Remco Evenepoel fiziója, Anthony Pauwels beszélt a fiatal belga versenyző történelmi duplázásáról.
Egyedülálló történelmi tettnek voltál a szemtanúja…
Igen, bár igazából majdnem, hogy véletlenül alakult így. A Quick-Step fizioterapeutájaként, masszőreként már az év elején megtervezem a szezont. Ekkortájt valamikor Remcóval épp összefutottunk, és megkérdezte, hogy akarom-e őt segíteni a Vueltán és az ausztráliai világbajnokságon is. Nem volt kötelező, nem muszáj ott lennem mindenhol, ahol teker. Egy picit gondolkodtam, mert azért hat hétig távol lenni az otthonomtól, egy kicsit azért sok nekem. De aztán azt mondtam neki, hogy ha azt akarja, hogy menjek, meg tudom oldani. Így is lett. Ő pedig előbb behúzta a Vueltát, majd megnyerte a vb-t is. Hihetetlen.
Giro d'Italia
Most már biztos: Evenepoel ott lesz a 2023-as Girón!
01/12/2022 - 18:56
Gondoltad volna, hogy két héttel a Vuelta-győzelem után ekkorát megy a világbajnokságon?
Bevallom, átfutott az agyamon. Ott volt a fejemben, hogy ha már a Vueltán ilyen jó volt, talán a vb-n sem lesz rossz. Mostanában folyton azt mondta, hogy úgy érzi, iszonyú jó erőben van. A masszőrjeként viszonylag jól be tudom lőni, mikor blöfföl. Az elmúlt hetekben egyszer sem blöffölt. De ettől még nem volt persze biztos, hogy kijön belőle még egy extra teljesítmény. Kevesen hitték volna, én se nagyon.
Napi szinten vele dolgozol. Soha nem láttad rajta a kimerültség jeleit?
A Vuelta után Dubajon keresztül Sydneybe repültünk. Az első napokban nagyon fáradt volt. Órákon át csak aludt. Rendszeresen kopognom kellett az ajtaján, mert elaludt, és elkésett a kezelésekről. De az a különbség a régi Remcóhoz képest. Régen ettől nyugtalan lett volna, most azonban erről szó sem volt. Figyel a testére, épp ezért az első napokat könnyedén vette, aludt is kicsit délutánonként. De ez kifizetődött, ez kellett ahhoz, hogy utána megint extrát nyújtson.
https://i.eurosport.com/2022/09/25/3460125.jpg
Az időfutam után csalódottnak tűnt a bronz miatt.
Az is volt. Úgy érezte, regenerálódott, és újra azokat az értékeket hozta, mint a Vueltán.De akkor hogyhogy csak harmadik lett? Nem értette. Azonban fáradhatatlanul dolgozott tovább, ezt fizióként látja az ember. Szépen ült a kerékpáron, nagyon nagy erőt fejtett ki, és ugyanannyi wattot produkált bal és jobb oldalon egyaránt. Főleg ez utóbbi volt nagyon jó jel. Egyensúlyban volt, szó szerint. Ha látja, hogy 50-50 az erőkifejtés aránya a két oldalon, akkor ő is tudja, hogy minden rendben, és ez önbizalmat ad neki.
Mentálisan azért nem lehetett könnyű ez a duplázás.
Ezért jó, hogy egyenesen Ausztráliába utaztunk. Nem lett volna értelme hazamenni. Egy napot lettünk volna otthon, és már mehettünk is volna tovább. Elvesztegetett idő lett volna, ráadásul egy pillanatig sem tudott volna pihenni. A rengeteg figyelem elvonta volna a figyelmét. Persze, így nem tudta igazán kiélvezni a Vuelta-győzelmet, de a vb-győzelem alighanem kárpótolta őt.
Evenepoel azt mondja magáról, hogy sokkal nyugodtabb lett az elmúlt évben. Egyetértesz?
Maximálisan. Még mindig előfordul, hogy kapkod, vagy frusztrált lesz, de jóval ritkábban. Másfél év alatt teljesen megváltozott. Elég, ha annyit mondok, hogy tulajdonképpen nem volt egy nehéz pillanata sem a Vuelta kezdete óta. Még akkor is alig szólt egy szót, amikor bukott az utolsó héten Spanyolországban. Soha nem láttam még annyira nyugodtnak és érettnek, mint az elmúlt hetekben.
Ezek nem csak Evenepoel, hanem a fiziója számára is felejthetetlen hetek?
Persze. Tizennégy éve dolgozom masszőrként a WorldTour-mezőnyben, úgyhogy megéltem sok mindent. Greg van Avermaet olimpiai aranya is nagyon szép volt, de ez a két siker is felejthetetlen. Soha nem dolgoztam még ilyen nagyszerű sportolóval mint Remco. Megtisztelő, hogy ennyire bízik bennem.
Mennyire hálás neked a munkádért?
Nagyon. A héten egyedül akart tekerni, csak a válogatott edzője, és mentünk vele. Hatalmas edzéseket nyomott, az egy dolog, de amikor végez, az első dolga, hogy küldjön egy üzenetet, hogy ’Köszi srácok, köszi, hogy eljöttetek velem.’ Ja, és edzéseken mindig ő fizeti a kávét. Ez magától értetődőnek tűnhet, de dolgoztam már néhány kerékpárossal, és higgyétek el, egyáltalán nem az.

Remco Evenepoel

Fotó: Eurosport

És most végre otthon…
Nagyon jó volt, hogy kedden már a saját ágyamban aludtam. Ráadásul nekem is van egy menyasszonyom, aki támogat engem, de sokszor még így sem egyszerű. De, amikor meglátta Remcót a szivárványszínű trikóban a dobogó tetején, akkor megértette, miért csinálom ezt.
via nieuwsblad.be
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30
Kerékpár
„Remco egy kis Lance Armstrong" – érdekes összehasonlítás a Quick-Step egyik sportigazgatójától
24/11/2022 - 15:17