Amennyire Belgiumra és Hollandiára figyelünk tavasszal, annyira feledkezünk meg e két kerékpáros nemzetről a nyár során. Nos, leszámítva a következő egy hetet, amely alatt felidézzük a Liège-Bastogne-Liège-t, az Amstelt és a Flèche Wallone-t, valamint megnézünk néhány szenzációsnak ígérkező sprintet Greipel, Bouhanni, Boom, Boasson Hagen, Farrar, Goss, Mezgec és a többiek között.
Már 1908-ban megrendezték az első belga kört, de egyszer sem tudott igazán nagy jelentőséget kivívni magának, hiszen a háromhetes versenyek elvették tőle a figyelmet. Tudva, hogy mennyire imádják a kerékpársportot a Benelux térségben egyértelmű volt, hogy ez a helyzet a modern korban nem maradhat így. 2005-ben, amikor a Pro Tourt létrehozták a holland kör szervezői úgy gondolták, túlságosan könnyű a viadaluk ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, ezért a belga és a luxemburgi kollégáikhoz fordultak. Segítség csak az előbbiektől érkezett, viszont nem is akármilyen, ezért is tartozik az Eneco Tour ma is a legmagasabb osztályba.
Ez az egy hét egyáltalán nem számít jó felkészülési versenynek a Vueltára, hiszen a spanyol körön idén is kétszámjegyű lesz a hegyes etapok mennyisége, míg errefelé az Angliruhoz hasonló emelkedőket csak televízióban lát az ember. Ám ahogyan a tavaszi egynaposokon is, a sok kicsi, de meredek emelkedő is tud fájdalmat okozni, fog is, ráadásul a résztvevők jó része már a szeptemberi világbajnokságra készül, arra pedig ez egy tökéletes állomás.
Kerékpár
Pinot: „Csak akkor megyek a Giróra, ha 100%-os leszek”
13 ÓRA
Az útvonal
Az első négy nap gyakorlatilag teljesen sík lesz. Az első két szakasz a sprintereké, hiszen két – nagyjából – 180 km-es etap vár a versenyzőkre, a nagy kérdés az lesz, képes-e valaki megelőzni az ebben a mezőnyben legnagyobb névnek számító André Greipelt, akin azért teher is lesz bőven, hiszen a Lotto-Belisolnak Belgiumban a szokásosnál is jobban kell szerepelnie.
Szerdán következik egy 9,6 km-es időfutam. Ahhoz képest, hogy három évvel ezelőtt az Eneco még egy prológgal kezdődött, és utána volt egy 14,7 km-es kronó, rá egy esztendőre egy csapat- (18,9 km) és egy egyéni verseny is akadt az óra ellen (17,4 km), ez egy jelentős visszalépés. Nem véletlenül győzött itt korábban Iván Gutiérrez, Tony Martin, volt többször is dobogós David Millar, Sylvain Chavanel. Ettől még nagy csatát fogunk látni többek között Fabian Cancellara és Tom Dumoulin között, de ezen a távon Sagan és Boasson Hagen is a legjobbak között zár majd szerintünk.
Csütörtökön még egy mezőnyhajrás nap következik, bár valamennyi, ilyen síknak számító szakaszon ki kell emelni, hogy bármikor befújhat az oldalszél, ami egy pillanat alatt átalakíthatja az erősorrendet. Amennyiben ilyen nem történik, a lényeg péntektől jön, addig a mezőny jelentős része között jó eséllyel csak az időjóváírások miatt lesz különbség.
Péntektől fognak előbújni az összetett esélyesei. Ezen a napon kerül sor a mini Flandriára, méghozzá egy olyan heggyel, amely már nem szerepel a tavaszi klasszikus útvonalában. A Muur van Geraardsbergen az elmúlt két esztendőben az utolsó napra esett, most kicsit változtattak a programon, de a város és a szervezők néhány évvel ezelőtt kötött egyezsége alapján idén sem maradhatott ki. Nem kevesebb, mint tizennégy – 400 és 2000 méter közötti hosszúságú emelkedő – vár ezen a napon a kerékpárosokra, és mivel lesz olyan, amire kétszer is fel kell kaptatniuk, összesen húszról (!) beszélhetünk a 168,5 km során.
Szombaton jön a Liège-Bastogne-Liège-t idéző nap a legendás Côte de la Redoute-tal. Ez számít a királyszakasznak, ami az elmúlt évek történéseit figyelve egyáltalán nem meglepetés. Ezen a napon összesen tíz „hegy” szerepel a programban, de itt is van olyan, amit többször kell megmászniuk, úgyhogy tizenhat a szám, amit keresünk. Figyelembe véve, hogy már a versenyzők lábában lesz egy pokoli nap, itt már nagyobb különbségek is kialakulhatnak, amik akár a végső sorrendet is eldönthetik.
Vasárnap jön a zárás a mini Amstellel, de nem valószínű, hogy a még ebben a térségben is kisebbnek számító emelkedők jelentősen változtatnak majd az összetetten, pedig a tizennégy hegymenet nem hangzik rosszul. A befutó Sittard-Geelenben lesz, ahol eddig minden évben járt az Eneco mezőnye, az már más kérdés, hogy két esztendővel ezelőtt a verseny történetének egyetlen csapatidőfutamát, tavaly egy egyéni kronót rendeztek itt. A legutóbbi normál szakaszt még 2011-ben Boasson Hagen nyerte.

Tom Dumoulin (balra) idén szeretne visszavágni, amire van is esélye

Fotó: Eurosport

Az esélyesek
Az Enecón alapesetben azok között az időfutammenők között kellene keresgélni, akik jól bírják az ilyen rövid, de néha elég meredek emelkedőket. Idén viszont – éppen a 9,6 km-es táv miatt – inkább azokat kell figyelni, akik jók az ilyen terepen, és az óra ellen sem rosszak. Már tavaly Zdenek Stybar is ebbe a kategóriába tartozott, és a címvédőnek idén is Tom Dumoulin lehet a legnagyobb kihívója, aki látványosan sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Mi rá fogadnánk- persze mindenféle felelősségvállalás nélkül. Ugyanakkor éppen a fent említettek miatt egyáltalán nem kizárt, hogy olyan típusú versenyző zár az élen, mint amilyen Greg Van Avermaet vagy a Nemzetközösségi Játékokat múlt héten megnyerő Geraint Thomas.
Az ESB esélyesei:
*** Tom Dumoulin
**Zdenek Stybar, Geraint Thomas, Greg Van Avermaet
*Edvald Boasson Hagen, Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Fabian Cancellara, Jurgen Roelandts
Meglepetésember: Iljo Keisse, Borut Bozic, Sebastian Langeveld
A teljes rajtlista itt található
Tv: az élő közvetítés minden nap három óra körül kezdődik, néha kicsit korábban. Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken az Eurosporton, a másik három napon az Eurosport2-n közvetítünk. (Kommentátorok: Lantos András, Székely Dávid)
Vuelta a Valencia
Enric Mas nyerte a 3. szakaszt a valenciai körön
18 ÓRA
Kerékpár
„Engem megöl, ha nagy rajtam a nyomás, más meg imádja”
EGY NAP