PA Sport

Cavendish: Rájöttem, hogy a Tour jelent számomra mindent

Cavendish: Rájöttem, hogy a Tour jelent számomra mindent
By Eurosport

The 19/06/2017 at 11:08Updated The 19/06/2017 at 12:41

Cav befejezte a szlovén kört. Remélhetőleg láthatjuk majd a düsseldorfi nagy rajtnál.

Kezdjük a jó hírrel: Mark Cavendish befejezte a szlovén kört. Sőt az utolsó szakasz sprintjében második lett.

Ez szép eredmény annak fényében, hogy most próbál valahogy formába lendülni, azok után, hogy az elmúlt hónapokban mononukleózissal küszködött.

Nagyon rossz volt úgy lefeküdni heteken keresztül, hogy nem tudtam, mikor lesz vége” – mondta Cavendish. “Mentálisan nagyon nehéz feldolgozni azt, hogy nem tudod, mikor gyógyulsz meg. Van, akinek hónapokig, van, akinek évekig tart. A Tour-ral kapcsolatban nem tudok sok mindent mondani. Még az sem biztos, hogy ott leszek. A lényeg, hogy most már egészségesnek érzem magam.”

Mark Cavendish has been diagnosed with Epstein-Barr virus

Cavendish óriási hatással volt az országúti kerékpárra. Forradalmasította a sprinteket. Egy magasabb szintre emelte a felvezetés tudományát és ő alkalmazkodott legkorábban, és a legjobban az aero sisakokhoz. Egy jó ideig ő volt az egyértelmű favorit minden sík szakaszon.

Az évek során azonban maga az országúti kerékpár is megváltozott körülötte. A sprintek még kaotikusabbá és taktikusabbá váltak. A felvezető vonatok még összetettebbek lettek, ráadásul a GT esélyesek ott vannak elöl még az utolsó kilométereken is.

Annak ellenére, hogy 2014-ben 11 győzelmet szerzett, mégis ez lett az az év, ami a legnagyobb csalódást jelentette a számára. Az a bizonyos végzetes első szakasz a Tour-on az egész szezonjára rányomta a bélyegét, ugyanakkor remekül mutatja, taktikailag mennyire komplex is lett a mezőnyhajrá az elmúlt években.

Cycling Sprint Feature 2017: Kittel, Degenkolb, Cavendish