Ahogy korábban ígértem, az edzőkről lesz szó. Pontosabban az én edzőmről, Julien Pinot-ról. Focista fejjel gondolkodva nyilván nehéz ezt felfogni, de egy év alatt mi talán tíz alkalommal sem találkozunk. Mégis ő az, aki mindenkinél jobban ismer.

Nincs ebben semmi meglepő, az edzőkkel való személyes találkozás nem túl gyakori a mi sportágunkban. Hisz Julien nem csak értem, hanem további tizenvalahány srácért is felelős. Egy edzőtábor viszont jó alkalom arra, hogy összefussunk, még akkor is, ha csoportokra vagyunk bontva.
Julien Pinot megjegyzése: "Ez valóban sportági sajátosság, hogy ilyen keveset látjuk egymást. Idén hárman vagyunk edzők az FDJ-nél, és nekem kilenc emberem van."
Olympic Games
Primoz Roglic: „Hülyeség ezt a sikert egy Tour-győzelemhez hasonlítani”
9 ÓRÁJA
Amikor az FDJ-hez kerültem, az volt a kérésem, had dolgozzak tovább Hervé Boussard-al, aki juniorkorom óta edzett. Ebbe szó nélkül belement a vezetőség, csak sajnos Hervé hamarosan elhunyt. Pinot ekkor került a csapathoz, összeismerkedtünk, azonnal egy hullámhosszra kerültünk, szóval nem is volt kérdés a további közös munka. Diszkrét, bizalmas, nagyon hozzáértő, és még kerékpárok fejlesztésében is részt vesz. Kevesen tudják, de doktori diplomája van.

MjAyMTAxZTliMWFjNmM3MGU4MjMwODU2YTc2NTY4NDc3YWQ1YjE.jpg

Fotó: Eurosport

Julien Pinot: "Amikor Hervé 2013 nyarán elhunyt, Arnaud úgy döntött, hogy rám bízza magát. Nagyon kötődtek egymáshoz, szóval nekem fiatal edzőként nem volt könnyű dolgom. Alaposan átbeszéltünk mindent, és csak nagyon lassan, lépésről-lepésre szoktattam át az én módszereimre. Nem akartunk azonnal drasztikus változást eszközölni a napi munkában."
Keveset látjuk egymást, de annál gyakrabban beszélünk. Úgy két naponta. Főleg írásban kommunikálunk, WhatsApp-on vagy az FDJ saját appján keresztül, ahonnan letöltöm az edzéseimet. Julien mindent kommentál, állandóan véleményez, és folyamatosan segít nekem a szervezésben. Arra is azonnal reagál, ha egyik reggel havazni kezd, és nem tudok kimenni tekerni. Ilyenkor – akárcsak egy laza megfázás esetén – gyorsan újratervez. Mindig nyugtat, nem siettet, szinte állandóan hangsúlyozza, hogy nincs értelme elázni, maradjak inkább bent a jó melegben.
Az évek során tökéletesen megismert, tudja mennyire igényes vagyok. Ha egy nap végén rossz érzéseim vannak, azonnal nyugtatni kezd. Elképesztően pozitív, nagyon motiváló valamennyi üzenete, kicsit több is annál, mintha simán csak az edzőm lenne. Azt szoktam mondani, a feleségem belelát a fejembe, ő viszont a számok alapján tudja megmondani, milyen állapotban vagyok. Pedig tényleg alig találkozunk. Tavaly egy versenyemre tudott eljönni, mondjuk az pont a Milánó-Torinó volt, amit megnyertem.
"Nálunk tényleg mindenki kerékpárőrült a családban" - részletek Arnaud Demare naplójából | Eurosport
A gran canariai edzőtábort követő pár napban szerencsére minden rendben ment itthon. Jól aludtam, jókat ettem, és rendesen haladt a bicó. Növeltem egy picit a tekerések intenzitását, főleg intervall edzéseim voltak. De egy ideje már megint kint vagyok Spanyolországban, az FDJ edzőtáborában. Elchében lakunk Alicante mellett, mert Calpéról a kevés nyitvatartó szálloda miatt most le kellett mondanunk.
Julien Pinot: "Szeretnék, persze, hogy szeretnék többször ott lenni a versenyeken, bár vannak csapatok, ahol az edzők soha nem mennek el megnézi az emberüket. Erre mindig azt mondom, ha többen lennénk, nekem is több időm lenne utazni."
Elképesztően hálás vagyok neki azért a munkáért, amit értünk tesz. Eddig csak egyszer volt egy hosszabb és komolyabb beszélgetésünk, még a 2019-es szezon végén. Hiába nyertem - azt hiszem - 6 versenyt, nagyon magam alatt voltam, és csalódásként éltem meg a komplett évet. Julien akkor átjött hozzám, és leültünk beszélgetni. Órákig ültünk egymással szemben, és elmondtuk, ki mit gondol a másikról. Én arra kértem, hogy ne finomkodjon, és mondja el miben hibáztam. Mondja el, ha keveset edzek, vagy ha valamivel nem elégedett. Nem ordibáltunk egymással, nem csapkodtuk az asztalt, őszintén beszélgettünk egy nagyot. 
Emlékszem az egyik javaslata az volt, hogy ha intervall edzéseim vannak, akkor a speckó feladatok között se engedjek ki, és tartsak egy nagyobb átlagot.
Julien Pinot: "A csapat elvárta tőle a győzelmeket, mi azonban egy kicsit klasszikus központú tervet raktunk neki össze. Miközben van der Poel meg Van Aert szinte repült, Arnaud ott erőlködött saját sor nélkül. Ez se neki, se a segítőinek nem jött jól, alig volt sikerélményük. Épp ezért 2020-ra egy teljesen sprintközpontú programot állítottunk össze, rengeteg időt töltött a vonatával és azt kértük tőle, nyerjen minél több mezőnyhajrát. Idén is ez lesz a cél, a várhatóan sprinttel végződő klasszikusok mellett a sík szakaszokra fogunk koncentrálni."

