Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A kedvenc versenye már zsebben, Evenepoel kész a vb-címvédésre

Szabó Bence

Frissítve 31/07/2023 - 19:43 GMT+2

Remco Evenepoel szombaton címvédőként nyerte a San Sebastiani egynapost, és abban bízik, vasárnap ugyanerre képes lehet a glasgowi világbajnokság mezőnyversenyén is. Ehhez a hétvégi formája jó előjel, ahogy az is, hogy ezúttal egy hajrában nyerte a versenyt. A vb után pedig már a Vueltára készül, a robbanékonyság pedig ott is jól jöhet.

Ezúttal nem szólóban, de megint Evenepoel győzött San Sebastianban

Ez volt Evenepoel utolsó győzelme szivárványos trikóban, hacsak nem jön össze a címvédés.
Remco Evenepoel a hétvégén megnyerte a San Sebastiani egynapost. Maga az eredmény nem lehetett meglepő senkinek: a belga sztár korábban már kétszer is győzött a versenyen, tavaly pedig egy 45 kilométeres szóló végén nyert simán. Idén a hajrá jóval szorosabbra sikeredett, a győzelem mégis pozitív jeleket mutat a hétvégi glasgowi világbajnokság előtt, ahol Evenepoel a címvédésre készül.
A Quick-Step bringása tavaly egy jóval nehezebb útvonalon lett világbajnok, mint amilyennek az idei verseny ígérkezik, az elmúlt egy év egynapos-sikerei és a szombaton mutatott formája azonban bizakodásra ad okot.
„Három egynapost mentem idén, mindhármat megnyertem. Ott volt a Liège-Bastogne-Liège, a belga bajnokság és a San Sebastian. Ráadásul ma elég jól éreztem magam a bringán. Volt egy jó edzőtáborom magaslaton, itt pedig úgy éreztem, én vagyok a legerősebb. Ez a győzelem fejben sokat segít, nagy motivációt ad a glasgowi vb-hez és a szezon további részéhez.”
- nyilatkozta Evenepoel még a szombati győzelmét követően.
A jó forma mutatása már csak azért is volt fontos, mivel Evenepoel hosszabb ideje nem versenyzett, a legtöbb vb-rivális és a belga csapattársak viszont egy Tour de France-szal a lábukban érkeznek majd a nagy versenyre.
„Ez egy bizonyíték, hogy készen állok. A csapat többi része a Tourról érkezik, tudom, hogy ők rendben lesznek. Én voltam a legnagyobb kérdőjel, de azt hiszem a mai nap választ adott ezekre a kérdésekre.”
A belga válogatott pontos vb-taktikája még nincs letisztázva, de nagyvonalakban a terv az lehet, hogy Jasper Philipsen vár a sprintre, Wout van Aert egy kisebb hajrában érdekelt, Evenepoelnak pedig akkor juthat főszerep, ha korán beindulnak az események. A szombati végjáték viszont megmutatta, hogy a címvédőnek sem kell félnie, ha nem egyedül érkezik meg a befutóhoz, hiszen San Sebastianban is lesprintelte azt a Pello Bilbaót, aki egy egyébként kifejezetten jó az ilyen hajrákban.
„Egy évvel ezelőtt nem vertem volna meg őt. Fontos, hogy most már látom, képes vagyok erre. A belga bajnokságon is nyertem egy hajrát, de ez nagyobb önbizalmat ad. Persze Van Aert vagy Tim Merlier ellen sose nyerek majd, de vasárnapra ez egy jó jel. Megmutatja, hogy a vb-n sem kell félnem, ha együtt érkezek a célhoz valakivel.”
picture

Remco Evenepoel

Fotó: Eurosport

Sőt, a jó sprint nem csak egynaposokon jön jól egy Evenepoelhoz hasonló versenyzőnek.
„Ez a háromhetesekre is egy fontos, ahol a bónuszmásodperceknek gyakran nagy szerepük van. Most már tudom, hogy nem kell mindig korán támadnom, várhatok és spórolhatok, megpróbálhatok a sprintben jóváírást szerezni. Talán én vagyok az egyik legrobbanékonyabb hegyimenő.”
Mivel Evenepoel a vb után a Vueltán is címet védene idén, ahol többek közt Primoz Roglic-csal is összecsap majd, hamar kiderül, mennyit ér a robbanékonysága a három hét során. Ami kevésbé bíztató jel a Spanyol kör előtt, hogy a quick-stepes csapattársak többsége a hétvége során nem mutatott túl jó formát, Evenepoel ezért is döntött úgy, hogy már az Erlaitzon, 70 kilométerre a céltól megindul.
A belga csapattársak annál biztatóbb képet mutattak. Tiesj Benoot maga is top10-ben zárt, Nathan van Hooydonck pedig egész napos szökése végén még sokáig kitartott az őt utolérő élcsoporttal. Mindketten hasznos segítők lesznek a hétvégén Glasgowban.
Ami az ellenfeleket illeti, a San Sebastian azért túl sokat nem árult el az ő formájukról. Sem Bilbao, sem Vlasov nem lesz ott vasárnap Skóciában, az ottani riválisok közül pedig Mads Pedersen, Mathieu van der Poel vagy Dylan van Baarle sem volt ott a spanyol versenyen. Amit megtudtunk, hogy Evenepoel egyértelműen esélyesebb az olyanoknál, mint Nielson Powless, Ben Healy vagy Marc Hirschi. De ez azért annyira nem újdonság…
Források: HLN és Het Nieuwsblad
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés