Alberto Contador bejelentette, nem kíván részt venni a hazai rendezésű világbajnokságon (időfutam: szeptember 24., mezőnyverseny: szeptember 28.). Ennek ellenére tegnap bekerült a bő spanyol vb-keretbe. Érvek és ellenérvek miért menjen, vagy épp ne menjen Contador a ponferradai világbajnokságra.
  • Menjen, mert... (Székely Dávid)
A hazáját képviseli. Spanyolországot. Egy olyan népet, amelynek most nagyobb szüksége van a kerékpáros sztárjaira, mint valaha. Azokban a napokban, melyek során egyre (Movistar) csökkent a spanyol WT-együttesek száma, amikor Baszkföldön már nemhogy az Euskaltel, de a pici, kontinentális csapat is megszűnt, muszáj ott lennie.
Kerékpár
Ez történt a Giro 4. szakaszán
10 ÓRA
Nem maga miatt, hanem a jövő miatt. Mert néhány év múlva elköszönünk tőle, még korábban Joaquim Rodrigueztől is, és noha Alejandro Valverde – a hírek szerint – hamarosan egy hároméves szerződést ír alá, ő sem lesz már fiatalabb.
Mögöttük pedig nagy az űr. Mert hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy Intxausti még fiatal, pedig már huszonnyolc éves. A spanyol időfutambajnok Jon Izaguirre is huszonöt. Nincs egy Arujuk, Pinot-juk, nem náluk teker a két Yates, de mondhatnánk Valgrent is. Márpedig példaképek kellenek ahhoz, hogy a következő Contador egyszer csak feltűnjön.
Ha egyetlen világbajnokság van, amire el kell mennie, akkor az a hazai. Félre kell tennie, hogy milyen viszonyt ápol Valverdével és Joaquim Rodriguezzel. Hogy a pálya nem fekszik neki, és nincsen reális esélye a győzelemre. El kell mennie. Ahogyan ott lesz Nibali, ott lesz Froome és Wiggins – ne felejtsük, tavaly utóbbi beállt a sorba és segítette előbbit, pedig tisztában vagyunk vele, hogy nem úgy indul a napjuk, hogy rácsörögnek a másikra, és megkérdezik: „mizu?”.
És mert a világbajnokság a világ legjobb bringásainak versenye. Márpedig Alberto Contador az elmúlt nyolc év legjobbja...

Contador az idei szezonban: 62 versenyap/9600km és 7 győzelem

Fotó: Eurosport

  • Ne menjen, mert… (Bodnár Gergő)
Az országodat képviselni szép és fontos dolog, de nem most. Szigorúan Alberto szemszögéből nézve.
Tetszik, nem tetszik, a szponzor és a csapat érdekeinél nincs fontosabb manapság.
Nézzük csak Nibali példáját: szíve szerint a Lombard körön indulna, de az Astana miatt az Almati körversenyen kell rajthoz állnia (mondjuk, a tavalyi negyedik helye után, megint ott lesz a világbajnokságon).
Alberto főnökét pedig Oleg Tinkovnak hívják. Akinek lehet akkora szava, hogy nemet mondjon a vb-re. És elképzelhető, Contadort ebben az esetben nem is nagyon kell győzködnie. Rövid felkészülés a Vuelta előtt (egy főleg idegileg megterhelő tavasz és Tour után), jó eséllyel összetett győzelem, majd jönne a vb. Olyan útvonallal, ami nem fekszik neki, és kizárólag segítői szerepkörben számolnának vele. Ez így már kicsit soknak tűnik. Főleg úgy, hogy a Valverde-Rodríguez kettősnek köszönhetően, egyébként nem rosszak a hazaiak éremszerzési esélyei. A döntése meghozatalakor, ezt is mérlegelhette Contador.
Amennyiben a Tinkoff együttesét valóban érdekli a WT győzelem, a spanyol versenyző ott lesz a Lombard körön és/vagy Pekingben. Alberto jó teljesítménye is kellene ahhoz, hogy élen zárják a csapatversenyt. A főnöknek és a szponzoroknak pedig nem lehet nemet mondani…
Giro d'Italia
Valter Attila fehér trikós a Girón, Dombrowski nyerte a szakaszt
13 ÓRA
Tour de Hongrie
Elektromos autóval kísér a Škoda az idei Tour de Hongrie-n
16 ÓRA