Legutóbb három évvel ezelőtt volt példa arra, hogy a válogatott mellett, egy magyar csapat is elindulhatott a Tour de Hongrie-n. Abban az évben Neilands nyerte az összetettet, mögötte pedig Dina Marci illetve a még CCC-s Valter Attila zárt a dobogón.
A 2019-es TdH-n többek között a Fetter Erikkel és Filutás Viktorral felálló Pannon Cycling Team vett részt, azóta viszont nem volt magyar csapat a mezőnyben. Hisz nem is volt konti sorunk, így maradt a válogatott.
Ez a helyzet jövőre szerencsére megváltozik, hisz a 2023-as idényben már kontinentális csapat lesz az Epronex, ami azt jelenti, hogy a Proseries kategóriába kerülő Tour de Hongrie-n is elindulhatnak.
Kerékpár
Kobe, Contador és a lemondott szombati bulik – Ayuso nagyban gondolkodik
4 ÓRÁJA
A jövőre már Epronex-Hungary néven futó csapat egyébként 5 UCI-dobogós helyezést hozott össze a mostani szezonban, és Karl Ádámnak köszönhetően szakaszt is nyert az In the footsteps of the Romans elnevezésű, kétnapos bolgár versenyen.
„Idén 50 napot versenyeztünk, és 8 többnaposon jártunk. Azzal, hogy konti sor leszünk, nagyjából 12-14 többnaposon veszünk részt, ami óriási szám, és nyilván sok plusz feladatot is jelent. Nem csak a versenyzők, hanem segítő személyzet számára is” – mondta az Epronex-Hungary vezetője, Kiss Gergely.
„Tizenkettes kerettel ezt a sok többnapost, pontos tervezés és szervezés nélkül szinte lehetetlen úgy lehozni, hogy közben eredményesek is maradjunk. Nem titok, ennek a szintlépésnek az egyik fő mozgatórugója a Tour de Hongrie volt, ahol utoljára 2017-ben indulhattunk.
Azóta a magyar kör más kategóriába került, ezért mi nem tudtunk részt venni rajta, ami nyilván a szponzoraink számára sem volt túl jó hír. Jövőre viszont már egy olyan mezőnybe térünk vissza, ami tele van World Tour csapatokkal, szóval a színvonal nagyon más lesz a 4-5 évvel ezelőttihez képest.”
https://i.eurosport.com/2022/11/23/3495712.jpg
Az Epronex 12 fős kerettel (benne négy U23-as versenyzővel) vág neki a következő idénynek, csak egy külföldi kerékpáros, a dél-afrikai időfutam bajnok Byron Munton lesz ott a csapatban, akire főleg összetett menőként számítanak.
A Giotti Victoriától visszatért a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergely, a sprintekre pedig továbbra is ott lesz Karl Ádám, akinek nagy célja, hogy annyi UCI pontot gyűjtsön a jövőben, aminek köszönhetően 2024-ben ott lehet az olimpiai mezőnyversenyen.
Az Epronex munkáját jövőre egy szlovén edző, Miran Kavaš is segíti, aki korábban Primoz Roglič mellet Jan Tratnikkal is dolgozott együtt.
Kiss Geri a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a csapat legnagyobb célja természetesen a májusi Tour de Hongrie lesz, de remélhetőleg olyan, pont egyes versenyekre is meghívást kaphatnak, mint a szlovák vagy a román kör.
Az Epronex-Hungary várhatóan március elején Horvátországban, az Istrian Spring Trophy-n kezdi a 2023-as szezont.
Kerékpár
Kegyetlen dolog 24 versenyzőnek azt mondani decemberben, hogy kereshet magának új csapatot
TEGNAP - 15:45
Kerékpár
Colbrelli: „Eriksen esete erőt adott, de én már más célokért küzdök”
TEGNAP - 12:03