A belga filmrendező azt mondja, Girmay és ő az első pillanattól egy hullámhosszon voltak.
Corthouts hat éve követi Binit mindenhová. Ott volt, amikor az eritreai versenyző az első győzelmeit szerezte juniorként Afrikában, amikor átkerült az UCI svájci központjába, amikor megnősült, és ott volt akkor is, amikor megszületett a kislánya.
És persze nem hagyta ki a Gent-Wevelgemet sem, amely Bini első igazi nagy győzelme volt, és a Girón is vele volt, ahol a Wanty versenyzője első fekete-afrikaiként szakaszt nyert egy háromhetesen.
Tour de France
A hazai srác Vingegaard elsírta magát a Tour-csapatbemutatón
4 ÓRÁJA
A köztük lévő kapcsolat nem egészen olyan, mint amilyen általában egy filmes és az alanya között lenni szokott. Sokszor inkább két jó barátnak tűnnek, akik reggelente együtt szürcsölik az eszpresszót egy edzés vagy fontos versenynap előtt.
Corthouts ott volt az Eschborn-Frankfurton is, amely Bini első versenye volt a Gent-Wevelgem után, és az utolsó a Giro előtt. Miközben a többi fotós egymást lökdösve tolongott, hogy Bini közelébe jusson, Corthouts távoli képeket lőtt, a közönséget filmezte, akik között nagy számban eritreaiak is voltak. A munkájának az alapja, hogy azt mutassa meg, amit a többiek nem.
Persze, amikor Binit a rajt előtt az első sorba hívják, Corthouts is odahelyezkedik. Aztán hirtelen azon kapja magát, hogy a többi fotós is ott tömegel körülötte.
„Régen egyedül voltam mellette, de a Gent-Wevelgem mindent megváltoztatott. De ezt persze nem bánjuk” – mesélte nevetve.
Hat évvel ezelőtt találkoztak az Afrika-bajnokságon.

Corthouts és Bini

Fotó: Eurosport

„Akartam valamit forgatni az afrikai, azon belül is az eritreai kerékpározásról, de még fogalmam sem volt, hogy mit. És aztán összefutottam Binivel. Elkezdtünk dumálni, elmondta, hogy másnap indul a juniorok között, én meg megígértem neki, hogy ott leszek és megnézem.”
„Végig ő ment elöl, hatalmas előnnyel. A barátja a második helyen tekert, és Bini megvárta őt, hogy együtt haladjanak át a célvonalon. Aztán első helyet szerzett az egyéni és a csapat időfutamban is. Én meg azt gondoltam magamban, hogy hmm, ez egy érdekes, szeretetre méltó srác.”
„Amúgy semmi különöset nem csinálok. Egyszerűen csak felveszem, amikor kávézni megy a haverokkal, amikor a családjával van, amikor leborotválja a lábát. Ráadásul kapott tőlem egy kamerát, hogy vegye magát, amikor én nem vagyok ott. A versenyeken nem mindig videózok, számomra a pihenőnapok sokszor érdekesebbek.”
Vannak felvételeim arról, ahogy a 16 éves Bini nézi otthon a Girót a telóján. Nagy álma volt, hogy rajthoz álljon egy háromhetesen.
„Akkor azt gondoltam, hogy ha ez megvalósul, akkor befejezem, akkor a kör bezárul. Ez az idő most elérkezett, én azonban nem tudom abbahagyni. Persze így, hogy egyre több a kamera, a dolog egyre kevésbé érdekes, de talán van ebben még egy év, nem tudom.”
https://i.eurosport.com/2022/06/11/3391015.jpg
A Giro előtt az volt a terv, hogy Corthouts csak a három magyarországi szakaszon lesz vele, de Bini megkérte, hogy maradjon tovább.
„Olyan, mintha a bátyám volna, vagy inkább az apám” – mondta Girmay. „A sikereimet felerészben neki köszönhetem. Ott volt mellettem, amikor először jöttem Európába és nem ismertem senkit. Amikor összeomlottam, mert olyan magányos voltam.”
Nem tudni még, mikor jön ki a film, de azt lehet sejteni, mi lesz a hangsúlyos szempont.
„Számomra az a fontos, ahogy Bini érzi magát. A film szempontjából persze jó, ha ő nyer, de engem az érdekel igazán, mi játszódik le benne. Nem is a tehetsége fogott meg először, hanem az, amilyen ember.”
„Egy nagyon szeretetre méltó valaki, akinek fontos, hogy bárhol is van, otthon érezze magát. A Wantynál ezt nagyon jól megoldották. Ezen kívül nagyon törekvő, sokat akar elérni, győzni akar. Remélem a sikerei megnyitják az ajtókat sok eritreai tehetség előtt.”
via het nieuwsblad, het nieuwsblad
Tour de France
"Az ágyához volt kötözve, eszméletlenül" – Armstrong döbbenetes dolgokat mesélt Ullrich állapotáról
6 ÓRÁJA
Giro d'Italia Donne
Vas Blanka: Segíteni megyek a Giróra, de lesz lehetőségem nyerni is
8 ÓRÁJA