A hírrel nyilván mindenki találkozott, tegnap este hivatalossá vált, hogy Marc Hirschi felbontja a szerződését és elhagyja a Sunwebet (Team DSM). De miért vált ennyire váratlanul csapatot a tavaly év egyik legnagyobb felfedezettje?


Hisz 2021 végéig élő szerződése volt, és egy decemberi interjúban még véletlenül sem utalta arra, hogy problémája lenne a csapattal. Ahonnan az elmúlt időszakban Marcel Kittel, Warren Barguil, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman meg Michael Matthews is eljött, és nem mindenkinek sikerült simán távoznia.
Sőt, gondoljunk csak Kelderman nemrég adott nyilatkozatára, ahol a csapatvezetés tavalyi Giro végén mutatott "érdekes" hozzáállásáról mesélt egy hosszú interjúban.
Kerékpár
Vas Blanka: „Egy dobogónak tudnék örülni”
4 ÓRÁJA

Miért jön el Hirschi?


A szerződése részleteit nyilván nem ismerjük, így nem tudni, hogy ilyen esetre volt-e például rögzítve egy konkrét kivásárlási ár, amit az új sorának most ki kell fizetnie. Vagy tényleg mindenkit meglepett a döntés és közös megegyezéssel távozhatott. Hisz élő megállapodása volt a Team DSM-el (ex Sunweb) a következő szezon végéig, és a kerékpársportban azért nem túl gyakori, hogy valaki ezt meglépje. Főleg nem egy ekkora név.
Ne felejtsük el, Hirschi nagyot ment 2020-ban, ami mindössze a második profi szezonja volt. Szakaszt nyert a Touron, bronzérmes lett a vb-n, és megnyerte a Flèche Wallonne-t. Mindezt 22 évesen.
WielerFlits-nek karácsony után adott interjúban még véletlenül sem utalt arra, hogy mondjuk zavarnál Bardet megszerzése vagy elégedetlen lenne a helyzetével. Sőt, pont arról beszélt, hogy örül a kapitányi szerepnek, és egy igazi egynapos menőként tekint magára. 
Felmerül lehetőségként, hogy esetleg a versenyprogramja miatt kapott össze a vezetőséggel, akik nem támogatták az olimpiai indulást illető terveit.

000_8R394C.jpg

Fotó: Eurosport

Hova igazolhat?


Nyilván egy ekkor név esetében nem sok sor jöhet szóba, főleg nem ennyire későn, január elején. Hisz már majdnem mindenhol kialakultak a keretek, és többé-kevésbé a 2021-es versenyprogramok.
Elsőre nyilván az INEOS-Jumbo páros juthatott eszünkbe, de ott már nincs szabad hely. A Qhubeka-ASSO a svájci vonal miatt jöhet képbe, hisz a főszponzor egy svájci sportszergyártó cég, ráadásul a csapat BMC kerékpárokat használ. Márpedig Hirschi menedzsere, Fabian Cancellara ennek a márkának a nagykövete. Ráadásul a 22 éves versenyző személyi szponzora a Breitling óragyártó cég, melynek főnökével George Kernnel baráti kapcsolatot is ápol. Kern pedig nemrég bejelentette, hogy támogatóként szeretne beállni a Qhubeka-ASSOS mögé.
Cancellara miatt nyilván a Trek-et sem lehetne azonnal kizárni, de a Gazzetta megkeresésére az amerikai csapat már tegnap este közölte, hogy náluk most nem jöhet szóba a svájci versenyző.
És persze ott az UAE Emirates, ahol hisznek a fiatalokban, Aru távozása miatt pénz is lenne Hirschire, és az érkezése nagyon az egynapos sor egyensúlyát sem borítaná meg. Holland sajtóinformációk szerint pont Pogacar csapata lesz a befutó, bár a hivatalos bejelentésre állítólag még egy kicsit várni kell.
Kerékpár
Philippe Gilbert búcsúzik: „A virágokat a dobogón adjátok ide, ne a rajtnál, köszi!”
9 ÓRÁJA
Kerékpár
Karbonsemlegesség karbonvázon?
TEGNAP 15:27