A Bahrain versenyzője szerint átalakulóban van a kerékpársport, a nagy öregek lassan kikopnak, a jövőben pedig senki nem fog dominálni a háromheteseken. Saját tavalyi évével elégedett, de idén szerinte ő és Landa is tovább fejlődhet. 


2020-ban 72 versenynappal te voltál a legtöbbet tekerő versenyző az évben. Mit gondolsz erről?
Általában a fizikai és a mentális kimerültség egyszerre üt be. Egy ilyen szokatlan évben, ahol be voltunk zárva, nem gondolkodtam azon, hogy a fáradtság miatt föladom a Girót. Ki akartam hozni a szezonból a legtöbbet. A vége már kemény volt. Az utolsó héten néha már éreztem, hogy a határon vagyok, máskor viszont nem éreztem fáradtságot, mert a motiváció akkora volt. (Ilyenkor) minden könnyebbnek tűnt, mint amilyen valójában volt. 
Giro d'Italia
Valter Attila: "Nem gondoltam, hogy ilyen harc lesz a győzelemért"
3 ÓRÁJA
Landa segítőjeként 16. voltál a Touron, majd 5. helyen zártál a Girón. Bántott, hogy nem sikerült dobogóra állnod?
Nem. Megalkuvás nélkül kell menned, amíg versenyben vagy, de utána bele kell nyugodni abba, amit elértél. Nem vártam, hogy ilyen jól zárok összetettben a Girón, ez alapján kell ezt értékelnem. A csapat örül ennek a helyezésnek, ahogy én is, annak ellenére, hogy harcban voltam a dobogóért és hittünk is benne. 
Miként fejlődtél az elmúlt években? Elérted már a teljesítményed csúcsát?
Mindig tudsz tovább fejlődni. Korlátokat támasztani magaddal szemben értelmetlen. A legnagyobb akadály fejben van. Ha fejben nem hiszed el, hogy képes vagy fejlődni, nehéz beletenni azt a munkát és edzésmennyiséget, ami az előrelépéshez segít. Megpróbálok minden évben fejlődni. Ahogy ez abbamarad, biztos közel leszek a karrierem végéhez. 

bilbao-giro.jpg

Fotó: Eurosport

Azt mondtad, hogy a járvány nehezebben érintette az idősebb versenyzőket, mint a fiatalokat. Gondolod, hogy Nibali és Valverde gyenge formája visszafordíthatatlan, vagy újra nyerni fognak 2021-ben?
Azt gondolom, hogy ez észrevehető volt. A Girón mindhárom dobogós meglepetésember volt. A nagy nevek mind gyengébben mentek, és ha kivesszük a képből Roglicot, csupa fiatal versenyző ment jól. Sok volt a meglepetés és a kevesebb versenynap a fiataloknak kedvezett.
Számítottál Pogacar fordítására a Touron?
Egyértelműen meglepődtünk. Azt hittük, Roglic az időfutam képességeivel képes lesz megvédeni az előnyét. Egy kis kétely viszont maradt bennünk, mivel Pogacar már a szlovén bajnokságon is legyőzte őt. Ez ott volt, de persze senki nem várta, hogy ezen a szinten lesz. A számokat megnézve elképesztő időfutamot ment. 
Most, hogy a Girón feküdt neked a kapitányi szerep, szeretnél megcélozni egy újabb háromhetest 2021-ben, vagy maradsz Landa segítője?
A terv az, hogy támogatom Landát a fő célja elérésében, utána pedig én is megkapom az esélyt. Úgy, mint idén, csak talán kicsit komolyabb célokkal.
A Tour lesz ez a fő cél, vagy a Giro?
Még nem tudjuk a menetrendünket. Négy hét teljes leállás után most kezdtem csak újra az edzéseket. Dolgozunk a naptárunkon, de még sok vele a tennivaló. 
Landa még mindig az elsőszámú spanyol kerékpáros, de idáig nem ért el igazán komoly eredményt. Mit gondolsz, mi hiányzik?
Nincs könnyű helyzetben egy ilyen csapat kapitányaként a Touron. Erre a feladatra készen kell állni. Ő eltökélt volt, és végül csak egy lépésre voltunk a dobogótól. A győzelem, valljuk be, elég merész terv volt az Ineost és a Jumbót elnézve. A dobogó volt a cél, és közel is voltunk hozzá. 
A csapat és Mikel is jó munkát végzett. Ez még csak az első évünk volt egy csapatként, idén ő is nagyobb önbizalommal vághat neki és mindenki egy kicsit többet fog nyújtani. Persze a körülményeken sok minden múlik. Néha egy kapitány nem százszázalékos állapotban is nyerhet háromhetest, néha pedig a dobogótól is messze van. Minden a verseny alakulásától függ.

bilbao-giro2.jpg

Fotó: Eurosport

Elmúltak azok az idők, amikor valaki úgy dominálta a háromheteseket, mint Chris Froome.
Ennek örülök, mert ez valahol természetes. A mai kerékpársportban az apró részleteken kell dolgoznunk, mert szinte elértük a fejlődésünk határait. A különbségek a kapitányok között nem nagyok, szóval kétlem, hogy egyhamar lesz olyan időszak, ahol valaki 4-5 évig dominálja a Tourt.
Végezetül: hogy állítanád össze a tavalyi év 8 fős csapatát?
Nehéz, mert rengeteg tehetséges versenyző van. Bennett és Démare lehetne a két sprinter. Segítőnek Carusót vinném, mert a Touron szenzációs munkát végzett és 10. lett, illetve Kusst, aki Roglic legfontosabb embere volt. Van Aertet is be kell tenni, mert ő mindenben jó. Ahogy Alaphilippe-pet is, bár neki azért voltak hibái. :) Roglic, mert hihetetlen mentális erőt mutatott azzal, ahogy a Tour elvesztése után megnyerte a Vueltát, meg persze Pogacar. 
Idén az olyan versenyzők, mint Almeida és Hindely biztos jók lesznek és leváltják az olyanokat, mint Nibali és Fuglsang, akik már évek óta küzdenek a nagy eredményekért. Nagy változás van kialakulóban.
Marca
Giro d'Italia
Valter Attila: "Nem gondoltam, hogy ilyen harc lesz a győzelemért"
3 ÓRÁJA
Giro d'Italia
Valter Attila 4. helyének krónikája: hősies küzdelem, drámai végjáték - összefoglaló
4 ÓRÁJA