julien-pinot-les-pros-doivent-montrer-l-exemple-et-on-a-donc-tres-rapidement-conseille-a-nos-coureurs-de-ne-pas-sortir-pour-s-entrainer-photo-er-equipe-goupama-fdj-1584553658.jpg

Fotó: Eurosport

Mindkettőnknek kellett ez a beszélgetés, mert még közelebb kerültünk egymáshoz. Mintha egy párkapcsolati terápián lettünk volna. Azóta Julien próbál néhány edzésemen személyesen is jelen lenni, ilyenkor felül a robogóra, én meg mögötte stéherezek. Amikor meglátogat, mindig veszek neki egy apróságot. Tudom, viccesen hangzik, de nem tehetek róla, ilyen vagyok. Ha átjön, szeretem valami kis hülyeséggel meglepni. De néha megkérem arra, hogy hozzon nekem minőségi csokit meg mézet, mert a Vogézekben, ahol ő lakik, ezek kifejezetten jók.
Tökéletesen megbízom benne, de szerintem a tudását az eredményeim igazolják. Már ott tartunk, hogy tőle kapok időpontot arra, hogy mikor érdemes hosszabbat pihenni, és esetleg elutazni pár napra. Tavaly Morgane-nal elmentünk La Clusaz-ba nyaralni, és Julien olyan programot állított nekem össze, hogy tényleg elég időt tudtunk együtt tölteni. Pedig közben tekertem is. De ő alapból ilyen beállítottságú, tudja, hogy a pihenésre és a kikapcsolódásra időt kell hagyni, mivel egyik versenyzője sem robot. Tökéletesen alkalmazkodik hozzád, és a te igényeidhez.
És hát érdemes rá hallgatni, még ha elsőre nem is jönnek az igazi érzések. Az előző szezonban megnyertem a Tour Poitou-Charentes-t, majd előírt nekem öt edzés nélküli napot. Nem értettem az egészet, közeledett a Giro, nekem meg le kellett tennem a kerékpáromat. Féltem, hogy az év fő verseny előtt elúszik a jó forma. Erre csak rátett egy lapáttal, hogy luxemburgi körön eléggé szenvedtem, és alig haladtam. Ő viszont végig nyugtatott. 

EsRolmLXMAQjJPi.jpg

Fotó: Eurosport

A Giro elején pedig varázsütésre megjött a forma, és szinte repültem. Azonnal írtam is neki, hogy itt vannak a jó érzések, amiket olyan régen vártam. A történet többi részét már ismeritek, erősebb hónapom volt, mint augusztusban.
Julien Pinot: "Arnaud ilyen. Ha megnyugszik, és látja, hogy jönnek a győzelmek, nem kérdez többet. Amikor elveszíti önbizalmát, sokat aggódik, kevesebbet nyer, miközben fizikailag ugyanolyan erős. De ez jellemző az igényes sportolókra. Az én értelmezésben a mi poharunk mindig félig tele van, minthogy félig üres lenne."
Elindít, motivál, végig fogja a kezem, hisz saját magamnál is jobban ismer. Julien ilyen. Egyszerűen van egy veleszületett tehetsége ehhez a munkához. És ez számomra egy olyan érték, ami egyszerűen megfizethetetlen.
(Arnaud Demare)
ouest-france.fr
Olympic Games
Evenepoel a mai nap után nem indítaná magát az időfutam vb-n
TEGNAP 16:57
Olympic Games
Roglic nyerte az olimpiai időfutamot
TEGNAP 10:15