Németország anno nagyon komoly hatalomnak számított a kerékpáros versenyek terén. Aztán nagyszerű bringásai is lettek – elsősorban sprinterek – leginkább a keleti részből. Majd érkezett Jan Ullrich, az ő Tour-győzelme és Zabel zsinórban szerzett zöld trikói jelentették a csúcsot, utána a folyamatos doppingbotrányok a mélypontot. Mára eltűntek a nagy viadalok, nem közvetíti az állami televízió a francia kört. Viszont ismét van – ráadásul nem is egy – óriási végsebességgel megáldott kedvenc, és azért akad egy nap, amikor a kerékpáros világ a németekre figyel. Az, amikor a hamburgi klasszikust, a Vattenfall Cyclassicsot rendezik.
Valóban sokszor mondjuk, hogy az adott verseny számít a sprinterek világbajnokságának. Ez a helyzet a Schelderprijsszel, ami egy teljesen sík útvonalon halad, és az elmúlt három évben Marcel Kittel sikerét hozta. Ugyanezt szokás emlegetni a Plouay-val kapcsolatban is, ami hamarosan kerül sorra. Ha egyet kell választani, mi mégis ezt mondanánk! Nem csak azért, mert az útvonalban szerepel a Waseberg – egy nyolcszáz méter hosszú, átlagban 15%-os meredekségű emelkedő – amit négyszer kell megmászni a nap második felében, vagyis nem annyira egyszerű az útvonal, hanem a közönség miatt is. A hamburgiak mindig rengetegen szurkolnak az útszélen, szenzációs hangulatot teremtenek, ami mindig feldobja az embert. Most pedig az eredmények is jöttek a kedvenceiktől, elég csak a rekordot jelentő hét szakaszgyőzelemre gondolni a Tour de France-on, ezért jó eséllyel még lelkesebbek lesznek. És ha ez még nem lenne elég, a mezőny miatt is ez a top. Az idén még a szokásosnál is erősebbre sikeredett.
Egész egyszerűen mindenki itt van, aki számít. Még Mark Cavendish is úgy döntött az utolsó pillanatban, hogy rajthoz áll. Az persze jó kérdés, milyen formában van, minden esetre a csapata – az összeállítás alapján – egyértelműen mögötte áll. Az állapotát illetően André Greipelt sem tudjuk hová tenni. A Lotto-Belisol embere torokfájdalmai miatt feladta az Enecót, vagyis biztosan nincs tökéletesen, ráadásul a felvezetőemberére, Greg Hendersonra sem számíthat, aki a Vueltán teker.
Kerékpár
"Az emberek azt hitték, egy ecuadori sosem nyerhet semmi komolyat"
TEGNAP 09:55
Amivel viszont mindenki tisztában lehet, hogy Alexandre Kristoff erős. A norvég az Arctic Race-en két szakaszt is megnyert, több szakíró is ő látja a legnagyobb esélyesnek, és ezzel egyet is kell értenünk, különösen az útvonal miatt. Ha nem lesz nagy tempó – amit kétlünk – akkor a végén Marcel Kittel is beleszólhat a harcba. A Giant-Shimano a klasszikus sprintervonatával érkezett, leszámítva Degenkolbot, mivel a címvédő szintén a spanyol körön van. Minden esetre a világ leggyorsabb bringásának most jöhet nagyon jól az a múlt heti négy nap Norvégiában.
Meg kell még említeni Arnaud Démare-t, aki két éve bizonyult itt a legjobbnak. A francia csalódást keltő Tour de France-on van túl, és nagyon szeretné megmutatni, hogy ügyesebb ő annál, mint amit az elmúlt hónapokban produkált. Ráadásul Bryan Coquard is indul, akinek most már tényleg alkotnia is kéne valami nagyot, annyiszor mondta, hogy majd most, majd most, szóval a francia belháború is motivációt jelent majd.

Fotó: Eurosport

Arra jó esély van, hogy egy kisebb mezőny egyszerre ér be a célba elsőként. Legutóbb Ballan tudott szökevényként győzni, azóta mindig mezőnyhajrá döntött. Most sem valószínű, hogy valaki meg tudna lógni, hiszen a Lotto, a Katusha, a Giant, az FDJ mind abban érdekelt, hogy a végén a sprinterek döntsék el egymás között az első hely sorsát. De az is biztos, hogy éppen emiatt az elmúlt évekhez hasonlóan most sem maradnak majd harmincnál többen az élbolyban.
Ennél már csak egy biztosabb van: remekül fogunk szórakozni.
Az ESB esélyesei:
***Alexandre Kristoff
**Marcel Kittel, Simon Gerrans
*André Greipel, Gianni Meersman, Mark Cavendish, Sep Vanmarcke, Arnaud Démare
Meglepetésember: Sam Bennett, Giacomo Nizzolo, Davide Cimolai, Borut Bozic
Teljes rajtlista:ITT
Tv: Eurosport, 15:30 (Élő, kommentátor: Rév Dániel, Székely Dávid)
Olympic Games
Két hónapja eltörte a kulcscsontját, most olimpiát nyert a legyőzhetetlen Tom Pidcock
TEGNAP 08:12
Olympic Games
Újabb ezüst, de ez valami egészen más – Van Aert mintha csak a Tourt folytatta volna
TEGNAP 17:14