Ugyan Sagan, van Aert és Van der Poel nélkül, de ma végre Belgiumban is elkezdődik a szezon, ami a közelgő tavasz, és így verseny szempontból az egyre sűrűbb hétvégék egyértelmű jele.


Ahogy azt megszoktuk, előbb jön az Omloop vasárnap pedig a Kuurne, itt a hétvége, amikor Belgiumban is elindul a szezon. 
Ugyan három nagy név (Sagan, van Aert és van der Poel) ma nem lesz ott a mezőnyben, de ettől még kifejezetten izgalmas versenyre van kilátás, ilyen útvonalon mondjuk nehéz is lenne unatkozni. Mert hát mikor fordult elő legutóbb az Omloop véghez közeledve, hogy nyugodtan lehetett volna mesélni mondjuk 3 percen keresztül?
Kerékpár
Van Aert: „Soha nem lesz belőlem háromhetes-menő”
8 ÓRÁJA
De mi kell egy ilyen versenyen a győzelemhez? Sokszor elég egy nyugodt tél, vagy pár apróság. Mint amilyen egy költözés, egy sportpszichológus, vagy esténként egy-egy pohár bor. A címvédő Jasper Stuyvennek például ezek hozták meg a sikert.
"2019 szeptemberében a barátnőmmel, Elkével Monacoba költöztünk. A szüleim kezdetben ellenezték a dolgot, de utólag kiderült, hogy ez volt a tökéletes döntés. Eleinte ugyan nagyon megterhelőek voltak az edzések, de rövid időn belül éreztem az előnyeit annak, hogy folyamatosan hegyre felfelé tekerhetek, olyan remek versenyzők társaságában, mint Matthews vagy Wellens. 

043_2481987.jpg

Fotó: Eurosport

Monaco legnagyobb előnye azonban nem a domborzat vagy az időjárás. Bár az sem árt, hogy innen nem kell télen Mallorcára utaznom, ha melegben szeretnék edzeni. A legfontosabb viszont a nyugalom. Belgiumban nem lenne egy csendes délutánom: szülők, barátok, vásárlás...mindig van valami. Itt kicsit egyedül maradtam, így Elkével is több időt tudunk együtt tölteni, ami a kapcsolatunknak is jót tesz" - mesélte a költözés előnyeiről Stuyven. Aki nem szégyelli bevallani, hogy mentális segítséget is igénybe vesz.
"Korábban éveket dolgoztam együtt Stefan Van Meirhaeghe pszichológussal, de a 2018-as jó eredményeim után úgy éreztem, hogy már nincs rá szükségem. Amikor tavaly elkezdtek rosszul alakulni a dolgok, egyszerűen túl makacs voltam, hogy felhívjam, így nem volt ott, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá. Összegyűlt bennem az összes negatív energia és az egész tavasz szörnyen végződött. A klasszikusok után aztán újra felhívtam és azóta megint szorosan együtt dolgozunk. Sokat segít, hogy mindenről beszélhetek vele, és azzal kapcsolatban is jó tanácsokat ad, hogy miként motiváljam magam és a csapattársaimat."
Ha ez a két tényező nem lenne elég, akkor jön képbe a lazaság. Ami sokszor szintén nagy lökést tud adni.
"Az elvárások magasak voltak felém a legutóbbi rendes szezon során. Két éve minden klasszikuson a top10-ben zártam, az emberek azt hitték, nyerni fogok valami nagyot. Emiatt a lehető legélesebb akartam lenni tavaszra és egy csomó dolog miatt stresszeltem. A súlyom volt az egyik, szinte minden nap a mérlegen álltam. A végén persze túl sovány lettem, meg is betegedtem a versenyek előtt. Tavaly viszont nem izgattam magam ezen, ha meg akartam enni egy fánkot, nem volt bűntudatom. Az eredmény: 2,5 kilóval voltam nehezebb az Omloop-on, mint előző évben. 

043_2650383.jpg

Fotó: Eurosport

Egy másik dolog amit lazábbra vettem, az alkoholfogyasztás. Szeretem a bort, de persze profi sportolóként nem tesz jót. Épp ezért tavaly megfogadtam, hogy egész tavasszal nem iszom. Ennek a jelentéktelen dolognak szenteltem túl nagy figyelmet. Aztán nyáron szinte minden este megittam egy pohárral és azt vettem észre, hogy ellazít. Tavaly Mallorcán is rendszeresen kinyitottunk egy üveget a csapattársaimmal."
Ráadásként egyre kisebb nyomás egyénileg, hisz a Trek sorában nem csak egy embertől lehet várni a nagy eredményeket, hisz Stuyven mellett ott van például Mads Pedersen.
A tavalyi év pedig megmutatta, nem szabad megijedni az adódó lehetőségtől. Még akkor sem, ha az kifejezetten korán érkezik.
"Előző években, amikor oda kerültem a hajrába az élcsoporttal, gyakran gondoltam, hogy innentől csak a sprintre kell koncentrálnom. Idén Steven de Jongh csapatvezetőnek köszönhetően teljesen megváltozott a taktikám, újra merek kockáztatni. Az Omloopon a döntő támadás 70 kilométerrel a vége előtt alakult ki. Korábban azt gondoltam, hogy ez túl korai indítani, túlságosan féltem volna, hogy üres kézzel zárok. Végül azért tudtam nyerni, mert nem féltem elveszíteni a versenyt."
76. Omloop Het Nieuwsblad - Az ESB esélyesei
⭐⭐⭐ Julian Alaphilippe, Greg van Avermaet, Tim Wellens
⭐⭐ Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Dylan Teuns, Søren Kragh
⭐ Tiesj Benoot, Yves Lampaert, Kasper Asgreen ,Florian Senechal, Stefan Küng, Oliver Naesen, Ivan Garcia Cortina, Sep Vanmarcke, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Zdenek Stybar
☝ Kasper Asgreen, Gianni Moscon, Alex Aranburu, Nils Politt, Florian Vermeersch, Christophe Laporte, Jasper Philipsen, Tom Pidcock
🗺️ Az útvonal
🚴🏻 A rajtlista
📺 Eurosport 2: 14.00 (női verseny: rögtön a befutó után élőben!) 
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
TEGNAP - 18:16
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
27/11/2022 - 13:03