Vannak olyan pillanatok az ember életében, amik nem bírnak hatalmas jelentőséggel, mégsem felejti őket el soha. (Jó) Néhány évvel ezelőtt e sorok írójának volt szerencséje Horvátországban elmenni egy étterembe, ahol a rutinos vendéglátója javaslatára kagylóval nyitotta a vacsorát... Olyan finom kagylóval – és némi fűszervajas kenyérrel –, amire még mindig emlékszik, amit még mindig keres, és ami után már semmi mást nem akart enni. Pedig még csak az előételen volt túl. Valami ilyesmi volt ez a Dauphiné a Tour de France előtt. De mire eljön július 5., már hihetetlenül éhesek leszünk.
A verseny pontosan azt hozta, amit előzetesen várni lehetett. Egy izgalmas – de rövid – időfutamot, szenzációsan látványos hegyi befutókat, és váratlan megoldásokat az átmeneti etapokon. A jó hír, hogy idén végre tényleg van egy párharcunk. Alberto Contador a régi önmagára emlékeztet, Riis szerint még soha az életben nem volt ilyen formában. Az első két napon Christopher Froome is megmutatta, hogy jól sikerült a felkészülése. A bukása átmenetileg visszaveti, de amire igazán kell, a mostani sérülése nem fogja akadályozni. Ezen felül ismét bebizonyosodott, hogy Andrew Talansky, Adam Yates, Wilco Kelderman vagy éppen Romain Bardet személyében akad olyan bringás, aki nagyszerű karriert futhat be.
Szintén érdemes elgondolkodni a rövidebb szakaszokon. A Dauphinén már tavaly sem voltak hosszúak a napok, idén egyetlen etap sem volt 200 km-nél hosszabb, és noha hiányoztak a sprinterek, elég jó irány, amit a szervezők ennek a viadalnak szabtak. Unatkozni ugyanis egyszer sem kellett.
Tour de France
Öt kritikus szakasz, ahol eldőlhet a 2021-es Tour
14 ÓRÁJA
Az ESB osztályzatai

