Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A VAM-hegy: Egy bűzlő szemétdomb, amely eldöntheti az Európa-bajnokság mezőnyversenyét

Kálmán Laci

Frissítve 23/09/2023 - 20:07 GMT+2

Van egy emelkedő, amelyet többnyire csak VAM-hegyként emlegetnek, de hívják a Drenthe tetejének is, igazából több beceneve van, mint a Kwaremontnak és a Paterbergnek együttvéve. A lényeg, hogy a maga a hegy gyakorlatilag egy szemétdomb. Annyi hulladék van ott, amivel 8000 uszodát is meg lehetne tölteni. És ez a szemétdomb az, amely mindent eldönthet az Európa-bajnokság mezőnyversenyén.

Jakobsen az új Európa-bajnok

Volt egy nagy szemétkupac, amiből most még nagyobbat csináltak. A képeken úgy néz ki, mint egy klasszikus flamand emelkedő a kockakövek miatt. Azt mondják, feküdhet nekem. Alig várom, hogy lássam.
Ezt mondta az Eb egyik esélyese, Wout van Aert némi szarkazmussal arról a hegyről, amelynek kulcsszerep juthat a vasárnapi mezőnyverseny során.
A jelenlegi formájában még biztosan nem láthatták a versenyzők a VAM-hegyként elhíresült emelkedőt, ugyanis augusztusban felújították, és egy szintet még hozzáépítettek. A tengerszint feletti magassága 48 méterről a Nieuwsblad szerint 63-ra, a HLN szerint 69-re nőtt, ami azt jelenti, hogy ez lett a Drenthe nevű holland tartomány legmagasabb pontja.
„Hála az újonnan kialakított hajtűkanyarnak, a versenyzők úgy érezhetik majd, hogy az Alpokban vagy a Pireneusokban vannak” – mondta Thijs Rondhuis versenyszervező.
Nos, valószínűleg az ő szavaiban is volt némi szarkazmus, az mindenesetre tény, hogy szerencsés esetben az emelkedő tetejéről át lehet majd látni Németországba vagy Frízföldre, a szomszédos tartományba. Ugyanakkor a kilátás nem ígérkezik túlságosan szépnek.
„Amikor fenn vagy a tetején, műanyaghalmokat látsz körös-körül” – mondta a fiatal belga versenyző, Jelle Vermoote.
picture

Wout Van Aert

Fotó: Getty Images

A szemétlerakó, melynek neve (VAM) az építtető cég nevének kezdőbetűiből jön, közel száz éve, 1929-ben nyílt meg, és a mai napig nem telítődött. Ennek az az oka, hogy egy elképesztő nagyságú területen, 88 hektáron helyezkedik el. A hulladéktárolónak 25 millió köbméternyi szemét tárolására van engedélye, jelenleg ebből nagyjából 20 milliót használnak ki.
Összehasonlításképp ez 20 milliárd liter víznek felel meg, amelynek tárolására 8000 uszodára volna szükség.
És hogy milyen hulladék van itt? Mindenféle: műanyag, papír, gumi, fém, textil és fa is. Komposzt az nincs, mert az organikus hulladékból biogázt készítenek, amelyet az itt dolgozó munkagépek üzemanyagaként használnak fel.
Fentebb írtuk, hogy a kilátás nem épp egy rózsakert, de vajon mi a helyzet a szagokkal? Nem olyan vészes, mondják, akik már jártak ott, de ahogy a látvány nem alpesi, bizonyára a levegő sem az. „A hegytető bűzlik a műanyagtól” – mondta Vermoote. A terület hátsó részén található kéményekből gomolyog a füst, ami sem a látványnak, sem a szagoknak nem tesz jót. Az elöl lévő rész azonban egy természetvédelmi terület, és a versenyeket ezen a részen bonyolítják.
Az, hogy itt versenyeket rendeznek, nem új dolog, volt itt már cross-Eb, és a holland bajnokság mezőnyversenyét is tartották már itt, sőt, itt halad el a Tour of Denthe is minden évben. Sokan ismerhetik tehát a VAM-hegyet, de biztos nem a mai formájában. Vermoote szerint az emelkedő három részből áll.
picture

VAM-hegy

Fotó: AFP

„Az első rész aszfalttal borított, és rögtön nagyon meredek. A második egy rövid ereszkedő rész után indul, és van benne egy veszélyes jobb kanyar. Itt található egy kockaköves rész is, de az egész inkább olyan, mintha szikladarabokat dobáltak volna ide. Összesen 150 méter hosszú ez a kockaköves szakasz. A cél a második rész tetején van, de előtte a korábbi mászásoknál fel kell tekerni a harmadik részre is, ami eléggé meredek, és szélnek kitett."
Annyiban hasonlít az ardenneki emelkedőkre, hogy rövid és meredek, a legdurvább pontján 16,4%-os.
„Olyasmi, mint a Kemmelberg, csak kevesebb a kockakő. Egy két-három perces erőkifejtésről van szó, ami kellően nehéz ahhoz, hogy különbségek alakuljanak ki.”
Rune Herregodts, a Tour of Drenthe korábbi győztese két részre bontotta a 800 méter hosszú VAM-hegyet, melyet minden áthaladás során kétszer másznak meg a versenyzők, a két mászás között pedig van egy 400 méter hosszú, technikás lejtmenet. Összesen hatszor jönnek ide fel a versenyzők, de legutoljára az újonnan hozzáépített részt már nem kell megmászniuk, előtte van a cél.
picture

VAM-hegy

Fotó: AFP

„A kockaköves rész nagyon rossz minőségű, és ha esik, iszonyú csúszós. A helyezkedés nagyon fontos lesz, ugyanis az út nagyon szűk, és két kanyar szinte közvetlenül követi egymást. A VAM után mindig darabokra szakad a mezőny.”
Az, hogy Mathieu van der Poel szökésből nyerte itt a holland bajnokságot 2020-ban, sok mindent elmond arról, mi várható vasárnap. Van Aert jó lehet, de akár Arnaud De Lie is.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés