nyerni ugyanabban az évben, és Greg LeMondon kívül az egyetlen, aki a junior- és az elitmezőnyben is világbajnok lett. A wollongongi 2:21-es előnye a legnagyobb különbségű vb-győzelem Vittorio Adorni 1968-as szólója után: akkor az olasz 9:50-nel előzte meg a második Herman Van Springelt Imolában.
Valószínűleg igaza van a belgának abban, hogy nagyon nehéz lesz az ilyen szezont megismételnie, de Pogačar is fokozni tudta a teljesítményét a 2020-as és a 2021-es Tour között.

Remco Evenepoel és Tadej Pogacar

Fotó: AFP

Hogy ennek és összességében a számoknak van-e bármi értelmük, az már másik kérdés, hiszen nem lehet tisztességesen egymáshoz hasonlítani a versenyzők naptárát, így azt sem lehet megmondani, melyik kritériumok számítanak többet. Ráadásul ők ketten kifejezetten kevés alkalommal mentek egy az egy ellen: a Tirrenón Pogačar, a San Sebastiánon és a vb-n Evenepoel volt a jobb.
Az igazán nagy durranás az lenne, ha 2023-ban szintet lépne a kettejük kapcsolata. Ez leginkább az egynaposokon történhet meg, hiszen a szlovén a Tourt, a belga a Girót célozza meg a hírek szerint. Ami késik, nem múlik, legalábbis Pogačar UAE-s főnöke, Mauro Gianetti szerint.
„Azzal, amit Evenepoel a Vueltán elért, egyértelművé vált, hogy ugyanolyan potenciállal rendelkezik a háromheteseken, mint Tadej. Ezt tavaly még nem feltétlenül hittem volna. Elég nagy rivalizálás lesz köztük a jövőben, főleg úgy, hogy mindketten ugyanazt a benyomást keltik: úgy versenyeznek, hogy soha nem félnek a vereségtől.”
Forrás: VeloNews
Kerékpár
„Remco egy kis Lance Armstrong" – érdekes összehasonlítás a Quick-Step egyik sportigazgatójától
24/11/2022 - 15:17
Kerékpár
Meleg, nyugi, belga társak és figyelő drónok – ez várja Evenepoelt a spanyol bringás paradicsomban
12/11/2022 - 17:00