Getty Images

Eltűnt egy csapat!

Eltűnt egy csapat!
By Eurosport

The 14/11/2017 at 11:02Updated The 14/11/2017 at 11:17

Kevesebb induló, nagyobb biztonság? Az UCI szerint igen.

Na jó, nem szó szerint.
De tényleg eltűnt egy csapat.
Pontosabban, egy World Tour-csapatnyi versenyző. Az UCI létszámcsökkentési szabálya következtében.

2018-ban az eddigi kilenc helyett már csak nyolc fős sorokat láthatunk a nagy körversenyeken, és a klasszikusokon is mindenhonnan hiányzik majd egy-egy versenyző.

Tour of Turkey (cycling)

Tour of Turkey (cycling)AA

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Az idei Sanremón például 25 csapat állt rajthoz, ez pontosan 200 indulót jelentett. Jövőre ez a szám, már csak 175 lesz.

Ebben a szezonban – a “próbajátékon” részvevőket is beleértve – 499-en tekertek a legmagasabb szinten, jövőre 475-en fognak. Ez tehát 24 versenyzőnyi különbséget jelent. Ami nagyjából egy WT-csapat versenyzői keretét jelenti (az átlag idén 27.7 volt, jövőre 26.3 lesz).

Team Sky beim Zeitfahren

Team Sky beim ZeitfahrenGetty Images

Mindössze hárman (Sky, Bahrain-Merida, Trek) vannak a mezőnyben, akik növelték a létszámot (egy-egy fővel) a következő idényre, és szintén hárman lesznek azok, akik nem változtatnak az eddigi felálláson.

A többiek viszont szűkítettek a kereten, legdrasztikusabb módon a BMC (-4), a Cannondale (-4), illetve a Dimension Data (-5). Ők összesen 13 (!) versenyzőtől köszöntek el.

Mark Cavendish (front) from Dimension Data cycling team celebrates as he crosses the finish line in Madinat Zayed

Mark Cavendish (front) from Dimension Data cycling team celebrates as he crosses the finish line in Madinat ZayedGetty Images