Oleg Tinkov elhatározta, hogy felépíti a világ legjobb kerékpáros csapatát. Ennek érdekében Peter Sagan után Ivan Bassot is megszerezte. Abba a Tinkoff-Saxoba, ahol már egyébként is ott teker Contador, Majka és – a szerződését épp a napokban két évvel meghosszabbító – Rogers.
Hogy megértsük, a 36 éves olasz versenyző miért épp a Tinkoff csapatát választotta, menjünk vissza az időben 2009. szeptember 20-ig.
A Vuelta utolsó szakasza után ugyanis ezen a napon találkozott egy elegáns madridi étteremben Ivan Basso és Alberto Contador. Hosszasan beszélgettek majd megállapodtak abban, hogy egyszer együtt versenyeznek. És az lesz a világ legerősebb együttese. (Egyébként pár héten keresztül, még a Discoveryben csapattársak voltak). Akkor ez egy jól hangzó ígéretnek tűnt, mára valóssággá vált.
Tour de France
Bennett nem, Cavendish viszont ott lesz a Touron!
EGY ÓRÁJA
Ráadásul Bassot nagyon régen szeretné megszerezni Oleg Tinkov. Az orosz milliomos már 2007-ben meghívta a Forte dei Marmiban található villájába a kétszeres Giro győztes olasz versenyzőt, de akkor elegendő pénz hiányában nem sikerült megállapodni.

Basso és Majka. A coloradói körön még ellenfelek, jövőre már csapattársak lesznek

Fotó: Eurosport

Most összejött az üzlet, és Basso a Tinkoffhoz igazolt. Nem csak Contador, hanem az olasz körversenyen várhatóan első számú emberként funkcionáló Majka is örülhet ennek a hírnek. Kapott maga mellé egy hihetetlenül rutinos, komoly Giros múlttal rendelkező segítőt.
Nézzük, melyek lehettek azok az érvek, melyek alapján Basso a Tinkoff csapatát választotta:
  • Komoly tervek, új kihívás
Lehetőséget kapott arra, hogy pályafutása végéhez közeledve jelentős célokért küzdjön. Nem mint első számú ember – hisz arra saját bevallása szerint nem lenne esélye – hanem egy fontos csapatemberként. Majkát Giro, Contadort Tour győzelemhez segítheti jövőre.
  • Egy igencsak jó fizetés
A World Tour mezőny egyik legkisebb költségvetésű (és igencsak bizonytalan jövővel rendelkező) együttesétől az egyik leggazdagabb csapathoz került. Bassonak lehetősége van arra, hogy 36 évesen is komoly összegért tekerjen. Nem elképzelhetetlen, hogy új állomáshelyén 1.5 millió euró körüli éves fizetést kaphat.
  • Scarponi példája
Egy másik korábbi Giro győztesnek már bejött a váltás. Michele Scarponi életkorából kiindulva szintén megtehette volna, hogy visszavonul, ő azonban az új kihívást – és így az Astanát – választotta. Az olasz kör 2011-es győztese is belátta, kapitányként már nem lehetne esélye valamelyik háromhetesen. Ezért beállt segíteni egy korábbi ellenfél, Nibali mellé. De ott volt Aru csapatában is. Az eredmény? Egy Giro dobogó és a sárga trikó. Scarponi mindkét eredményben igencsak benne volt.
  • A menedzser személye
Nem elhanyagolható, sőt igencsak fontos szempont. Basso ismét együtt dolgozhat azzal a Bjarne Riisszel, akinek segítségével még 2006-ban (CSC versenyzőként) Giro d'Italiát nyert.
  • Az olasz vonal
Bár dán csapathoz került, sok honfitársával dolgozhat együtt a következő szezonban. Ez pedig egy olasz versenyzőnek nagyon fontos. Csapattársa lesz Tosatto, Boaro és Bennati, de a szakmai stábban – elég csak Fabrizio Guidi sportigazgatóra gondolni – szintén jó pár olasz dolgozik.
  • Motiváció
Bár elég régen – 2012 októberében a Japán kupán – nyert utoljára, Basso érez még magában elég erőt arra, hogy hasznára legyen a 13-15 millió eurós költségvetéssel dolgozó Tinkoff-Saxonak. A tulajdonos, Oleg Tinkov ráadásul ragaszkodott hozzá. Komoly célokért küzdő keret tagja lesz, és nem mellesleg a világ egyik, ha nem a legerősebb csapatához tartozhat.
Tour de France
Íme az idei Tour de France útvonala
5 ÓRÁJA
Kerékpár
Filutás Viktor címet védett, Wout van Aert az új belga bajnok
8 ÓRÁJA