Ami a briteknek Girona, az a belgáknak Calpe és környéke.
A világbajnok Remco Evenepoel Spanyolországba költözik. Ezt már tudtuk, az okokról is írtunk már részletesebben. Értjük is, miért vonzó az ő hírnevével a nyugodtabb környezet, a télen is kellemes időjárásra pedig ki mondana nemet? Amit viszont talán sokan nem realizálnak, hogy a fiatal belga sztár ezzel korántsem magányba vonul, az edzőtáborokról ismert Calpe környékén egy komoly profi kerékpáros közösség várja. Olyan nevekkel, mint Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt vagy épp Mathieu van der Poel.
„Sok belgát látni errefelé. Turistákat és versenyzőket egyaránt. Mindenki vonzódik a saját közegéhez, gondolom. A németek szinte mind Mallorcán edzenek, míg a britek és az ausztrálok Girónába mennek.” - meséli Tosh van der Sande, akinek állandó otthona is a dél-spanyol tengerpart.
Giro d'Italia
Most már biztos: Evenepoel ott lesz a 2023-as Girón!
01/12/2022 - 18:56
Már Evenepoel is a környéken van, hiszen múlt héten költözött be új házába, a Calpe környéki Empedrolába. Az olyanok viszont, mint Van Avermaet és De Gendt, akik csak télre költöznek be, egyelőre nem érkeztek meg, mert iskoláskorú gyerekeik miatt inkább csak a legzordabb téli hónapokat töltik délen.
Van der Sande szerint ez nem gond, a közös edzésekhez november közepén egyelőre úgyis korán van.
„Jön majd ez az időszak is, de a felkészülés ebben a szakaszában a versenyzők szeretnek magukra koncentrálni. Nem mindenki ugyanott tart, nehéz lenne mindenkinek megfelelő tempót találni.”

A Jumbo Visma edzés közben

Fotó: AFP

Wilfried Peeters, a Quick-Step sportigazgatója is azt mondja, egyelőre békén hagyják a versenyzőiket, az edzések – már annak, aki egyáltalán elkezdte őket – a visszarázódásról szólnak.
„Ha nem akarják, a versenyzőknek még nem kell követnie edzéstervet. Ha mozognak, az jó, de nincs rájuk erőltetve.”
A nyugalom az év ezen időszakában amúgy is jellemző erre a környékre. A turisták nyáron ellepik a helyet, télen viszont tökéletesek a körülmények az edzésekhez.
„Nagyon csöndes errefelé. Tavaly télen edzettünk egyet Thomas De Gendttel, az öt óra alatt számoltuk az autókat, nem jutottunk tízig sem. Volt olyan is, hogy hat órát végigtekertem egyetlen piros lámpa nélkül. Próbálnád meg ezt Belgiumban.”
Szerencsétlen esetek persze itt is előfordulnak, mint amikor pár éve John Degenkolbot elütötte egy autó, és a német kerékpáros súlyosan megsérült. Van der Sande szerint viszont a versenyzőtársának elég komoly pechje volt, mert egy brit turista ütötte el, aki egyszerűen elfelejtette, hogy a kontinensen az út melyik oldalán is kell közlekedni…

A Deceuninck - Quick-Step edzésen. Calpe, Spanyolország.

Fotó: AFP

A Jumbo versenyzője amúgy úgy látja, a helyiek ma már kifejezetten figyelnek a bringásokra, a szigorú szabályokra pedig a hatóságok is ügyelnek, mert a kerékpáros közösség felélénkíti az amúgy teljesen pangó téli hónapokat.
„Télen nincs sok minden errefelé és az emberek rájöttek, hogy a kerékpáros turisták hasznot hoznak. A kormányzat tényleg mindent megtesz: a 'guardia civil' szigorú a veszélyesen közlekedő sofőrökkel. A helyiek is megértették a dolgot, lassítanak és tartják a távolságot, ha bringást kerülnek ki. Veszélyes pontokon nem is szabad előzni. A rendőrség ezt komolyan figyeli, sokat járőröznek. Újabban drónok és helikopterek is figyelnek a bicajosok biztonságára.”
Ez azért lássuk be, elég jól hangzik. Ilyen környezetben tényleg nyugodtan lehet készülni és szintet lehet lépni a következő szezonban. Mondjuk Evenepoel esetében nem nagyon tudjuk, hova.
Forrás: HLN
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30
Kerékpár
„Remco egy kis Lance Armstrong" – érdekes összehasonlítás a Quick-Step egyik sportigazgatójától
24/11/2022 - 15:17