Abban nincs sok meglepetés, hogy napjaink egyik legjobban szervezett csapata a Jumbo-Visma.
A magaslati edzőtáborokon át, egészen a grammra pontosan kiszámolt vacsoráig, a holland csapatnál mindenre odafigyelnek. Van rá stáb, van rá keret. Négy-öt versenyzőre jut egy edző, semmit nem bíznak a véletlenre, ilyen erőforrásokkal azért kevés csapat rendelkezik.
A Jumbo-Vismát vezető Merijn Zeemannak 2009-ben még a teljes, 25 fős keretre egyedül kellett odafigyelnie a Skil-Shimanónál, most azonban már azt is "megteheti", hogy lazán kölcsönadja a vezető dietetikusát a belga válogatottnak.
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
10 ÓRÁJA
Nyilván nem jófejségből teszi, hanem a lehető legtöbbet szeretne segíteni Wout van Aertnak.
Martijn Redegeld táplálkozási szakértő már három nappal a versenyzők érkezése előtt Wollongongban volt, megnézte a szállást és a konyhát, felderítette a helyi üzleteket, és felkészült egy kemény hétre.
Hisz ezekben a napokban a komplett, 8 fős keretre oda kell figyelnie, hiába van például Stuyvennek, Lampaertnak vagy Dewulfnak saját dietetikusa.
Tudom, kinek mi a kedvence, az időfutam után Remco Evenepoel és Yves Lampaert például a megszokott rizssalátáját kapta csirkével, avokádóval és mangóval.
Három versenyző dietetikusával külön beszéltem, így tudom, esetükben mire kell odafigyelni. Engedélyt kaptam arra is, hogy pár srácnak grammra pontosan kiszámoljam a vacsoráját. Amint vége az edzésüknek, azonnal megkapom a számaikat, tudom mennyit mentek, és mennyi energiát égettek el. Így ezekből meg tudom határozni, hogy aznap este mennyit ehetnek.”
Önmagában ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlatban nyilván nem az.
„Pár napja Wout küldött nekem egy fotót, amint épp megállnak edzés közben kávézni, és bevág egy szelet tortát. Pici tejszínhabbal meg karamellaszósszal a tetején. Ilyenkor nekem meg kell próbálnom kiszámolni, hogy körülbelül hány kalóriát és szénhidrátot tartalmaz a sütije, aztán ennek alapján módosítom a napi étrendjét.”
Van Aert és Redegeld 2020 januárja óta dolgozik együtt, a szakembert természetesen Wout javasolta a belga szövetségnek.

Martijn Redegeld táplálkozási szakértő (HLN.be)

Fotó: From Official Website

„Januárban kaptam egy telefonhívást, hogy lenne-e kedvem eljönni Ausztráliába. Egyből igent mondtam. Örülök, hogy egy válogatottnál a vb előtt ennyire odafigyelnek az étkezésre. Nemrég tartottam egy előadást a junior meg az U23-ban tekerő srácoknak, és sokak számára a verseny előtti meg utáni táplálkozás-optimalizálás, még mindig újdonságnak számított.”
Bár Redegeld a Jumbo-Visma alkalmazásában áll, természetesen az összes vb-n induló kerettagnak segít. A versenyzők többségét jól ismeri, hisz pár éve Quick-Stepnél utánpótlás soránál kezdett, majd rövid ideig az első csapat munkáját is segítette.
Aztán jó érzékkel elment a Jumbóhoz, és nyáron ott Jonas Vingegaard mellett, a Tour-győztes csapatban.
„Nehezen tudom megmondani, mi volt pontosan az én részem a Tour de France megnyerésében, de szerintem az elég jó jel, hogy három hét alatt egyetlen versenyzőnk sem betegedett meg, és mindenki gond nélkül tartotta a súlyát.”
Redegeld ezen a világbajnokságon sem akart semmit a véletlenre bízni, ezért három nappal a versenyzők előtt Ausztráliába repült.
„Mivel a Jumbo-Vismánál megszokottakkal ellentében itt nincs velünk szakács, szerettem volna előzetesen megvizsgálni a szálloda konyháját. Amikor megláttam a hotel étlapját, az egy esküvői partira pont szuper lett volna, de a profi kerékpárosok nem sokra mennek hamburgerrel meg sültkrumplival. Wout is szereti ezeket, csak nem a vb előtt.”

Wout Van Aert Styven és Lampaert társaságában

Fotó: AFP

Redegeld ezt követően meglátogatta a helyi szupermarketeket.
„A súlykorlátozás miatt, néhány táplálékkiegészítőt leszámítva, szinte semmilyen élelmiszert nem hoztunk magunkkal Belgiumból. Wout és Nathan imádja a Jumbónál kapható túrót, de az itt ugye nincs, így be kellett szereznem valami hasonló joghurtot. Amihez aztán egy kis fehérjeport adtam hozzá.
Ausztráliában minden más, még a gyümölcsök íze is. A mangó például kevésbé édes, mint amit Európában megszoktuk. Mivel a vacsorához mérleggel érkeznek a versenyzők, pár darabot Sydney-ben kellett beszereznünk. Mivel nem volt mindenkinél.”
A holland szakember nem az egyetlen „igazolás” a csapatban, Dirk van de Ven személyeben egy Jumbós szerelő is segíti a belga válogatott munkáját.
„Számomra nagy megtiszteltetés, hogy itt dolgozhatok. Higgyétek el, amennyiben Remco vagy egy másik, nem jumbós belga nyeri a vb-t, ugyanúgy az asztalon fogok táncolni, mint a többi stábtag.”
forrás: HLN.be
Kerékpár
„Olyan őrület lesz, mint anno Boonen körül volt” – Lefevere szerint meg kell védeniük Evenepoelt
TEGNAP - 08:33
Kerékpár
Evenepoel óriásit ment, Valter Ati ugyancsak, Van der Poelt letartóztatták - ESB podcast
25/09/2022 - 10:59