Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fetter Erik: „Remélem mostantól újra versenyképes leszek”

Bodnár Gergő

Publikálva 24/09/2023 - 10:31 GMT+2

Bár a szlovák körversenyen ott volt, előtte azért kifejezetten sokat, majdnem három hónapot hagyott ki Fetter Erik, aki az egyetlen magyar induló lesz a vasárnapi Európa-bajnoki mezőnyversenyen. Két váratlan betegség miatt lett ilyen hosszú a szünet, de Erikre mostantól sűrű hetek várnak, hisz hamarosan ott lesz a horvát körön, majd a Lombardián is.

Fetter Erik - fotó: Eolo-Kometa twitter

Fotó: Twitter

Kifejezetten sokat, majdnem három hónapot hagyott ki Fetter Erik, aki az egyetlen magyar induló lesz a vasárnapi Európa-bajnoki mezőnyversenyen.
Két váratlan betegség miatt lett ilyen hosszú a szünet, hisz az eredeti tervek szerint Erik augusztusban ott lett volna a Tour du Limousin-en, ahol 2021-ben szakaszt nyert.
A visszarázódásnak használt szlovák kör után ma itt az újabb feladat, az Európa-bajnokság, méghozzá egy olyan pályán, ami keményebbnek tűnik a vártnál.
A vasárnapi mezőnyverseny után pedig irány Horvátország, hisz Fetter Erik ott lesz a kedden rajtoló (és az Eurosporton is közvetített) horvát körversenyen, majd jön két olasz egynapos, melyek közül az egyik biztosan a Lombardia lesz. Vagyis, ha nem borul Valter Attila előzetesen tervezett programja, akkor ismét két magyar versenyzőért szurkolhatunk az év utolsó nagy klasszikusán.
Hogy tetszik a pálya, és mennyit láttál belőle?
Elég sokat láttam belőle, mert pénteken és szombaton is edzettem rajta. Mentem vagy 5-6 kört, szóval sikerült elég alaposan megismerni. Szintrajz alapján könnyebbre számítottam, összességében elég kemény, nem csak a Col du Vam durva, hanem van még két komolyabb emelkedő a pályán, ami ráadásul folyamatosan hullámzik. Iszonyat technikásak a lejtmenetek is, folyamatosan szűk utakon megyünk, szóval figyelős. A sík részek meg főleg a helyezkedés miatt lesz nehéz.
Neked ezek a tipikus belga-holland versenyek bejönnek? Mert sokat azért nem mentél ilyen utakon.
Túl sokat tényleg nem, de az idei belga kör miatt magabiztos vagyok. Szerintem fekszenek is nekem ezek a stílusú versenyek. Helyezkedés, rövid megindulások, szűk utak, állandó kigyorsítások, káosz, én ezeket mind szeretem.
A szökés kizárt?
Egyáltalán nem, szerintem nem lenne butaság, ha úgymond előre menekülnék. Ha jó csoporttal lépnék el, talán még 1-2 kört tudnánk is menni bent a körpályán. Aztán úgyis megfognak minket, és talán egy szűk csoportba be lehetne állni. Ez nyilván az ideális forgatókönyv, úgyis a verseny dönti el, mit lehet megcsinálni.
Ha például nagy lesz a szél, vagy esik az eső, akkor szerintem az elmenéseket se nagyon akarják majd elengedni. Ilyenkor idegesebb a mezőny, minden esélyes elől akar lenni, folyamatosan megy meccs a jó helyekért, ez pedig magasabb tempót jelent. És akkor a körpályára se nagyon lenne esély beérni a szökéssel.
picture

Fetter Erik: fotó: Eolo-Kometa twitter

Fotó: Twitter

Legutóbb a szlovák körön mentél, de előtte nem volt sok az a három hónap verseny nélkül?
De, csak sajnos a nyáron kétszer is beteg voltam, vagyis az egészségem döntött így. Főleg a júliusi kihagyás miatt borult a program, mivel szokás szerint mentem volna a Tour du Limousinre. Gyakorlatilag annyit hagytam ki, hogy nyomtam egy komplett off seasont, szóval elég sokat kellett edzenem.
A szlovák kör jól is jött, ott volt egy elég kemény napom szökésben, és újra felvettem a ritmust. Napról-napra javultak az érzések, ezen a héten meg már teljesen rendben mentek az edzések. Remélem mostantól teljesen versenyképes leszek.
Mennyire látod az Európa-bajnokság utáni programodat?
Megvan teljesen. Hollandiából egyből utazok Horvátországban, mert megyek a Cro Race-re, aztán jön két olasz egynapos, előbb a Tre Valli Varesine, aztán a Lombardia.
Akkor nagyjából azokon a versenyeken mész majd, mint Valter úr.
Igen, beszéltük is, hogy végre lesznek közös versenyeink.
Tényleg, mit szóltál Ati Vueltájához?
Nem tudom pontosan, ő végül indult ott? 😊

Az Európa-bajnoki mezőnyversenyt vasárnap 12.15-től közvetítjük élőben az Eurosporton!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés