Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Peák Barna: „Érezhetően fejlődtem a tavaszi egynaposok óta”

Bodnár Gergő

Frissítve 08/06/2021 - 21:29 GMT+2

A Team BikeExchange versenyzőjével a Critérium du Dauphiné után beszélgettünk.

Peák Barnabás

Fotó: Twitter

Miközben Milánóban véget ért a Giro, pont elkezdődött a Critérium du Dauphiné, ahol Bodrogi Laci és Szeghalmi Bálint után, harmadik magyarként, Peák Barna is rajthoz állhatott.

A Team BikeExchange versenyzője mesélt a tavaszi egynaposok óta érezhetően pozitív irányba változó formájáról, a sportigazgatóktól érkező visszajelzésekről, a közelgő országos bajnokságról (ahol Barna címvédő az időfutamban) és a gironai költözésről.

Mennyire volt durva a Dauphiné belülről?
Nekem ez most nagyon tetszett. De azért is, mert jó formában érkeztem, és érezhetően fejlődtem a tavaszi egynaposok óta. Ha a pár hónappal korábbi erőállapotban meg súllyal jövök ide, biztos nagyon szenvedtem volna. Ezzel szemben most részt is tudtam venni a versenyzésben, nem csak a mezőny végén „lobogtam”. Például akkor is tudtam gond nélkül vinni fel kulacsot, amikor komoly menés volt. És amikor ez a mezőny úgy igazán elindul, azt azért lehet érezni. Itt tényleg mindenki láthatóan nagyon jó erőben volt.
A nagy hegyek is jól estek?
Azért ott szenvedtem, de nem úgy, mint a szárazföldre dobott hal, hanem mint aki az árral szemben úszik. Ez a hasonlat most jutott eszembe, de nagyon jól illik ide. Az utolsó két, négyezer méternyi szintet tartalmazó nap kihívás volt, de megküzdöttem vele. Tényleg úgy érzem, hogy nekem ez a Dauphiné most nagyon jól ment.
A versenyed utáni értékelés során mit mondtak neked?
Volt a végén és menet közben is dicséret, illetve természetesen akkor is szóltak, ha valamit nem jól csináltam. Erre oda kell figyelni, hogy tudjak belőle tanulni. Lorenzo Lapage, a sportigazgatónk elégedett volt, ő és Pinotti is profi, de közben elég laza ember, nem stresszelnek minket feleslegesen, lehet dolgozni. Amikor pedig rendszeresen jön a dicséret, te meg belül érzed, hogy tényleg jól megy, az egy tökéletes kombináció.
Mesélted korábban, hogy szeretnél kiköltözni Girónába. A Tour de Hongrie óta végig kint, Spanyolországban készültél?
Igen, és én már jó ideje nem is repültem. A verseny vége után a csapattársaimmal kivezettünk Gironába, aztán onnan mentünk ki a Dauphiné rajtjára kocsival, majd Les Gets-ből hétfőn jöttünk haza. Szóval elég sokat autóztam, viszont nem kellett repülnöm.
Az igaz, hogy Gironában épp lakást keresel?
Igen, egy ideje beköltöztem Kadenhez (Groves, a BikeExchange ausztrál sprintere), aki lassan megy tovább Andorrába, ahol a fél csapatunk lakik. De addig nála vagyok, és természetesen beszálltam a költségekbe. A magyar bajnokságra hazarepülök, de remélem addig találok egy jó albérletet, és június végén már úgy tudok visszajönni, hogy megvan a kinézett lakás.
Ugyan nem volt ott Pogacar meg Roglic a mezőnyben, de neked, hogy tetszett az Ineos?
Annyira sokat azért nem láttam őket, mert végig teljesen elöl mentek. Ha megjöttünk sprintre, akkor kikerültük őket, amikor meg jöttek a hegyek, ők húzták a sort.
picture

Peák Barnabás

Fotó: AFP

Mennyire tudtál beszélgetni a mezőnyben? Egyáltalán szoktál másokkal?
Beszélgetős típus vagyok, bár annyi mindenkit még nem ismerek, és amúgy sokan inkább a honfitársakkal társalognak, ha egymás mellé kerülnek. Én most Michel Riesszel (Trek) beszélgettem, de az sem annyira extra. Negatív élményem nem is volt, szerencsére minden bukásból kimaradtam.
Szobatárs?
Damien volt (Howson, aki megnyerte a Tour de Hongrie-t). Őt nagyon szeretem, vele remekül kijövünk.

A következő versenyed akkor az országos bajnokság lesz?
Igen, az ob-re jövök haza, és természetesen szeretnék címet védeni. Ezért a következő 10 napban sokat fogok ülni az időfutam kerékpáron, próbálok mindent megtenni azért, hogy jól menjek. A mezőnyverseny már más, ott benne van a pakliban, hogy elmegy egy szökés, viszont ha együtt jövünk, szerintem én bízhatok a sprintemben.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés