A korábbi Tour-győztes versenyző a hátsérüléssel sújtott tavalyi szezon után idén jó formában kezdte az évet és alig várja, hogy karrierje során először a Girón is rajthoz állhasson.


Ha valami, Egan Bernal tavalyi idénye jól jellemzi, a dolgok milyen gyorsan tudnak változni a kerékpársportban. A kolumbiai versenyző 2019-ben a Tour de France utóbbi száz évének legfiatalabb győztese lett, mindenki biztosra vette, hogy legalábbis állandó esélyes lesz a következő években. Tavaly viszont egy makacs hátsérülés teljesen tönkretette a fiatal versenyző esélyeit, a második hét után fel is adta a versenyt. A "Bernal korszakot" vizionáló hangok pedig rögtön elhalkultak. 
Egy bizonytalansággal és rehabilitációval teli telet követően mindenki kíváncsian várta, hogyan tér vissza 2021-ben a kolumbiai versenyző. Bernal két kisebb francia versennyel kezdte az évet, ahol sokakat meglepve nagyon korán jó formát mutatott, a Mount Ventoux emelkedőjén csak a csapattárs Ivan Sosa előzte meg a célban. Ezt követően tegnap az olasz szezonnyitó Trofeo Laigueglián állt rajthoz, ahol újra az élmezőnyben jött meg, a második lett Bauke Mollema mögött. Ez persze nem jelenti, hogy a problémák teljesen a múlté lennének:
Kerékpár
Van Aert: „Soha nem lesz belőlem háromhetes-menő”
7 ÓRÁJA
"A Ventoux-n a hátam szerencsére nem okozott túl nagy fájdalmat. Sajnos tudom, hogy együtt kell élnem a fájdalommal, idén biztosan."
 -
mondta el a 
Az eddig látott kép viszont bíztató, ha pedig minden igaz, Bernal a hétvégi Strade Bianchén, majd a Tirrenón is ott lesz a mezőnyben. Az olaszos versenynaptár nem véletlen, hiszen a kolumbiai versenyző idén nem tervez visszatérni a Tourra, hanem karrierje során először a Girót veszi célba. Reméli, hogy ezúttal - 2019-el ellentétben, amikor sérülés akadályozta az indulásban - végre el is tud rajtolni az olasz körön: 
"Szinte félek erre gondolni, mert minden alkalommal, amikor indulni terveztem, valami történt, ami megakadályozott. Ezúttal viszont más lesz, már alig várom."

bernal-giro.jpg

Fotó: Eurosport

Ami a célokat illeti, Bernal egyszerre ambiciózus és óvatos:
"A célom, hogy újra a régi Egan legyek, aki mer támadni, nem fél, hogy leszakad. Csak szeretném élvezni a versenyt, amin évek óta tervezek menni, és meglátni, mi sül ki belőle. Arra készülök, hogy a Giróra leszek 100%-os állapotban, de persze minden esélyes így tervez. Nem egyedül indulok majd."
Ami az Ineost illeti, a csapatnál bizakodók a kolumbiai versenyzőjük formáját látva. Xavier Zandio sportigazgató szerint Bernal szeretne egy nagy eredménnyel visszatérni az elitbe:
"Látom rajta, hogy éhes idén a sikerre. Fiatal még és mindig is még többet akart elérni. Jól reagált az év eleji versenyekre, amit a szezon előtt nem tudhattunk, hogy így lesz. Szeretne Olaszországban versenyezni, mivel az ország különleges számára az andronis évek miatt. A Tour egyelőre nincs a tervben számára, aztán majd szezon közben meglátjuk, hogy alakul."
Az idény legfontosabb versenye persze továbbra is a Tour maradt a brit sor számára, Zandio is megerősítette, hogy idén Carapaz és Geoghegan Hart vezetésével próbálnak nyerni a Francia körön. Ami az ecuadori versenyzőt illeti, ő a sportigazgató szerint különösen motivált lesz, hogy a tavalyi szezon befejezése után visszavágjon a szintén Tourra készülő Primoz Roglicnak. Na meg a Vuelta utolsó hegyi szakaszán finoman ellene dolgozó Movistarnak:
"Javítani szerettek volna Más pozícióján, Roglic meg ott volt velük. Carapaz nyugodt volt az eset után, de azt elmondhatom, hogy idén a motivációja az egekben lesz."
AS
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
TEGNAP - 18:16
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
27/11/2022 - 13:03