Természetesen szerettem volna indulni, a vágy bennem van, de a tavaszi egynaposok most előnyt élveznek. Egyszerűen hiányozna az a pár hét pihenés, amitől kellően friss lehetnék az országúti rajtra. Ha viszont bevállalom a vb-t, akkor hetekkel eltolnám a cyclocross-szezonomat.
Rövid, de érthető indoklás Wout van Aert részéről, aki a hátsérülésével bajlódó Mathieu van der Poelhoz hasonlóan lemondta a január végén megrendezésre kerülő cyclocross-világbajnokságot. Vagyis a két legnagyobb sztár, a vb-ket 2016 óta uraló két versenyző a hónap végén biztosan nem lesz ott Fayetteville-ben.
„Nem a csapat döntött helyettem, hanem közösen találtuk ki, mi lenne a legjobb nekem” – mondta van Aert, aki 2016 és 2018 között sorozatban háromszor nyert vb-aranyat.
Kerékpár
Van Aert nem viccel: rámegy a Roubaix-ra, a Flandriára és a többnaposokra is
18/01/2022 09:08
„Biztos vagyok benne, hogy esetemben nem működne egy olyan rendszer, ahol egyértelműen megmondják nekem, mikor és hol versenyezhetek. Én is tisztában vagyok azzal, hogy a vb három héttel kitolná a cyclocross-szezonomat, és minden a pihenés rovására menne. Nekem az a célom, hogy lehető legjobb formában érkezzek meg a tavaszi egynaposokra, és ebbe a világbajnokság, meg a hosszú utazás most nem fér bele. Mindig is az első szerelmem marad ez a szakág, de idén nincs lehetőségem bevállalni a vb-t.”
Az elmúlt három világbajnokságot megnyerő van der Poel mellett tehát van Aert sem lesz ott az év versenyén, a montiban olimpiai bajnok Tom Pidcock viszont vállalja az indulást, és így természetesen az egyik legnagyobb aranyesélyessé lépett elő.

Mathieu Van Der Poel és Wout Van Aert

Fotó: AFP

„Sajnálom, hogy nem jönnek, de a világbajnoki arany akkor is világbajnoki arany, ha ők ketten nem lesznek ott a mezőnyben” – mondta az Ineos brit versenyzője, aki crossban volt junior és U23-as világbajnok, két éve meg vb-ezüstöt szerzett a felnőttek között Dübendorfban.
Ami pedig a szakágat az elmúlt három évben uraló Mathieu van der Poelt illeti, az Alpecinnél jelenleg a ’teljes felépülésnél semmi nem lehet fontosabb’ elvet követik, és nem kezdenek el már most azon pánikolni, hogy mi lesz a tavaszi egynaposokkal.
A csapat egyik főnöke, Philip Roodhooft elmondta, a hátsérülés miatt még van der Poel pontos versenynaptárát sem állították össze, szóval január elején teljesen felesleges feltenni azt a kérdést, hogy ott lehet-e például a Strade Bianchén. Ami biztos, a holland versenyző háta továbbra sem bírja a folyamatos terhelést, és bár műteni nem kell, most teljes nyugalomra van szüksége. Vagyis a versenyzés számára egy ideig szóba sem jöhet.
Kerékpár
Van Aert nagy egynapost nyerne tavasszal, amire bombaerős csapatával minden esélye megvan
15/01/2022 11:08
Kerékpár
Evenepoel: "Leülünk beszélni van Aerttal, hogy tiszta lappal indulhassunk”
13/01/2022 11:37