Andrew Talansky győzelmére előzetes csak épphogy lehetett gondolni

Fotó: Eurosport

Andrew Talansky: A verseny győztese, aki a titkos esélyesek között szerepelt az előzetesekben, vagyis nem mondható óriási meglepetésnek. Érdemes figyelni rá, hiszen már tavaly a Párizs-Nizzán is második lett Porte mögött, a Touron is jól tekert, különösen a második felében. Idén egy évvel idősebb, de még mindig csak 25 esztendős, vagyis két-három múlva akár a legendás sárga trikóért is harcban lehet a francia körön. Ahogyan ő, nekünk is ki kell emelnünk Ryder Hesjedalt, aki tegnap – akárcsak tavaly a Tour egyik szakaszán a Pireneusokban – darabokra szedte szét a mezőnyt, majd hatalmas tempót diktált. De ha Talansky nem nyerte volna meg a versenyt, mondjuk csak dobogós, már akkor is megemeljük előtte a kalapunkat. (Az ESB osztályzata: 8)
Alberto Contador: Hiába nem sikerült - már megint - megnyernie a Dauphinét, mégiscsak győztesnek mondhatja magát. Az egész hetet figyelve ő volt a legerősebb, ha kap maga mellé egy normális csapatot, akkor megőrzi az első helyet. Froome-ra figyelt, így Talanskyék nagyon meglógtak előle, ezért utána már nem tudott felérni, ez benne van. Persze van aki kritizálja, de távolról mindenki okos... Egyébként volt olyan pillanat, amikor virtuálisan öt másodpercre volt az összetett első helyétől, de az utolsó emelkedőre már nem tudott gyorsabban menni a Garmin bringásánál (másodpercre pontosan ugyanannyi idő alatt mászták meg azt a hegyet). Legyőzte Froome-ot, idén már sokadszor, és lehet azzal jönni, hogy a brit megsérült, ám a Col du Béalon még kutya baja nem volt, és akkor sem tudta leszakítani a spanyolt. Hatalmas dolog, hogy a tavalyi gyenge/ébb éve után ilyen szintre jutott vissza, neki köszönhetően biztos, hogy nem lesz unalmas a Tour de France (8,5).
Christopher Froome: A bukásáig minden a terv szerint ment. Azaz majdnem, mert biztosra vesszük, hogy a Béal tetejére egyedül akart felérni. Nem sikerült, ettől még nyert két szakaszt, azt pedig ő érzi, mennyire befolyásolta a sérülése az utolsó héten. Tavalyhoz képest jóval kevésbé lehet magabiztos, bár a csapata idén is erős, ezt a záró hétvégén pontosan láthattuk. A következő napok nagy kérdése lesz, hogy mikor jön teljesen rendbe. A szakértők jelen pillanatban vacillálnak, hogy ki a Tour de France legnagyobb esélyese, és ez nem csak amiatt van így, mert Contador erősebb lett erre az évre, hanem azért is, mert Froome-ot sok nehézség érte, sérülés és betegségek is hátráltatták. Amíg tavaly agyonnyerte magát, ebben az évben „csak” a Romandie-n győzött, és a gyógyszerügye miatt már azért is támadják. Egyébként 11 több napos verseny után ez az első, amit a Top 10-en kívül zárt (legutóbb a '12-es Romandie volt az). Talán a legjobb vélemény, hogy idén valóban lehetetlen egy valakit megnevezni egyértelmű favoritként. (7,5)
Jurgen Van Den Broeck: Szenzációs visszatérést produkált. A kétszeres Tour-negyedik pályafutása is veszélyben volt még tavaly, idén viszont bebizonyította, hogy ismét komolyan kell venni. A hegyeket remekül bírta, és azt követően, hogy előzetesen még arról szóltak a hírek, hogy itt a francia körös kerettagságért teker, most már azt lehet mondani, hogy legalább annyira lesz első számú ember, mint André Greipel. A Tour de France-on a dobogóért csatázhat. (7,5)
Emeljünk ki még egy pozitívumot, a Katushát. Az orosz csapat két szakaszt is megnyert, és majdnem sikerült egy harmadikat is úgy, hogy nem volt a keret tagja Joaquim Rodriguez. Dani Moreno nem olyan erős, mint tavaly, de ez a programjából is adódik.
Vincenzo Nibali: A három nagy közül ő nyújtotta a leggyengébb teljesítményt. Előre lépett a tavaszi önmagához, de még mindig messze van Contadortól és Froome-tól. Ő azt mondja, jó úton halad, és az igazi megpróbáltatásokig még mindig van hátra egy hónap, úgyhogy nem aggódik. Korábban produkált már jelentős formajavulást a Dauphiné és a francia kör között, méghozzá két évvel ezelőtt. Ha most is tudna egy akkorát, már oda is adhatnánk neki a sárga trikót, mert nincs óriási lemaradás. A lehetőség Contadoron kívül benne van meg arra, hogy megakadályozza a címvédést, de nem a jelenlegi formájában. Leírni nem szabad, ám a mostani teljesítménye alapján inkább egy olyan szerepet tölthet be júliusban, mint tavaly a spanyol. Viszont az Astana erős, Westra, Kangert és Fuglsang is hasznos segítő lehet.(6,5)
Röviden összefoglalva, soha rosszabb Dauphinét! A Tour de France július 5-én kezdődik, de már 3-án élőben közvetítjük a teljes csapatbemutatót este fél 8-tól. Addig pedig itt a hosszabbitas.hu-n számolunk be a fejleményekről. Lesz miről.
Kerékpár
Cycling Show: Az Eolo Kometa drámai bemutatkozása a Giro d'Italián
20 ÓRÁJA
Kerékpár
Wout van Aert: „Most nem mi voltunk a legerősebbek, a Touron nem rajtunk lesz a nyomás”
EGY NAPJA