Minden versenyző kezében ott a recept, hárman mégis rendre bucira verik a mezőnyt. Vajon miért?

Olivier Naesen feltette a nagy kérdést, hogy vajon mitől olyan jó Wout van Aert, Jualian Alaphilippe és Mathieu van der Poel. A legjobb, hogy a belga megoldással is szolgált.
„Az egész mezőny tudja, mit kell csinálni ahhoz, hogy gyors legyél: profi módon kell edzeni, jól kell kajálni és sokat kell pihenni. De miért van az, hogy három versenyző ugyanolyan értékeket produkál a laboratóriumi teszteken, mint a többiek, a versenyen azonban mégis külön kategóriába esik?”
Kerékpár
Van Aert nem viccel: rámegy a Roubaix-ra, a Flandriára és a többnaposokra is
18/01/2022 09:08
Miért van az, hogy ők hárman baromi sok versenyt nyernek a többiek pedig nem? Ez egy csomó dologtól függ: versenyintelligencia, önbizalom, bátorság, félelem, és hogy például mennyi fájdalmat tudsz elviselni egy adott napon.
„Mindig lenyűgöz, mennyire végletekig kihajtva érkezik meg Mathieu a célba. De Van Aert és Alaphilippe mellkasa is ugrál, mint egy trambulin, miközben hanyatt fekszenek az aszfalton. Ők sokkal mélyebbre tudnak ásni magukban, mint a többi kerékpáros.”

Mathieu van der Poel

Fotó: AFP

A 2021-es szezon eléggé felejthetőre sikerült Naesen számára. Tavasszal, ami a kedvenc időszaka, egész egyszerűen nem volt tényező. Ma már tudja, hogy részben azért, mert karrierje során túl keveset pihent.
„Mindig szerettem 70-80 napot versenyezni egy évben, de ez az idő elmúlt. A klasszikus menők a tavasz végeztével legalább két hétre mindig leálltak. Én viszont nyomtam tovább, mert jó eredményeket akartam utána is.”
„Így azonban hosszú távon az ember egyre kimerültebb lesz, és csak középszerű eredményeket tud hozni. Úgyhogy innentől kezdve rövid pihenőidőszakokat akarok majd beiktatni a szezonba. Így talán frissebb leszek a fontos versenyeken. Most évek óta először volt egy hathetes pihenőm. Régen folyton tekertem, mert nem mertem pihenni.”

Oliver Naesen | Paris - Roubaix 2021

Fotó: Getty Images

Naesen arról is beszélt, hogy az állandó és rendkívül erőteljes médiafigyelem komoly hatással van a versenyzők mentális egészségére.
A mókuskerék a közösségi média miatt sosem áll le. Ennek már voltak is áldozatai.
"Én, ha például gyengén mentem egy versenyen, el is távolítom magam ezektől a platformoktól, mert azok ilyenkor csak negatívan hatnak. Ilyenkor, amikor bemegyek a boltba, azt képzelem, hogy az emberek néznek rám, és azt mondják: "ott az a béna srác, akit a többiek simán lenyomtak."
https://i.eurosport.com/2022/01/09/3282933.jpg
Szerinte a média befolyásolja a versenyzők viselkedését is.
Van egy félelem attól, hogy megzuhansz, amikor mutatnak a tévében. Sokan pedig úgy vannak vele, hogy nem kockáztatják meg a dolgot, és inkább lesznek 25.-ek, csak ne lássák őket összeomlani.
"Őszintén szólva a kevésbé jó napjaimon én is csináltam már olyat, hogy félelemből nem mentem a nagyok után, hogy azok aztán esetleg leszakítsanak.”
via wielerrevue.nl
Kerékpár
Van Aert nagy egynapost nyerne tavasszal, amire bombaerős csapatával minden esélye megvan
15/01/2022 11:08
Kerékpár
Evenepoel: "Leülünk beszélni van Aerttal, hogy tiszta lappal indulhassunk”
13/01/2022 11:37