Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek előzetesen azt mondta: várakozásai szerint a szerdai győztes a májusi Giro d'Italián szereplő három bringás, a címvédő Fetter Erik (EOLO-Kometa), a 2018-ban és 2020-ban bajnok Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), valamint a 2019-es bajnok Valter Attila (Groupama-FDJ) közül kerül ki. Utóbbi a hétvégén feladta az okcitán körversenyt betegség és napszúrás miatti rosszullét következtében, és végül nem indult az időfutam OB-n.
Az aranyérem Fetter nyakába került, aki 50,86 km/h-s átlaggal 44 perc 50 másodperc alatt tudta le a 38 kilométeres távot. Ezzel 17 másodperccel utasította maga mögé az ugyancsak 50 feletti átlagot tekerő Peákot, és 1 perc 46 másodperccel Somogyi Gergelyt.
Fetter az MTI-nek úgy értékelt, a lábai nem voltak annyira jók, nem igazán elégedett a teljesítményével, mivel nem produkált olyan számokat, mint szeretett volna. Rámutatott arra is, hogy a szélirány kiszámíthatatlan volt, de még így is kedvezőbben alakultak a körülmények, mint tavaly.
Giro d'Italia
„Szerettem volna az itthoni rajt minden pillanatát megélni” – A magyar srácok mesélnek a Giróról
07/06/2022 17:20
"Nyertem, ezzel elégedettnek kell lennem, ez a legfontosabb" - szögezte le. A pénteki pannonhalmi mezőnyverseny kapcsán azt mondta, csapattársával, Dina Mártonnal mindkettejüknek fekszik a pálya és a finálé is, így bizakodóak.
"Jó beállításaim voltak, minden szuper volt, jó wattot is adtam le, meg vagyok elégedve magammal, ennél többet nem tudtam volna menni" - fogalmazott Peák. - "Erik nagyon szereti ezt a szakágat, sokat készül, megérdemelten nyert."
A pénteki ob-n Peáknak ugyancsak a győzelem a célja, mivel fekszik neki a pálya, ugyanakkor kemény versenyre számít.
"Bár az időfutamon mindenki egyedül, magáért megy, de a magyar kerékpársportban ma már senki nincs egyedül, sikeres közösség vagyunk, amire odafigyel a világ" - fogalmazott Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.
Eredmények, egyéni időfutam ob:
férfiak (38 km):
1. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 44:50 perc - 50,86 km/h
2. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 17 másodperc hátrány
3. Somogyi Gergely (Kaposvári Kerékpáros Klub SE) 1:46 perc hátrány
korábban:
nők (19 km):
1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 25:36 perc - 44,51 km/h
2. Zsankó Petra (Cookina ARBÖ ASKÖ Graz) 1:05 perc hátrány
3. Jordán Dorka (Panorama Hungary WCT) 1:29 p h.
Forrás: MTI
Giro d'Italia
A magyar srácok a Giróról - "Egyszer nem éreztem azt, hogy ne lenne esélyem befejezni"
03/06/2022 11:02
Giro d'Italia
Giro-értékelő Fetter Erikkel - ESB podcast
02/06/2022 08:32