Amióta nem csak a sprintereknek jelölik ki az útvonalat az Eneco Touron, az év egyik legizgalmasabb egy hetes versenyét hozza. Tavaly is jó volt, és idén sem kell csalódnunk, hiszen folyamatosan változott a fehér trikós személye. Ma az Amstel Gold Race-ről már jól ismert Limburg tartományban teker a mezőny, de nincs akkora átfedés, mint volt a tegnapi etap és a Liège-Bastogne-Liège között, vagy a pénteki útvonal és a Flandria esetében. Igazából egyetlen olyan emelkedő van, ami itt és ott is szerepel, az Eyserbosweg, de az is a táv felénél. Ettől még a 17 domb, amiből párat kétszer is meg kell mászni komoly izgalmakat, és összesen 22 hegymenetet jelent a 183,4 km során.

Fotó: Eurosport

Amire bekapcsolódunk a közvetítésbe – a várható hátszél miatt – úgy ötven kilométer lesz hátra, vagyis a mezőny lassan rámegy arra a körpályára, amit kétszer kell teljesítenie. Egy 24,2 km hosszú részről van szó, benne hat egymást követő kisebb emelkedővel, és egy részhajrával, ahol időjóváírást (3-2-1 mp) lehet szerezni. Ennek még lehet jelentősége a végelszámolásban. Az összetettben vezető Tim Wellens annak örülhet, hogy az utolsó hét kilométer már vagy lejt, vagy sík, ott nehéz lesz őt leszakítani.
Olympic Games
Tom Dumoulin példája mutatja, van visszaút a mentális problémákból
3 ÓRÁJA
A Giant és a Belkin is komoly tempót és jó taktikát ígért mára. Utóbbi esetében az jelenti a gondot, hogy tegnap több versenyzője is feladta az Enecót. Más esély viszont nincsen, a belga lapok által nagy reménységnek nevezett Wellens jól mozgott az elmúlt napokban, az egyetlen, amiben reménykedhetnek a többiek, hogy a szombati szökése kivett belőle annyit, hogy egy mai komolyabb tempót már ne bírjon. Ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy a Lotto-Belisol mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy végig elöl tartsa.
Ráadásul nem csak fizikálisan lesz ez nehéz. Attól, hogy nem tekernek fel azokra az emelkedőkre, amiket az Amstelen érintenek, az utak ugyanolyanok lesznek: szűkek és szelesek. Márpedig egy ilyen hét végén már mentálisan sincs topon az ember, ami sajnos a bukás veszélyét is növeli.
A forgatókönyv a megszokottnak ígérkezik: egy szökevénycsoport meglép, a mezőny megkezdi hátránya ledolgozását, jön egy hatalmas zuhé, egyre kevesebben maradnak a fehér trikós csoportjában. Azt már nem merjük megtippelni, hogy a szökevényeknek marad-e valami az előnyből, de inkább arra tennénk, hogy nem, mivel több csapatnak is nagyon kellenek a jóváírások.
Abban viszont jogosan reménykedhetünk, hogy ugyanolyan változatos nap lesz a mai is, mint az eddigiek. A közvetítés 14:45-kor kezdődik élőben az Eurosport2-n.
A mai cél: Sittard-Geelen
Az egyetlen olyan település, ami eddig minden évben befutó otthona volt az Eneco Touron. 2005-ben mezőnyhajrá döntött (Simone Cadamuro sikerét hozta), rá egy évre viszont Manuel Quinziato győzött, ő most is esélyesnek számít. Azóta többször is rendeztek itt időfutamot vagy prológot, sőt, a verseny egyetlen csapatidőfutamára is itt került sor (az Orica sikerével). A legutóbbi normál szakaszt 2011-ben Edvald Boasson-Hagen nyerte, tavaly az óra elleni csata során Sylvain Chavanel ünnepelhetett.
Olympic Games
Menny és pokol - világcsúcsok és horrorbukások a pályakerékpárosoknál
10 ÓRÁJA
Olympic Games
Úton a világcsúcs felé felöklelte ellenfelét a dán bringás
10 ÓRÁJA