Még egy hét sem telt el a Tour de France párizsi befutója óta, a kerékpáros világ máris az újabb WT-versenyekre figyel. A lengyel kör vasárnap rajtol, a klasszikusra viszont már szombaton sor kerül San Sebastianban. Ez az a verseny, ahol vissza lehet vágni a francia körön történtekért, vagy fel lehet mérni, ki hol tart a Vueltára, esetleg a világbajnokságra való felkészülésben.
Baszkföldet több okból kifolyólag szeretjük. Egyrészt gyönyörű. Ha szép az idő – jelen állás szerint sajnos ezúttal nem lesz az, bár némi remény mutatkozik arra, hogy délutánra javul  helyzet – akkor valóban leesik az állunk az óceánpartot, kicsit beljebb a gyönyörű hegyeket látva. Másrészt éppen a terepviszonyok miatt ez az a verseny, ahol a komolyabb emelkedőket kedvelők és a klasszikus menők is jogosan bíznak a sikerükben. Végül, de közel sem utolsó sorban a győztesnek járó kalap miatt, ami szerintünk kifejezetten menő!

Luis León Sancheznek például így állt a kalap négy évvel ezelőtt

Fotó: Eurosport

Kerékpár
Fraile az új spanyol bajnok!
12 ÓRÁJA
Maga a verseny nem rendelkezik akkora hagyománnyal, mint a Liège-Bastogne-Liège, vagy éppen a Roubaix. Idén rendezik meg 34. alkalommal, de már a legelejétől kezdve nagy presztízzsel bírt: nyolc évvel indulása után egyből bekerült a megalakuló világkupa-sorozatba, aztán 2005-ben a Pro Tourba is. Két évvel ezelőtt – ahogyan az egész baszkföldi és spanyol kerékpársport – elég nehéz helyzetbe került, ám a Sabadell Guipuzcano bank visszaterelte a helyes útra. Ebben a régióban imádják a bringát, és igenis szükség van erre az egynaposra!
Változott az útvonal

Fotó: Eurosport

Ahogy minden klasszikusnak, ennek is megvan a saját jellegzetes pontja, méghozzá a Jaizkibel nevű hegy (7,8km, 5,84%). A legtöbb esetben itt dőlt el, ki lesz a győztes, éppen ezért a szervezők 2010-ben úgy döntöttek, nem is egyszer, hanem kétszer mászatják meg a mezőnnyel. Erre az évre ismét változtattak az útvonalon, hiszen szeretnék jobban megmutatni a várost. Idén a Jaizkibel, valamint az Arkale (2,7km, 6,3%) második leküzdése után még várni fog a versenyzőkre egy 3km hosszú, átlagban 9%-os meredekségű kaptató, amely kő keménynek ígérkezik, hiszen van 22%-os szakasza is. A teteje mindössze 8,3km-re lesz a céltól, úgyhogy ha ott valaki némi előnnyel tud áthaladni, nagy eséllyel meg is nyeri a San Sebastiant. Taktikai szempontból viszont fogós kérdés, mi a szerencsésebb megoldás: hagyni a támadást az újonnan berakott végső emelkedőre, vagy már a Jaizkibelen támadni.
Az esélyesek
Ha a korábbi kiadásokat nézzük, a legtöbb esetben olyan győztese volt a versenynek, aki inkább számít klasszikus, mint háromhetes menőnek, de bírja az emelkedőket. Tavaly Tony Gallopin bizonyult a legjobbnak, ő most is tagja a mezőnynek, és nem lenne annyira meglepő, ha megvédené a címét, bár nehezebb dolga lesz, mint tavaly volt. Az is megállapítható, hogy általában valaki olyan végez az élen, aki előtte jól teljesített a Tour de Frane-on, és még lendületben van. Ez nem jó hír Alejandro Valverdének, aki látványosan elfáradt a befejezésre, pedig alapesetben – főleg az új emelkedővel – nagyon fekszik neki ez a terep. Ha tökéletes állapotban lenne, Joaquim Rodriguezre tennénk, azon az utolsó kaptatón a mezőny bármely tagját képes lenne leszakítani, de talán még egy kicsit korai számára ez a viadal. Éppen ezért Romain Bardet-ra fogadunk, aki a francia körön még az időfutamot is jól bírta, mer támadni, és végtelenül elhivatott lesz.
Három résztvevőre még felhívnánk a figyelmet. Egyikük Peter Sagan. A szlovák magabiztosan nyerte meg ismét a zöld trikót a Touron, ám egyik szakaszon sem sikerült győznie. Kíváncsian várjuk, mire megy, hiszen az elmúlt években sokat lépett előre a hegyek leküzdésében, és azok között, akikkel együtt érkezhet be az élen egyértelműen ő a leggyorsabb. A kérdés az, leszakítják-e a többiek. A másik érdekes helyzetben lévő bringás Roman Kreuziger. A cseh lett volna Alberto Contador első számú segítője, egyben a Tinkoff B-terve a francia körön, ha a biológiai útlevele körüli bizonytalanság miatt nem léptetik vissza egy héttel a Leeds-i rajt előtt, és nevezik helyette a sokak kedvencévé váló Rafal Majkát. Ettől még a teljes felkészülési időszakot végigtekerte, frissebb, mint a többiek, és olyan motiváció dolgozik benne, mint talán még soha. Egyébként a hírek szerint a Vueltán is ott lesz. Végezetül jó lesz újra látni Dan Martint, aki még a Girón bukott, és most nagyon szeretné megmutatni magát.
Az ESB esélyesei:
***Romain Bardet, Tony Gallopin, Roman Kreuziger
**Ajelandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Philippe Gilbert
*Peter Sagan, Zdenek Stybar, Frank Schleck, Greg Van Avermaet, Laurens Ten Dam, Michael Albasini
Meglepetésember: Adam Yates, Ramunas Navardauskas, Filippo Pozzato
Rajtlista: ITT
Tv: Eurosport, 15:30 (élő)
Kerékpár
Sam Bennett: „Nem vagyok balek, amikor kell, mutatom az erőt”
17 ÓRÁJA
Kerékpár
Van Aert nem tart ott, ahol szeretne, de nem szabad őt leírni
TEGNAP 11:46