"Ez egy iszonyatosan nagy győzelem Jaspertől. valaki el tud szakadni egy ilyen minőségi csoportból, és ki tud tartani a célig, az tényleg egy csodálatos teljesítmény. Én sem csinálhattam volna jobban" – mondta Merckx, aki jól tudja, hogy kell Sanremót nyerni.
Tízszer indult, hétszer győzött, vagy ahogy ő fogalmazott: „hétszer volt ötösöm a lottón.” Három alkalommal szólóban ért haza, négyszer pedig lesprintelte az ellenfeleit.
"Jasper tökéletes időpontban indult meg a Poggio alján. Szerencsére ott volt Sören Kragh Andersen is, aki vezetett neki, de amikor ilyen kicsik a különbségek, ez hihetetlenül fontos."
Critérium du Dauphiné
Van Aert-győzelemmel indult az idei Dauphiné
05/06/2022 14:07
A szombati Sanremót betegség miatt kihagyó Stuyvenről talán kevesen tudják, de korábban Eddy fiának, Axel Merckx-nek az utánpótláscsapatát erősítette. A „mester” érthető módon iszonyatosan büszke volt a korábbi tanítványára.
"El sem tudjátok képzelni, mit jelent ez a csapatomban tekerő sok tehetséges fiatal számára. Jasper mindig is kivételesen jó hozzáállással versenyzett. Emellett persze borzasztóan tehetséges is volt, nem véletlenül lett junior világbajnok” - mondta Axel Merckx.
„Most itt van egy elképesztő generáció, Van Aert és a többiek, akik szinte bárhol nyerhetnek. Jasper feladata az volt, hogy taktikailag alkalmazkodjon ehhez a helyzethez. Folyamatosan mondtam neki, hogy dolgozzon keményen, mert egyszer ki fog jönni a lépés. Most itt volt az esély, ő megragadta, és csodálatosan végigvitte. Kragh segítsége ajándék volt odafentről, de ahhoz, hogy az ember nagy versenyt nyerjen, szerencse is kell. Azt meg ne felejtsük el, hogy rettentően erős volt, és tökéletes időpontban indított, úgyhogy a győzelme teljesen megérdemelt."

Jasper Stuyven

Fotó: AFP

Stuyvennek egyébként nem volt sima Sanremója, hisz összesen (!) 13 alkalommal állt félre pisilni, ami a 6 óra alatt sem kevés.
„Soha korábban nem fordult elő hasonló velem. Különösen kellemetlennek éreztem, amikor szólnom kellett a csapattársamnak, Ryan Mullennek, hogy bocsi, de megint meg kell állnom. A kilencedik alkalom után a sportigazgatónk, Kim Andersen viccelődött is, hogy biztos repülök majd fölfelé az emelkedőkön, mert ennyi félreállás után semmi súlyom nem lesz. 70-el a vége előtt álltam ki utoljára, utána csak reménykedtem, hogy gyorsan befejezzük a versenyt. A célban aztán megint rámjött.”
Stuyven egyébként este nyolckor már a monacói lakásában volt, és a barátnőjével ünnepelt. Az eredménytől függetlenül, jó előre lebeszélték a vacsorát.
„Steaket készített nekem, sültkrumplival meg répával. Egy hét tésztaevés után ki voltam éhezve a krumplira.”
Gondolhatnánk, hogy Jasper a győzelme után legalább pihenhetett egy nagyot, és másnap délig aludt, de erre sem volt lehetősége. Korán reggel már ment is tekerni.
„Fél nyolckor beöltözve álltam a ház előtt, és elindultam egy másfél órás körre. Tim Wellens-szel ebben egyeztünk meg korábban. Szóval, nem aludtam sokat.”
(Forrás: Het Nieuwsblad)
Párizs - Nizza
Ha Roglič és Pogačar a mezőnyben van, neked csak a második hely marad
13/03/2022 10:22
Párizs - Nizza
Ki hisz már Wout van Aertnak?
10/03/2022 10:07