Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Roglič eltévedt az időfutamon, de miért hordta azt a bukót, amit Evenepoelnak már tilos volt?

Bodnár Gergő

Publikálva 02/04/2024 - 10:20 GMT+2

Primož Roglič megszerezte az első győzelmét a Bora mezében, ráadásul egy olyan időfutamot nyert meg, ahol Remco Evenepoel és Jonas Vingegaard is ott volt. A szlovén versenyzőnek egy utólag kinevetett eltévedés is belefért, Evenepoel közben nem merte azt a bukót használni az időfutamon, amit a Bora versenyzői simán felvettek.

Primož Roglič - fotó: Bora/twitter

Fotó: Twitter

Primož Roglič megszerezte az első győzelmét a 2024-es szezonban, ráadásul egy olyan időfutamot nyert meg, ahol Jonas Vingegaard és Remco Evenepoel is ott volt.
A belga versenyző egy elcsúszással kezdte a Baszk körverseny nyitószakaszát, de sokkal jobban járt, mint Tom Pidcock, aki a pályabejárás során bukott, és eléggé beütötte a medencecsontját. Nincs törés, de az Ineos versenyzője lemaradt erről a hétről.
Roglič közben úgy nyerte meg az időfutamot, hogy nem sokkal a cél előtt eltévedt, és ott kanyaradott el, ahol nem kellett volna.

Belefért neki, utólag már ő is nevetett magán, de amennyiben nincs az a hiba, némileg növelhette volna az előnyét. Így végül 11 másodpercet adott Evenepoelnak és 16-ot Vingegaardnak.
„Talán túl sokszor jártam be a pályát, állandóan jobbra fordultunk és úgy voltam vele, biztos most is kanyarodni kell. Aztán észrevettem, hogy még nem vagyok a célban. Szerencsére gyorsan tudtam javítani.”
Roglič eltévedésénél talán csak az volt érdekesebb, hogy a Bora versenyzője az UCI által elvileg betiltott „fejzoknis” bukósisakban tekert. Miközben a Soudal Quick-Step csapatánál úgy tudták, hogy ezt a modellt már nem lehet használni.
„Nekünk azt mondták, hogy a Nizzán viselhettük utoljára, még egy hivatalos mailt is kaptunk, miszerint április 1-től tilos ebben a bukósisakban menni. A holnapjukon meg április 2-a szerepel, valószínűleg ezt használta ki a Bora” – mondta Evenepoel.
„Lehet az UCI-nál sem tudják pontosan mi a szabály, ami nekem kicsit furcsa. Mintha azt csinálnának velünk, amit csak akarnak. Mi a csapattal nem vállaltuk a kockázatot, de a bukó kérdése igazából nem változtatott semmit az eredményen. Primož amúgy is nagyot ment, én pedig a saját hibámból csúsztam el.”
Sokak szerint elég veszélyes pályát hoztak össze a szervezők, de Evenepoel azt mondta, hogy neki nem volt gondja a 10 kilométer hosszú időfutammal.
„Magamra voltam dühös, nem a szervezőkre, szerintem ez egy jó pálya volt. Túl veszélyesnek egyáltalán nem mondanám. Oké, itt-ott lehetett volna könnyebb lehetőségeket is választani, de ezt amúgy sem nem nekem kell eldöntenem, nem én találtam ki az útvonalat” – mondta Evenepoel, aki végül 11 másodpercet kapott a szakaszgyőztes Roglic-tól.
„Versenyzőként elsősorban te magad vállalsz kockázatot, és ha pár kanyarba gyorsabban mész bele, mint kellene, annak lehetnek következményei. Ki lehet számolni, mennyit veszítettem az elcsúszással és azzal, hogy újra felvegyem a versenytempót, mi is megnéztük, de ennek nincs jelentősége. Roglič nagyot ment és van még hátra öt napunk. Az egy dolog, hogy én a szakasz előtt abban bíztam, hogy lesz egy kis előnyöm."
picture

Primož Roglič - fotó: Twitter/Bora

Fotó: Twitter

A nemzetközi szövetségnél március 5-én jutottak arra a következtetésre, hogy a másfél éve használatban lévő fejzokni sérti az UCI szabályzatának 1.3.033. cikkelyét, amely tiltja a "nem alapvető fontosságú", nem kizárólag biztonsági célokat szolgáló kiegészítők/alkatrészek használatát.
Evenepoel mellett a szombati jegyzetében Patrick Lefevere is április 1-ről beszélt a tiltás kezdetét illetően, a Quick-Step főnöke még ki is emelte, hogy most kivételesen nem viccel.
De nem ez volt az UCI egyetlen furcsa intézkedése, ami kicsit bosszantotta Evenepoelt, mert nem sokkal a hétfői szakasz előtt a rádiókkal sem volt minden rendben.
"Folyamatosan új dolgokkal állnak elő, az 1. szakasz rajtja előtt két órával odajöttek hozzánk, és azt mondták, hogy a rádióknak vissza kellene kerülniük a mez hátsó felére, mert ha előre tesszük az aerodinamikai előnyt jelentene. Tényleg mintha azt csinálnának, amit csak akarnak.”
(forrás: HLN, Sporza)

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés