Richard Carapaz tavaly némileg váratlanul indult el a Tour de France-on, idén viszont a megszerzett tapasztalatokkal már a győzelemért térne vissza. Magát az utóbbi évek egyik legjobbjának tartja, mégis tudja, Európában nem akkora az elismertsége, ezért változtatna hazája megítélésén.
Franciaországban nem sokan ismerik Ecuadort, tudnál mesélni kicsit az országodról?
Carchi tartományban élek, az ország északi részén. A falum alig két kilométerre van a kolumbiai határtól. Az átlagos tengerszint feletti magasság ezen a környéken 2800 méter. Elég hideg a klíma, a magaslat miatt pedig gyakran nedves is az időjárás. Olyan hegyek vesznek körül, amiken akár 3500-4700 méterre is fel tudunk menni, és mivel a legtöbb járható, így bringázhatóak is.
Liège - Bastogne - Liège
A Tour címvédője lenyomta a világbajnokot a Liège sprintjében
25/04/2021 17:23
Egy szegény földműves családból származol. Hogyan formálta ez és a környezeted a versenyzőt, ami vált belőled?
A régiómban az emberek többsége szegénységben él, ez az én családom esetében sem volt más. Már nagyon fiatalon be kellett segítenem a megélhetésbe, ami befolyásolta a versenyzőt, aki lettem. A magaslat gyakran szóba kerül velem kapcsolatban, de nem ez az elsődleges oka annak, hogy én lettem az utóbbi évek egyik legjobb kerékpárosa. Ez annak az edzésnek és oktatásnak, de mindenekelőtt annak a mentalitásnak köszönhető, amit felnőve kapunk. Belegondolva, azért elég sokan élnek magaslaton, mégis elég kevesekből lesznek World Tour-szintű bringások.
A többség a 2019-es Girón fedezett fel téged. Addig nem érzeted úgy, hogy az ellenfeleid, mint Roglic, Nibali és Landa kicsit lebecsültek téged? Segített ez végül (a győzelemben)?
Azt hiszem, már korábban is bizonyítottam, hogy nem egy versenyző vagyok a sok közül. 2018-ban negyedik lettem a Girón, szóval következő évben sem a semmiből jöttem. A negyedik szakaszon szerzett győzelmem megmutatta, hogy a formám rendben van. Nem az ellenfeleim rivalizálása segített, szerintem ez csak egy jó kifogás volt tőlük a végén. Erősebb voltam náluk és ezt szerintem látták is!

Richard Carapaz

Fotó: SID

Hogyan magyarázod, hogy az elismertséged Európában még mindig elég alacsony, mondjuk a kolumbiai versenyzőkhöz képest?
Kolumbia az 1980-as évektől kezdve napjainkig folyamatosan termeli ki a minőségi bringásokat, míg Ecuador csak 2016 óta van jelen a WT-ban. Kolumbia egy bringás nagyhatalom Dél-Amerikában. Az én országomban ennek a sportnak sose volt igazi tradíciója, ezért is lehet, hogy az emberek kevésbé ismernek meg, vagy egyszerűen kolumbiainak gondolnak, ha látnak.
Az Ineos keretében elég sok a Latin-amerikai versenyző (a 31 fős keretből 8). Ez fontos számodra?
Ez relatív. Ha eljutsz erre a szintre, egy dolog számít, hogy minél jobban és profibban végezd el a munkádat. Ez tesz könnyebbé mindent, függetlenül attól, honnan származol. Persze lehetnek kapcsolataid, de a munka és a barátság két külön dolog. A legfontosabb nem a latinók száma a csapatban, hanem az, hogy jól végzik a munkájukat.
Tavaly az első Tourodon indultál, nem épp ideális körülmények között: csak néhány nappal a verseny előtt kerültél be a keretbe, korábban a Giróra készültél. Mit tanultál ebből a szereplésből?
Ha tévében követjük a Tourt, gyakran olyan érzésünk lehet, hogy a dolgok nem történnek olyan gyorsan. A valóságban azonban minden nap hihetetlenül gyors. Annyi érdek dolgozik a mezőnyben, hogy minden szakaszon, legyen sík vagy hegyes, nagy a nyomás a csapatokon. Ha meg kéne határoznom az első benyomásom a Tourról, az lenne, hogy a szint nagyon magas a Giróhoz vagy a Vueltához képest és minden pillanat fontos lehet a győzelem szempontjából. Az első részvételemből viszont azt is leszűrtem, hogy korábban nem hiába hittem, hogy egy nap megnyerhetem a versenyt.
Üzennél valamit a francia közönségnek, akik hamarosan megismernek?
Most, hogy (mi ecuadoriak) jobban jelen vagyunk Európában és szerelembe estünk a Tour de France-szal, remélem, hogy a franciák is elkezdenek megismerni minket. Az országban tekerni sokat jelent számomra. Viszonzásként remélem, hogy sok francia szeretné majd Ecuadort is felfedezni.
Forrás: L’Equipe
Giro d'Italia
„Semmi sem állhat a Giro-indulásom útjába” – Bernal az elveszett élvezetet keresi
29/04/2021 09:39
Kerékpár
Tom Pidcock – Ilyen lenne a tökéletes sokoldalúság?
15/04/2021 08:59