Hiába volt a szezon egyik legizgalmasabb versenye a vasárnapi Flandria, sokaknak valószínűleg évek múlva is csak az új UCI szabályoknak áldozatul eső Michael Schär kizárása fog eszébe jutni. Ahogy várható volt, az eldobott kulacs miatti büntetés felkorbácsolta az indulatokat a mezőnyben.

„Tudtuk, hogy az UCi példát akar majd statuálni, de ez mégiscsak a Flandria: elképesztő munkát teszünk a felkészülésbe, hogy aztán egy ilyen miatt vegyenek ki a versenyből. Schär 34 éves, de ez biztos elkeserítő lehetett neki… ráadásul van der Poel is eldobta a kulacsát a hajrában, de úgy tűnik lehetetlen következetes ítéleteket hozni a kerékpár világában.” - nyilatkozta a befutót követően a dühös csapattárs, Oliver Naesen.
Azt, hogy a belga versenyző miért akadt ki rutinos svájci csapattársa kizárásán, nem nehéz megérteni. Azonban egyáltalán nem ő volt az egyetlen aktív vagy egykori profi, aki felháborodott azon, hogy egy verseny hevében, szurkolónak reflexből odadobott kulacsért az új szabályok értelmében már büntetés jár.
Giro d'Italia
Most már biztos: Evenepoel ott lesz a 2023-as Girón!
12 ÓRÁJA
Az 1988-as Flandria győztese, Eddy Planckaert például durván beleszállt a döntésbe:
Látnunk kéne a fától az erdőt. Hol lesz ennek a vége? Azt értem, hogy nem kéne kulacsokat az árokba dobálni, de ez… ugyan már! Mégis mit csinálunk?
Planckaert mellett több jelenlegi versenyző is kiakadt, Andre Greipel és Chris Froome is nevetségesnek nevezte a kizárást egy-egy tweetjében. A négyszeres Tour-győztes ezt az üzenetet egy katalán körön készült videó mellé osztotta meg, ahol egy hálás szurkoló köszönt meg neki egy kidobott kulacsot, mondván, az új szabályok szerint ez már kizárást érne. Hasonló vonalon elindulva kritizálta a döntést a már visszavonult Bram Tankink is:
Ha segítők szedik össze ezeket a kulacsokat, akkor egyszerűen mennek a szemétbe. A szurkolóknak, különösen ha gyerekekről van szó, viszont hosszú ideig örömet okoznak. Egy életre rajongó lesz belőlük.
Maga az érintett Schär is ebben látja a legnagyobb problémát. A svájci bringás ugyan a sajtónak nem nyilatkozott az esetről, a közösségi médiában azonban nyílt levél szerű üzenetet fogalmazott meg az UCI-nak. Ebben elmeséli, gyermekként mekkora lendületet adott neki, hogy a Tour de France-ra kilátogatva kulacsot dobott neki egy profi. Manapság épp ezért eddig ő is ügyelt arra, hogy mindig találjon egy rajongót, akinek odadobhatja:
„Ma egyike vagyok azoknak a profiknak, akik a boldog szurkolók gyűrűjében tekerhetnek. A versenyek nyugodt pillanataiban mindig megtartom a kulacsomat addig, amíg egy gyereket nem látok az út szélén, hogy aztán lassan odagurítsam, hogy biztonságban elkaphassák. Két éve is így tettem egy lány kedvéért. A szülei mesélték, hogy nem csak aznap volt boldog, de még ma is emlegeti. Talán egy nap belőle is profi versenyző válik.”
Ezekért a pillanatokért szeretem a sportomat. Ezt senki, soha nem veheti el tőlünk. Mi vagyunk a leginkább megközelíthető sport, kulacsokat osztunk az utak mellett. Ez ilyen egyszerű. Pont, mint a kerékpározás.” – írta üzenetében.
A poszt nem meglepő módon számos egyetértő üzenetet váltott ki a versenyzőtársak körében, többek között Greg Van Avermaet, Rohan Dennis, Jasper Stuyven és Marcus Burghardt is egyetértően reagált. Legjobban talán az egykori időfutam-világbajnok ausztrál fejezte ki a problémát:
„Ezzel (a szabállyal) nem tudok többé egyetérteni. Kétségtelenül ki fognak zárni, ha kulacsot adok egy fiatal szurkolónak. Ez megmutatja, milyen nevetségesek az UCI szabályai. Ha megpróbálják elválasztani a szurkolókat a sporttól, az csak egy módon végződhet.”
Forrás: sporza.be és nieuwsblad.be
Tour de France
Kezdjünk megbarátkozni a gondolattal: 2024-ben nem Párizsban zárul a Tour de France
17 ÓRÁJA
Kerékpár
Tényleg létezik olyan francia, aki inkább nyerne Flandriát, mint Tour-szakaszt
17 ÓRÁJA